Messi mennybe vitte Argentínát

Argentína-Irán, foci--vb, vébé, Brazília 2014
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JUNE 21: Lionel Messi of Argentina celebrates scoring his team's first goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group F match between Argentina and Iran at Estadio Mineirao on June 21, 2014 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Argentína vért izzadt Irán ellen, sőt a bírónak is hálát adhat egy meg nem adott büntetőért. Már-már elkönyveltük a 0-0-t, mikor Lionel Messi tanítani való módon 22-ről a hosszúba csavart. Argentína nyolcaddöntős.
Vágólapra másolva!

Focivébé, F-csoport, 2 forduló:
Argentína-Irán 1-0 (0-0) - élő közvetítés
Belo Horizonte, Estádio Mineirao, v: Milorad Mazic (szerb)
Argentína: Romero - Zabaleta, Garay, Fernandez, Rojo - Gago, Mascherano, Di María (Biglia 94.) - Messi, Higuaín (Palacio 77.), Agüero (Lavezzi 77.)
Irán: A. Hagigi - Montazeri, Hosszeini, Amirhosszein, Merdad - Nekunam, Timotian - Hadzsszafi (R. Hagigi 85.), Dedzsagah (Jahanbaks 85.), Sodzsaei (Hejdari 77.) - Gucsannedzsad
gól: Messi (91.)
sárga lap: Nekunam (53.), Sodzsaei (73.)

Irán első ázsiai csapatként a haramdik vb-döntetlenjére tört a találkozó előtt, többre nemigen pályázhatott a vb-győzelmi ambíciókat dédelgető argentinok ellen. A két csapat eddigi egyetlen meccse 1-1 lett: méghozzá 1977-ben - egy évre rá Argentína világbajnok lett.

Most akár három héten belül is elérhetik ugyanezt a dél-amerikaiak, ám ahhoz majd sokkal többet kell mutatniuk, mint Irán ellen az első félidőben. Nyomtak ugyan, de sok hibával játszottak, míg az irániak fanatikusan védekeztek. Jellemző, hogy az ezúttal kezdő Higuaín szinte elfelejtett focizni: rosszul vett át labdákat, még rosszabbul oldott meg helyzeteket.

Ezzel együtt Argentína szinte felborította a pályát: több mint 80 százalékban birtokolta a labdát, pedig egyáltalán nem öncélú passzolgatás ment, a játékosok rohantak előre, ahogy tudtak. Akadt is nagy helyzet, de nem sok, Agüero csavarása és Rojo lövése.

Higuaín és Hagigi kapus párbaja. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Viszont a gépezet akadozott, szinte logikus, hogy a félidő végén még Iránnak lett helyzete: Dedzsagah veszélyes beadását kivágták, Hadzsszafi összeszedte a labdát, de fölé durrantott.

Fordulás után folyt minden a jól kivájt mederben, Argentína hevesen, de pontatlanul támadott, az iráni védelem pedig továbbra is olajozottan működött.

Mi több, két percen belül két gólt is lőhettek volna az ázsiaiak: Gucsannedzsad közeli fejesét üggyel-bajjal védte Romero, majd Dedzsagah üldözte Zabaletát az argentin tizenhatoson belül, el is pöckölte a labdát, mire Zabaleta akasztotta. A bíró nem adott tizenegyest, alighanem tévesen.

Messi egyszer őrizetlenül marad, de így is csak a jobb kapufa mellé durrantott, majd Argentína egy időre szétesett: helyzete sem volt, miközben Irán nyomta, ahogy a csövön kifér: egy szöglet után ijesztő kapu dagonyázás alakult ki az argentin kapu előtt, majd Dedzsagah fejesét Romero bravúrral tolta ki a léc alól.

Hatalmas helyzet volt. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Ian Walton

Messi a 16-os bal csücskéről az oldalhálóba lőtt egy szabadrúgást, ez a mozzanat vezette fel a hajrát. Alejandro Sabella kapitány hadba küldte Palaciót és Lavezzit, de nem nőtt jelentősen az argentin nyomás.

Palacio fejesénél azért résen kellett lennie Hagiginek, de Argentína akkor is tehetetlen volt, mikor a kapus alászaladt egy beadásnak. A kontrából aztán megint Gucsannedzsad lépett meg, jól is lőtt, Romero nagyot védett. Teljesen nyílt meccs lett végül.

És mikor már mindenki elkönyvelte a vébé újabb bombameglepetését, jött Lionel Messi, és jobbról, húszról a kapu bal oldalába tekert, oktatófilmbe illő mozdulattal. A maradék percekben már nem sok focit láttunk, Argentína vért izzadt, de nyert, és továbbjutott az F csoportból, Nigéria ellen játszhatnak egy edzőmeccset.