Lefejezte magát az olasz szövetség

focivébé, olaszország-costa rica
RECIFE, BRAZIL - JUNE 20: Head coach Cesare Prandelli of Italy gestures during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Italy and Costa Rica at Arena Pernambuco on June 20, 2014 in Recife, Brazil. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Uruguay elleni vereség elsöpörte az olasz válogatott vezetőségét, a szövetségi kapitány és a szövetség elnöke is vállalta a felelősséget a kudarcért, és lemondott. Cesare Prandelli felmondása végleges és visszavonhatatlan. 
Vágólapra másolva!

Az Uruguaytól elszenvedett, kiesést jelentő vereség utáni sajtótájékoztatón előbb Cesare Prandelli szövetségi kapitány, majd Giancarlo Abete szövetségi elnök is lemondott. Mindketten közölték, döntésük végleges és visszavonhatatlan, azaz nem benyújtották a lemondásukat, hanem felmondtak.

„Már beszéltem a szövetség vezetőivel és Demetrio Albertinivel, és lemondtam szövetségi kapitányi címemről. A csapat játékát én határoztam meg, és nem működött, amit kitaláltam, így enyém a teljes felelősség a kudarcért – mondta Prandelli.

Az olasz szakember a világbajnokság előtt, május végén hosszabbította meg 2016-ig a szerződését, ami eredetileg a világbajnokság végéig szólt. „A szerződéshosszabbítás után valami megváltozott. Nem tudom, miért. Kitaláltam, hogyan játsszon a csapatom, és most azért mondok le, mert nem sikerült, amit elterveztem. A lemondásom végleges és visszavonhatatlan – tett hozzá Prandelli.

Lemondott Cesare Prandelli Forrás: Europress/Getty Images/Robert Cianflone

„Nem akartam eljutni odáig, hogy az emberek azt mondják, csak pazarlom az adófizetők pénzét – mondta már az újságírók kérdésére válaszolva a korábban a Fiorentinával szép sikereket elérő szövetségi kapitány.

Cesare Prandellit a 2010-es világbajnokság (a mostanihoz hasonlóan szégyenletes) kudarca után nevezték ki az olasz válogatott élére. A 2012-es Európa-bajnokságon a csapata remek játékkal egészen a döntőig menetelt, tavaly pedig csak büntetőkkel kapott ki a Konföderációs kupa elődöntőjében Spanyolországtól. Az olasz válogatott mind a 2012-es Eb-, mind a 2014-es vébé selejtezőcsoportját megnyerte.