A felszarvazott bíró a hibás

491716713 Italy's coach Cesare Prandelli gestures during a Group D football match between Italy and Uruguay at the Dunas Arena in Natal during the 2014 FIFA World Cup on June 24, 2014.   AFP PHOTO/ YASUYOSHI CHIBA
Italy's coach Cesare Prandelli gestures during a Group D football match between Italy and Uruguay at the Dunas Arena in Natal during the 2014 FIFA World Cup on June 24, 2014. AFP PHOTO/ YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
Tombol a düh Olaszországban a válogatott vb-kudarca után - és felháborodással, valamint a csapat gyengeségének kényszerű beismerésével keveredik. E keserű koktélt nyeldesik most nagy kortyokban a szurkolók.
Vágólapra másolva!

Miután a csapat az anglia elleni győztes kezdés után Costa Ricától és Uruguaytól is kikapott, kiesett a csoportkör után, majd Cesare Prandelli szövetségi kapitány azonnal lemondott, mondván: "ha egy szakmai program nem elbukik, vállalni kell a felelősséget."

"Négy éven át jól álcáztuk az olasz futball problémáit - én és a szövetség elnöke" - folytatta Prandelli.

Valóban, az olasz válogatott eddig nyugodt szigetnek tűnt a háborgó fociélet tengerén, ám a mostani vb-kudarccal immár mindent ellepnek a gondok. 48 év óta először búcsúztak az olaszok két egymás utáni vébén a csoportkör végén.

"Marchisio kiállítása rányomta a bélyegét a meccsre, és az egész vébénkre is. Egy ilyen meccsen abszurd tíz emberrel játszani. Nem volt durva meccs, nem szabadott volna egy ilyen ítélettel eldönteni" - tette hozzá Prandelli. "Ugyanakkor ha nem rúgunk gólt, az jelzi a rendszerünk korlátait. A felelősség pedig az enyém, a döntésekben, a taktikában, a cserékben."

Prandelli levonul Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A közösségi médiában jellemzően felháborodott, gúnyos és cinikus reakciókat lehetett olvasni. "Hihetetlen! Egy labdaszedő fiúból bíró lesz és kiejti Olaszországot. A harapós csapat nyert." Vagy: "Biztos megtudta a bíró, hogy felszarvazta a felesége."

A játékvezetőt Marco Antonio Rodríguez Morenónak hívták, amitől már előre féltek a drukkerek: a 2002-es vébén bizonyos Byron Moreno ejtette ki a csapatot a Dél-Korea elleni meccsen. A kedd esti Moreno reputációja sem az igazi, a hazájában egyszerűen csak Kis Drakulának hívják. Talán valami furcsa testvériség-érzés miatt nem adott lapot a Giorgio Chiellinit megharapó Luis Suáreznek.

Mindentől függetlenül sok szurkoló pontosan érzékelte, hogy a csapata egyszerűen kevés: "Micsoda szégyen! Erre nincs mentség, csak a hajrában játszottunk lélekkel."

Más viszont Anglia és Olaszország kiesésének, valamint Costa Rica és Uruguay sikerének okát az időjárásban találta meg.

A lapok már kimértebbek, megjegyzik, hogy bár valóban ki kellett volna állítani Suárezt, az olasz válogatott semmit nem mutatott a tornán, ami kiváltképp a Costa Rica elleni meccsen volt fájó.