Ezt Bosznia kisujjból kirázta

bosznia-hercegovina - irán, f-csoport, foci vb 2014
Bosnia-Herzegovina's forward Vedad Ibisevic (L) and Iran's midfielder Andranik Teymourian vie for the ball during a Group F football match between Bosnia-Hercegovina and Iran at the Fonte Nova Arena in Salvador during the 2014 FIFA World Cup on June 25, 2014. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Bosznia nagyon simán legyőzte az iráni válogatottat az F-csoportban, így az a többi ázsiai csapathoz hasonlóan elköszönt a világbajnokságtól. Az egyetlen, aminek Carlos Queiróz szövetségi kapitány örülhet, hogy egy gólt sikerült begyötörni. A fradista Besic ismét jól játszott.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, 3. forduló, F csoport:
Bosznia-Hercegovina - Irán 3-1 – az élő közvetítés
Salvador, Arena Fonte Nova, 48 011 néző
v.: Velasco (spanyol)
Bosznia-Hercegovina: Begovic - Vrsajevic, Spahic, Kolasinac - Besic, Pjanic - Susic (Salihovic, 79.), Sunjic, Hadzic (Vranjes, 61.) - Ibisevic, Dzeko.
Irán: Hagigi - Hadzsi Szafi (Jahanbaks, 63.), Hosszeini, Sadegi, Nekunam - Sodzsaei (Hejdari, 46.), Timotian, Montazeri, Goohannedzshad - Dedzsagah (Anzari Fard, 68.), Puladi.
gól: Dzeko (23.), Pjanic (59.), Vrsajevic (83.), ill. Goohennedzshad (82.)
sárga lap: Besic (78.), ill. Anzari Fard (88.)

Senki meg nem mondta volna, hogy a kék mezes csapat már csak azért játssza le a meccset, mert a programban szerepel, tehát muszáj, a másik ellenben még teljesen reális esélyekkel ment ki a pályára. Elvégre abban joggal bízhatott az iráni válogatott, hogy Nigéria kikap az argentinoktól, és ez esetben csak egy megfelelő gólkülönbségű győzelemre lett volna szüksége.

Carlos Queiróz csapata elképzelhetetlen távolságra volt bármekkora győzelemtől, tulajdonképpen az egész mérkőzésen, de leginkább az első tíz percben. A felezővonalat sem igen lépte át az első tíz percben, a játékidő 15 százalékában birtokolta a labdát, pedig a bosnyák válogatott nem diktált valami öldöklő iramot.

Kattintson a galériáért! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jamie Mcdonald

Sokáig úgy tűnt, hogy a Nigéria elleni - a bosnyákok kiesése szempontjából sorsdöntő - meccsen rengeteget próbálkozó, de mindent elrontó Edin Dzeko megint balszerencsés napot fogott ki, de azt azért érezhető volt, hogy a lefújásig bőven lesz még lehetősége próbálkozni. Dzekóék elég szabadon mozogtak a visszahúzódó iráni védelem által elvileg ellenőrzött területen.

Az irániak gyakorlatilag a 15. percben szabadultak ki először a térfelükről, de sokáig nem bírták elviselni az extra kockázat jelentette stresszt, hamarosan visszaállt minden a rendes kerékvágásba. Nem volt világos, Irán hogyan akar győzni, és ezzel a továbbjutást kivívni, de sokáig nem is kellett ezzel a dilemmával foglalkozni, mert Dzeko egy jó ütemben ellőtt labdával megszerezte a vezetést.

A bosnyák gól bezzeg egyből felébresztette az irániakat, hatalmas kapufát rúgtak, és egy ideig úgy tetszett, ez a nekibuzdulás a szünet után is kitart. Aztán talán az lohasztotta le a lelkesedést, hogy a másik meccsen Nigéria a második gólját is belőtte, így még a hamarosan megszülető harmadik argentin gól után is három gólt kellett volna szereznie Iránnak.

Besic remekelt

Nem állítjuk, hogy feltétlenül emiatt, de Bosznia második találata egy egészen nevetséges módon és helyen eladott labdából született. Ne legyünk igazságtalanok, Irán azért küzdött, például az lehetett a célja, hogy ne essen ki szégyenszemre szerzett gól nélkül.

A bosnyákok közben elég lazára vették a figurát, Dzekónak már az is belefért, hogy a saját csapattársa elől elvegye a labdát lövőhelyzetben. Aztán Irán teljesen váratlanul gólt szerzett egy védők mögé beemelt labdából, és várhattuk, hogy rámegy az egyenlítésre is.

Egy perc múlva azonban kezdhették volna elölről, ha lett volna hozzá energiájuk, mert Vrsajevic bevágta a harmadik bosnyák gólt. Nyilván nem erről volt szó, de volt egy olyan íze a dolognak, hogy a bosnyákok csak megrázzák magukat, és rögtön lőnek egyet. Ettől függetlenül a győzelmet megérdemelték, mi pedig elmondhatjuk, hogy a meccset végigjátszó Muhamed Besic (Ferencváros) révén vb-meccset nyert egy NB I-es futballista.

A meccs góljait itt nézheti meg.

Így futballozott Besic a három csoportmeccsen:

Forrás: OptaSports

Ez lett a végeredmény:

Forrás: OptaSports