Az olaszok ráfáztak az antifocira Uruguay ellen

olaszország - uruguay, vb 2014, d-csoport, kiállítás, piros lap, Machisio
Mexican referee Marco Antonio Rodriguez Moreno (R) shows the red card to Italy's midfielder Claudio Marchisio (C) during the Group D football match between Italy and Uruguay at the Dunas Arena in Natal during the 2014 FIFA World Cup on June 24, 2014. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Olaszország számára a döntetlen is elég lett volna Uruguay ellen, ám a roppant impotensen futballozó négyszeres világbajnok nem tudott pontot szerezni a D csoport záró körében, így kiesett. Az utolsó fél órában emberelőnyben futballozó dél-amerikaiak sem mutattak sokat, de Godín 81. percben szerzett fejesgóljával végül 1-0-ra nyerni tudtak, és csoportmásodikként bejutottak a nyolcaddöntőbe.
Vágólapra másolva!

Uruguay - Olaszország 1-0 (0-0) - élő közvetítés
Natal, Estadio das Dunas, 39 706 néző
v.: Marco Rodriguez (mexikói)
Uruguay: Muslera - Caceres, Gimenez, Godin, Alvaro Pereira (Stuani, 63.)- Alv. Gonzalez, Arevalo Rios, Rodriguez - Lodeiro (Maxi Pereira, 46.) - Suarez, Cavani
Olaszország: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Darmian, Verratti (Motta, 75.), Pirlo, Marchisio, de Sciglio - Immobile (Cassano, 70.), Balotelli (Parolo, 46.)
gól: Godin (81.)
sárga lap: Balotelli (22.), De Sciglio (77.), illetve Rios (46.), Muslera (91.)
piros lap: Marchisio (59.)

A focivébé előtt a D csoport esélylatolgatásakor a szurkolók arról vitatkoztak, a három világbajnok közül vajon melyik két válogatott fog továbbjutni. Az angolok és az olaszok? Az angolok és Uruguay? Az olaszok és Uruguay? Abban mindenki egyetértett, hogy Costa Rica nem sok sót fog megenni, hiszen az arsenalos/olimpiakoszos Joel Campbellen kívül nincs ismert játékosa, a legtöbben még a harmadik helyet is bravúros eredménynek tartották volna a közép-amerikaiaktól.

Costa Rica aztán a három királynak jókora fricskát küldve már két kör után továbbjutott, Anglia kiesett, a D csoport másik nyolcaddöntős helyéről pedig az Olaszország-Uruguay meccs döntött.

A forma (Uruguay egy varázslatos Suárezzel nyert az előző körben, míg az olaszok gyatra játékkal kikaptak Costa Ricától), a hazai kontinens előnye egyaránt a dél-amerikaiak sikerét sejtette, az olaszok számára viszont nagy előny volt, hogy a döntetlen nekik kedvezett.

Elszálltak az olaszok - kattintson még több képért! Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Rossz ómen volt viszont, hogy éppen négy évvel ezelőtt, június 24-én játszotta utolsó csoportmeccsét Olaszország a dél-afrikai tornán, 3-2-re kikapott Szlovákiától, és így címvédőként nyeretlenül búcsúzott.

Az uruguayi csapatban ráadásul volt egy legális kém, Martin Cáceres, aki a Juventusban együtt játszik az olasz válogatott védelmét adó Chiellini-Bonucci-Barzagli hátvédsorral, és nem is titkolta, hogy az olasz bekkek titkait meg fogja osztani Oscar Tabarez szövetségi kapitánnyal.

"Nem hinném, hogy az olaszok tíz emberrel védekeznek majd, ezért az ellentámadásokra fogunk koncentrálni. Suárez és Cavani halálosak kis területen, nagyon bízunk bennük" - fogalmazott Cáceres.

A taktikai felállás - 3-5-2 - alapján nem lehetett egyértelműen tudni, hogy támadni vagy védekezni fognak az olaszok, de hamar kiderült, hogy inkább az utóbbi igaz. A 8. percben Buffon előbb öklözött, majd Gonzalez a kezébe fejelt, meleg pillanatok voltak. Sok volt a szabálytalanság, a szép jelenet annál kevesebb, éppen ezért üdítőleg hatott, amikor sokak kedvence, Pirlo a 12. percben 37 méterről rá mert szúrni egy szabadrúgást, Muslera nem is merte fogni, csak fölé ütni a labdát.

Döntő momentum I. - kattintson még több képért! Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Uruguay kontrákkal próbálkozott, az olasz védelem pedig - juvés összeszokottság ide vagy oda - felettébb szervezetlennek tűnt. A 22. percben Balotelli felmászott az ellenfél hátára, és a tornán begyűjtötte második sárgáját, így a nyolcaddöntőről végképp lemondhatott, a szünetben le is kapták.

Suárezéknek állt jobban a szénájuk, jóval többet lőttek kapura, a Liverpool-csatár például a meccs első ziccerét tudhatta magáénak a 32. percben, Buffon azonban hárította az éles lövést, majd az ismétlést is.

Cáceres pedig valamiért azt gondolhatta, hogy klubtársának, Buffonnak rossz napja van, hiszen a 3. perc után a 38. percben is nagyjából a fél pályáról próbált kapura emelni. Esélye sem volt a gólra, kiderült, Buffonnak jó napja van.

A meccs pocsék volt, Uruguayból a próbálkozások ellenére hiányzott az átütőerő, se híre, se hamva nem volt annak, amit Cáceres várt a "halálos" Cavani, Suárez duótól.

Ők nem, Rodriguez viszont majdnem betalált, az 58. percben egy kényszerítő után tisztán lőhetett, de nem találta el a kaput. És ez ugyan nem döntötte el a meccset, az egy perccel későbbi történések igen: Marchisio talpalásért pirosat kapott.

Döntő momentum II. - kattintson még több képért! Forrás: AFP/Daniel Garcia

Uruguay így emberelőnyben futott neki az utolsó fél órának. Kellett egy jó Buffon ahhoz, hogy maradjon a 0-0 (Suárez erős lövését védte a kapus), majd némi meglepetésre a ma nagyon gyenge Immobilénak volt két ígéretes lehetősége, de mindkettőt elpuskázta. A 79. percben a Völler-Rijkaard csatát próbálta felülmúlni Suárez és Chiellini, a védő szerint a csatár megharapta őt, a csatár szerint a védő arcon könyökölte őt - az igazság valahol a kettő között lehet.

A 81. percben aztán ráfázott Olaszország a mai érthetetlenül passzív hozzáállására, Godín egy szöglet után fejjel mattolta Buffont, így Uruguay máris továbbjutásra állt. Az olaszok mindent egy lapra feltehettek volna, de mintha maguk sem hittek volna abban, hogy gólt rúghatnak, és nem is volt egyetlen nagy helyzetük sem (Pirlo 23 méteres szabadrúgása ugyanis távolról sem volt az). Pedig öt percet is hosszabbítottak. Ki tudja, az olaszok tényleg nem szeretnek eléggé focizni?