Ízlelgessük: Costa Rica-Görögország nyolcaddöntő lesz

Görögország-Elefántcsontpart, foci-vb, vébé, Brazília 2014
FORTALEZA, BRAZIL - JUNE 24: Giorgos Samaras (2nd R) of Greece celebrates scoring his team's second goal from the penalty spot with his teammates during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group C match between Greece and Cote D'Ivoire at Estadio Castelao on June 24, 2014 in Fortaleza, Brazil. (Photo by Lars Baron - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Görögország keményen nekiment Elefántcsontpartnak, és meg is szerezte a vezetést, de az afrikaiak egyenlítettek, és egészen a 91. percig továbbjutónak tűntek. Ekkora azonban Szamarasz buktatásáért büntetőt kaptak a görögök, a sértett nem hibázott, így Görögország továbbjutott a csoportjából egy olyan vébén, ahol ugyanez Spanyolországnak, Olaszországnak és Angliának nem sikerült. 
Vágólapra másolva!

Görögország-Elefántcsontpart 2-1 (1-0) - Élő közvetítésünk
Fortaleza, vezette: Carlos Vera (ecuadori)

Görögország: Karnezisz (Glikosz, 24.) - Toroszidisz, Manolasz, Papasztatopulosz, Holebasz - Maniatisz, Karagunisz (Gekasz, 78.), Hrisztodopulosz - Kone (Szamarisz, 12.), Szalpingidisz, Szamarasz

Elefántcsontpart: Barry - Aurier, K. Touré, Bamba, Boka - Tioté (Bony, 61.), Y. Touré, Serey Die - Kalou, Drogba (Diomande, 78.), Gervinho (Sio, 83.)

Gól: Szamarisz (42.), Szamarasz (93.), illetve Bony (74.)
Sárga lap: Drogba (37.), Kalou (62.), Die (70.)

A világbajnokságon még gólt sem szerző Görögország jól kezdett a meccs előtt a továbbjutást jelentő második helyen álló Elefántcsontpart ellen, a görögök többször is az afrikai védelem mögé tudtak kerülni a széleken. Az európaiak lendületét az sem törte meg, hogy sérülés miatt már a 12. percben le kellett cserélniük Panagiotisz Konét, sőt, 10 perccel később Oresztisz Karnezisz kapus is cserét kért.

A lagymatag kezdésre valamelyest ráerősített Elefántcsontpart, ahogy az afrikaiak elkezdtek futballozni, egyből érezni lehetett, mennyivel jobb csapatuk van, mint Görögországnak. A rövid fellángolásnak köszönhetően nagyjából az összes mutatóban megelőzték ellenfelüket, de egy-két gyors támadás megnyugtatta őket, és nem próbálták nyomás alatt tartani az eredménykényszerben levő görögöket.

Szamarisz gólöröme az első félidőben. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Michael Steele

A 33. percben először hozta rá a frászt ellenfelére Görögország, José Holebasz futott üresbe egy gyors kontra végén, a balhátvéd a 16-os vonaláról hatalmas lövést eresztett meg, ami a felső lécről pattant vissza a mezőnybe. Helyzettel válaszolt Elefántcsontpart is, Yaya Touré fergeteges szólót mutatott be, de a végén összezártak előtte a védők, így 10 méterről leadott lövése nem jutott el a kapuig. A félidő második fele kimondottan élvezetes játékot hozott.

A hajrában megjött a gól is. Tioté adott el saját térfele közepén egy labdát, Szamarasz lecsapott rá, jól indította Szamariszt, aki bevágtatott a tizenhatoson belülre, és a furcsán kijövő Boubacar Barry fölött a kapuba lőtt. A görögök jobb koncentrációját mutatta, hogy Elefántcsontpart három lövéséből egyszer sem találta el a kaput, Görögország viszont négyből háromszor is pontosan célzott, a negyedik lövés pedig Holebasz zúgó kapufája volt.

A félidőből hátralevő percekben, majd a második félidő elején megindult Elefántcsontpart is, hiszen az 1-0-s vezetéssel már a görögök álltak továbbjutásra (a másik meccsen Japán 1-1-re állt Kolumbiával a szünetben). Tioté révén gyorsan jött az első kaput találó afrikai lövés is, és sikerült beszorítaniuk ellenfelüket, de egy gyors görög kontra végén Lazaros is gólt szerezhetett volna. Mivel a másik meccsen Kolumbia újra vezetett Japán ellen, sejteni lehetett, hogy Fortalezában dől el a második hely sorsa.

Alaposan megváltozott a játék az első félidőhöz képest: most már Elefántcsontpart birtokolta többet a labdát, próbálták nyomás alatt tartani a görög kaput, de az európaiak remekül védekeztek, és sokkal több veszély volt a kontráikban, mint az afrikaiak támadásaiban. Salamon Kalounak le kellett rántania a kapu felé vágtázó Vaszilisz Toroszidiszt, hogy ne kerüljenek még nagyobb bajba, majd Gjorgosz Karagunisz lőtt újabb felső lécet. A levegőben lógott az óriási meglepetés.

Pont amikor nem sok jel utalt rá, Elefántcsontpart egyenlített: Gervinho kapott labdát a jobbösszekötő helyén, középre passzolt, az érkező Wilfried Bony pedig nem hibázott. A gólig szinte hibátlanul védekező görögök most is jól helyezkedtek, kivéve (valószínűleg) Kosztasz Manolaszt, aki három méterrel a lesvonal mögé belógva tartotta játékban a gólpasszt adó Gervinhót.

Bony egyenlített. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jamie Mcdonald

A döntetlen már az afrikaiaknak volt jó, így Görögország kétségbeesett rohamozásba kezdett, és a hajrára fordulva harmadszor is eltalálta a kapufát. Szalpingidisz még egy komoly helyzetet elrontott, de már talán senki nem bízott benne, hogy van még kraft a görögökben, amikor egy remek beadásra érkező Szamaraszt Giovanni Sio akasztotta a 91. percben, és a játékvezető megítélte a jogos 11-est Görögország javára.

A sértett maga végezte el a büntetőt, Szamarasz elbírta a nyomást, és higgadtan, félmagasan a kapu bal oldalába helyezett. Egy perccel később a játékvezető lefújta a meccset, Görögország továbbjutott, és Costa Ricával találkozik a nyolcaddöntőben.

Szamarasz, Görögország hőse! A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Lars Baron - Fifa