Belgium még nem jó, de már továbbjutott

Belgium-Oroszország, vébé, Brazília 2014, foci-vb
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 22: Divock Origi of Belgium (right) celebrates scoring his team's first goal with Kevin De Bruyne during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group H match between Belgium and Russia at Maracana on June 22, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egyes periódusaiban élvezetes, de jobbára gyenge mezőnyjátékot hozó mérkőzésen Belgium 1-0-ra legyőzte Oroszországot, és ezzel bejutott a legjobb 16 közé. Az oroszok sorsa megpecsételődni látszik, bár még továbbjuthatnak Fabio Capello gyengén játszó csapatának egy belga csereember, Divock Origi okozta a vesztét. Belgium összes vébégólját cserejátékos szerezte. 
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló, H csoport:
Belgium - Oroszország 1-0
(0-0) - Élő közvetítés
Rio de Janeiro, Maracana, 73 819 néző
v: F. Brych (német)
Belgium: Courtois - Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vermaelen (Vertonghen, 31.) - Witsel, Fellaini - Mertens (Mirallas, 75.), De Bruyne, Hazard - Lukaku (Origi, 57.).
Oroszország: Akinfejev - Kozlov (Jescsenko, 62.), Berezuckij, Ignasevics, Kombarov - Glusakov, Satov (Dzagojev, 83.) - Szamedov, Fajzulin, Kokorin - Kanunnyikov.
gól: Origi (88.)
sárga lap:Glusakov (38.), Witsel (54.), Alderweireld (73.)

Az oroszok az első meccsükhöz hasonlóan Belgium ellen is elég lassan lendültek játékba, mire először átmerészkedtek a másik térfélre, a belgák már túl voltak két veszélyes Dries Mertens-elfutáson, és egy káprázatos Kevin de Bruyne-passz után egy komolynak mondható helyzeten is. Az első percekben bő hatvan százalékban a belgáknál volt a labda, uralták a meccset, az oroszok minden energiáját felemésztette a védekezés.

Jó negyedórára volt szüksége Oroszországnak, hogy összeszedje magát, ekkor Viktor Fajzulin kínálta meg egy életerős lövéssel Thiabut Courtois-t a tizenhatos előteréből, de a kapus védeni tudott. A helyzet után folyamatosan egyre kiegyenlítettebbé vált a játék, az oroszok is bátrabb támadásokat vezettek, de nagy helyzetek helyett csak sérülések okoztak izgalmat. Thomas Vermaelen a meccs második súlyos összefejelése után nem tudta folytatni a játékot.

Nem volt rossz meccs, de mindkét csapat túl precízen védekezett ahhoz, hogy a kapu előtt nagy dolgok történjenek. Történhettek volna, ha Felix Brych játékvezető megítéli az oroszok javára a jogosnak tűnő büntetőt, miután Toby Alderweireld kirúgta Makszik Kanunnyikov lábát. A bíró azért nem fújta le, mert az orosz valóban a labdára lépett, de ettől még a belga szerelési kísérlete szabálytalan volt a 16-oson belül.

Hazard újra jól játszott. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jamie Squire

Az első félidő végéig kellett várni az első nagy ziccerre, ekkor Denis Glusakov tökéletes centerezésére hiába emelkedett az ötösön egyedül Alexander Kokorin, túlságosan a kapufa mellé akarta helyezni a fejesét, ami sikerült is, csak kívülről.

A második félidő fordított szereposztásban indult, mint az első: a szünet után az oroszok voltak sokkal kezdeményezőbbek. Ha beszorítaniuk nem is sikerült Belgiumot, uralták az első perceket, jó ritmusban futballoztak, de mivel az utolsó passzok nem sikerültek, a gólszerzésre nem volt esélyük. Ahogy a belgáké az elsőben, úgy az oroszok fölénye sem tartott sokáig a második játékrészben, a 60. percre már újra kiegyenlített játék folyt a pályán.

Aztán meg semmilyen, teljesen leült a meccs, a két csapat a mezőnyben gyűrte egymást. Az oroszoknál az Ignasevics-Berezuckij belsővédő-páros remekül játszott, Romelo Lukakut (az első meccshez hasonlóan) le is kellett cserélniük a belgáknak, a hajrához közeledve még nem volt kaput eltaláló lövésük. Oroszország egy hajszállal jobb volt, de szó sem volt fölényről, csak ők időszakosan meg tudták tartani a labdát ellenfelük térfelén, míg a vébé előtt agyonsztárolt belgák ezúttal sem mutattak semmit.

A hajrá mégis a belgákról szólt, előbb a remekül beszálló Kevin Mirallas okos szabadrúgása csattant a jobb kapufán (Akinfejev érthetetlenül felállított sorfala mellett), majd jött a gól is: a 88. percben Hazard ment el a balszélen, két oroszt is becsapott, majd remekül tálalt középre, Divock Origi pedig a léc alá vágta első válogatott gólját. Ez volt Belgium első kaput találó lövése a meccsen.

Vereségével Oroszország nagyon nehéz helyzetbe került, a csoport másik meccsétől (Dél-Korea- Algéria) függően akár ki is kerülhet saját kezéből a sorsa. Belgium viszont a három ponttal már biztosan továbbjutott, pedig egyelőre csak rövid időszakokban villant meg valamit abból, amiért sokat vártunk tőle a világbajnokságon. A meccs összefoglalóját itt tekintheti meg.

Origi: remek időzítés. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jamie Squire