Scolari nem számolgat, Del Bosque nem báb

Luiz Felipe Scolari, foci, foci-vb, brazil fociválogatott
BRAZIL, Brasília : Brazil's coach Luiz Felipe Scolari takes part in a training session at the Estadio Nacional Stadium in Brasilia, on June 22, 2014, on the eve of the 2014 FIFA World Cup Group A football match Cameroon vs Brazil. AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Luiz Felipe Scolari játszani és győzni akar, és nem érti, miért gondolják úgy az emberek, hogy a brazil labdarúgó-válogatott szeretné megválasztani vb-nyolcaddöntős ellenfelét. Az A csoport másik meccsén a horvátoknak nyerniük kell Mexikó ellen a továbbjutáshoz. Hollandia és Chile a csoportelsőséget döntheti el egymás között, az ausztrálok és a spanyolok a becsület pont(ok)ért játszanak. Ez várható szerdán az A és B csoportban.
Vágólapra másolva!

A csoport, 3. forduló:
Kamerun - Brazília, Brazíliaváros 22.00
v.: Eriksson (svéd)
A várható kezdőcsapatok:
Kamerun: Itandje - Mbia, Chedjou, Nkoulou, Bedimo - Matip - Djeugoue, Enoh - Moukandjo, Choupo-Moting - Webo
Brazília: Julio Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Luiz Gustavo, Paulinho - Hulk, Oscar, Neymar - Fred

Az A csoportban nagy égszakadásnak és földindulásnak kellene bekövetkeznie, hogy Brazília ne jusson tovább, de matematikailag akár még az is elképzelhető, hogy Luiz Felipe Scolari együttese lemaradjon a nyolcaddöntőről. Ám nem véletlenül adják a fogadóirodák magas szorzókkal Kamerun esetleges sikerét, a teljesen szétesett, 180 perc alatt még gólt sem szerzett afrikai együttes nem valószínű, hogy az utolsó csoportmérkőzésre táltosodik meg.

A házigazda eddig nem kényeztette el a szurkolókat, a horvátok elleni kínkeserves győzelemhez kellett egy kis japán játékvezetői segítség is, a Mexikóval játszott 0-0-s döntetlen után pedig a brazil lapok horrorshow-ként aposztrofálták az 1978 óta leggyengébb vb-nyitányt.

A lényeg azonban nem ez, hanem a megszerzett négy pont, amivel simán továbbjuthat a csapat. Sőt, még az a lehetőség is ott lesz Scolari kezében, hogy megválassza, melyik ellenféllel szeretne nyolcaddöntőzni - a B csoport végeredménye ugyanis előbb meglesz, mint ahogy a válogatott pályára lép. Emiatt reklamált Louis van Gaal holland szövetségi kapitány is, Scolari viszont óriási butaságnak nevezte mindezt.

Scolari mutatja, hogy az itt az idő az újabb brazil győzelemre Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

A világbajnok brazil szakember szerint bárki, aki úgy véli, hogy a válogatott számolhatni fog, az hülye vagy egyszerűen rossz szándékú. "Nyernünk kell. Amikor az emberek azt mondják, hogy Brazília megválaszthatja majd nyolcaddöntős ellenfelét, akkor nagyon kellemetlen és nehéz helyzetbe hoznak bennünket. Ez tiszteletlenség Kamerun irányába is, és én ezt nem szeretem. Nem választunk ellenfelet, hanem játszunk és nyerünk" - bosszankodott.

Julio Cesar kapus szinte örült annak, hogy ennyire kiegyensúlyozott csoportba került a csapat. "Szívesebben játszunk jó csapatokkal, és küzdünk meg a nehézségekkel, mert így már kezdettől fogva maximálisan összpontosítanunk kell, ami a rövid távú versenyeken nagyon fontos" - mondta.

Brazília utoljára 1966-ban vérzett el a csoportkörben, hogy ez biztosan ne következzen be, minimum egy pontot szereznie kell. Hulk kisebb sérüléssel bajlódik, de kérdés, hogy a szakvezetés kockáztatja-e a sárga lappal rendelkező Neymar, Thiago Silva, Luiz Gustavo és Ramires szereplését.

Sok támadás érte az eddig gyengén teljesítő Fredet is, de Thiago Silva megvédte csapattársát, mondván, nagyszerűen csinál helyet másoknak, és nem biztos, hogy csak gólok miatt értékes valaki.

A hazai szurkolók imádják Brazíliát Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

A kameruniaknál Alex Song három mérkőzésre szóló eltiltást kapott, amiért hátulról lekönyökölte a horvát Mario Mandzukicot. Benoit Assou-Ekotto azonban annak ellenére játszhat, hogy lefejelte saját csapattársát, Benjamin Moukandjót. Samuel Eto'o térde fáj, Volker Finke kapitány azt mondta, a csatár biztosan nem lesz a kezdőcsapat tagja.

A csoport, 3. forduló:
Horvátország - Mexikó, Recife 22.00
v.: Irmatov (üzbég)
A várható kezdőcsapatok:
Horvátország: Pletikosa - Srna, Corluka, Lovren, Pranjic - Modric, Rakitic - Perisic, Sammir, Olic - Mandzukic
Mexikó: Ochoa - Maza, Marquez, Moreno - Aguilar, Layun - Herrera, Vazquez, Guardado - G. dos Santos, Peralta

A csoport másik mérkőzésén Horvátország és Mexikó csap össze egymással, ez már sokkal kiélezettebb csatát ígér. Elsősorban azért, mert a közép-amerikai együttes szeret támadni, a horvátoknak pedig kötelező lesz erőltetni a gólszerzést, hiszen a döntetlen nem elég a továbbjutáshoz.

Miközben Mexikó sorozatban hatodszor jutna el a nyolcaddöntőbe, addig a horvátoknak az 1998-as debütálás óta ez nem jött össze. "Ez a mérkőzés olyan lesz számunkra, mintha döntőt játszanánk. Mexikó olyan erős, mint mi, hozzánk hasonlóan minden játékos kiváló csapatszellemű igazi hazafi. Agresszív futballt játszanak sok letámadással és kiváló csatárokkal, de a védekezésben akadnak hiányosságok" - adott gyors elemzést az ellenfélről Niko Kovac horvát kapitány.

Niko Kovac úgy érzi magát, mintha döntőt játszana Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Kollégája, Miguel Herrera szerint, ha a csapat a döntetlenre fókuszál, akkor veszíteni fog. "A srácok tudják, hogy nagyon sokat veszíthetnek, ha nem győzelemre játszanak. Tudjuk, hogy a horvátoknak csak a győzelem jó, biztos vagyok benne, hogy támadni fognak, és akkor lesz tér az ellentámadásokra nekünk."

A két csapat korábban háromszor játszott egymás ellen: a két barátságos mérkőzést 1992-ben és 1999-ben a horvátok nyerték (3-0, 2-1), míg a 2002-es vb csoportkörben vívott tétmeccset Cuauhtemoc Blanco büntetőjével Mexikó 1-0-ra hozta.

Az A csoport állása:

1. Brazília 2 1 1 0 3-1 4
2. Mexikó 2 1 1 0 1-0 4
3. Horvátország 2 1 0 1 5-3 3
4. Kamerun 2 0 0 2 0-5 0

B csoport, 3. forduló:
Hollandia - Chile, Sao Paulo 18.00
v.: Gassama (gambiai)
A várható kezdőcsapatok:
Hollandia: Cillessen - de Vrij, Vlaar, Veltman - Janmaat, Blind - de Guzman, N. de Jong - Sneijder - Lens, Robben
Chile: Bravo - Silva, Medel, Jara - Isla, Mena - Gutierrez, Diaz - Vidal - E. Vargas, A. Sanchez

A B csoportban már minden letisztult, legalábbis a továbbjutást illetően. A két hatpontos csapat, Chile és Hollandia biztos nyolcaddöntős, míg Ausztrália és Spanyolország már kiesett, és csak a szép búcsúban reménykedhet.

Azt viszont még nem tudni, hogy ki jut tovább csoportelsőként, erről a délutáni csúcsrangadó dönt majd. A felek úgy kalkulálnak, hogy az A csoportban Brazília végez az első helyen, és miután a B csoport másodikjával csap össze, mindkét együttes szeretné elkerülni. Miután pontazonosság esetén a gólkülönbség dönt, így a döntetlen a hollandoknak kedvezne. Azaz Chilének támadnia kell a csoportelsőségért.

"A célunk a csoportelsőség, aztán majd meglátjuk, kit kapunk az egyenes kieséses rendszerben. De nagyon szeretnénk elkerülni a brazilokat” - nyilatkozta Carlos Carmona, a chileiek középpályása. A dél-amerikaiaknál Jorge Sampaoli szövetségi kapitány lehet, hogy kihagyja a kezdőcsapatból két középpályását, Arturo Vidalt és Charles Aranguizt - nemcsak kisebb sérülésük, hanem egy-egy sárga lapjuk miatt is.

A hollandoknál Bruno Martins Indi agyrázkódást szenvedett Ausztrália ellen, míg Robin van Persie begyűjtötte az eltiltást érő két sárgát. Helyettese az Algemeen Dagblad szerint Jeremain Lens lesz, de elképzelhető, hogy végül a Schalke támadója, Klaas-Jan Huntelaar kap lehetőséget.

Egy dolog biztos: 221 mérkőzés után először fordul elő, hogy Van nevű játékos nélkül áll fel a válogatott, erre utoljára 1996-ban egy Kína elleni barátságos meccsen volt példa.

B csoport, 3. forduló:
Ausztrália - Spanyolország, Curitiba 18.00
v.: Shukralla (bahreini)
A várható kezdőcsapatok:
Ausztrália: Ryan - McGowan, Spiranovic, Wilkinson, Davidson - McKay, Jedinak - Halloran, Bozanic, Leckie - Taggart
Spanyolország: Reina - Juanfran, S. Ramos, Raul Albiol, Jordi Alba - Xabi Alonso - Koke, Cazorla - Iniesta, Mata - Villa

Az Ausztrália-Spanyolország összecsapás teljesen tét nélküli lesz, csak a becsület és a szép búcsú múlik ezen az összecsapáson. Az ausztrálok már egy döntetlennel csoportharmadikként zárnának, bár a legjobb játékosuk, az eltiltott Tim Cahill nélkül nehéz dolguk lesz. A csatár így Adam Taggart lesz, de Ben Halloran és Oliver Bozanic is bekerülhet a kezdőcsapatba.

A spanyoloknál Iker Casillas helyett Pepe Reina áll a kapuba, de az izomsérüléssel bajlódó Xavi és Pique nem játszik. Ahogy Santi Cazorla fogalmazott, a címvédőnél ez a mérkőzés már egy új csapat építésének a kezdete lesz.

A meccs egy embernek biztosan sokat jelent majd, Andrés Iniesta századszor lehet válogatott, ezzel utoléri az örökranglistán Carles Puyolt és már csak Raúl González (102), Fernando Torres (109), Xabi Alonso (113), Sergio Ramos (118), Andoni Zubizarreta (126), Xavi Hernandez (133) és Iker Casillas (156) áll előtte.

Vicente del Bosque kapitány elmondta, bár összezörrentek Fábregasszal az edzésen, már szent a béke. Sokkal jobban bántja, hogy otthonról, Spanyolországból olyan kritikákat kapott, amit nem érdemelt meg.

"Ha valaki azt írja, hogy nem vagyunk jók, megértem. De amikor a Real Madridhoz kapcsolódó weboldalak azt írják, hogy csak egy báb vagyok a Barca-játékosok kezében, az nagyon fáj" - nyilatkozta a szakember.

A B csoport állása:

1. Hollandia 2 2 0 0 8-3 6
2. Chile 2 2 0 0 5-1 6
3. Ausztrália 2 0 0 2 3-6 0
4. Spanyolország 2 0 0 2 1-7 0