Cuadrado vezetésével nyert Kolumbia

focivébé, kolumbia-elefántcsontpart
Ivory Coast's goalkeeper Boubacar Barry (C) concedes a second goal during the Group C football match between Colombia and Ivory Coast at the Mane Garrincha National Stadium in Brasilia during the 2014 FIFA World Cup on June 19, 2014. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Fordulatos, lüktető mérkőzésen Kolumbia 2-1-re verte Elefántcsontpartot a labdarúgó-világbajnokság C csoportjában, és már a 16 között van, mivel a másik meccsen Görögország és Japán ikszelt. Elsősorban a két csapat közti technikai képzettség döntött, Cuadrado megint a mezőny legjobbja volt.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló, C csoport:
Kolumbia – Elefántcsontpart 2-1 (0-0) - élő közvetítés
Brazíliaváros, Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 68 748 néző
v.: Howard Webb (angol)
Kolumbia: Ospina - Zúniga, Zapata, Yepes, Armero (Arias,72.) - Aguilar (Mejia, 79.), Rodríguez, Sánchez - Cuadrado, Gutiérrez, Ibarbo (Quintero, 53.)
Elefántcsontpart: Barry - Aurier, Zokora, Bamba, Boka - Serey Die (Bolly, 73.), Touré, Tioté - Gervinho, Bony (Drogba, 60.), Gradel (Kalou, 67.)
gól: Rodríguez (64.), Quintero (70.), illetve Gervinho (73.)
sárga lap: Zokora (55.), Tioté (90.)

Az első csoportkörben mindkét csapat győzni tudott, Kolumbia a görögöket verte simán (3-0), míg az afrikai csapat Japán ellen nyert, egygólos hátrányból megfordítva a meccset. Egymás elleni meccsüknek már gyakorlatilag a továbbjutás volt a tétje: a győztes másodiknál rosszabb helyen aligha végezhet a csoportban.

A dél-amerikai csapat változatlan összeállításban lépett pályára, Sabri Lamouchi viszont kihagyta a kezdőből a vb-selejtezők házi gólkirályát, Salomon Kalout, az ő helyén a Saint Etienne szélső támadója, Max Gradel kapott lehetőséget.

Kolumbia ott folytatta a vb-t, ahol Görögország ellen abbahagyta: lendületes szárnytámadásokkal rögtön a meccs elején támadólag léptek fel. Az első igazi veszélyt Gutiérrez húszméteres lövése jelentette, de a labda néhány méterrel a bal kapufa mellé szállt. Tíz perc elteltével azonban Elefántcsontpart nemcsak kijött a dél-amerikaiak szorításából, de Gervinho elfutásaival, és néhány veszélyes beadással inkább ők veszélyeztettek.

Sok volt az egy az elleni párharc a Kolumbia-Elefántcsonpart meccsen - kattintson a képre, és akkor még több fotót nézhet meg a meccsről! Forrás: AFP/Pedro Ugarte

Nagy tempóban zajlott a mérkőzés, mindkét csapat igyekezett gyorsan átjátszani a középpályát, sok volt az egyéni megindulás. A kolumbiaiak közül Gutiérrez és a Cuadrado-Zuniga jobbszárny, a másik oldalról elsősorban Gervinho volt aktív. José Pekerman csapata előtt több lehetőség adódott, viszont igazi ziccerbe csak Bony került az első félidőben, ám lyukat rúgott egy bal oldali beadás után.

A második félidő is fordulatos, lüktető játékot hozott. A csapatok villámgyorsan felértek a tizenhatosokra, de ott sokszor pontatlanul passzoltak, illetve nem ritkán taktikai szabálytalanságok vetettek véget a rohamoknak. Cuadradót azonban sokszor szabálytalanul sem tudták megállítani. Követhetetlen átlépős cseleivel sorozatban hintáztatta a védőket, és majdnem a vezetést is megszerezte csapatának: Bokát forgatta meg a tizenhatoson belül, éles szögből leadott bombáját alig tudta a felső lécre tolni Barry. Pár percel később viszont már ő sem tudott menteni, Cuadrado bal oldali szögletét Rodríguez fejelte erőből a léc alá.

Rodríguez fejesével szerzett vezetést Kolumbia - kattintson a képre, és akkor még több fotót nézhet meg a meccsről! Forrás: AFP/Eitan Abramovich

Hátrányba kerülve azonnal felpörgött Elefántcsontpart, a tizenhatosra szorították be Kolumbiát és futószalagon jöttek a középre lőtt labdák. A nagy rohanásnak azonban ára volt, egy felelőtlenül elcselezett labdával lefordult Kolumbia, és Quintero megduplázta az előnyt.

Innentől minden mindegy alapon jött előre az afrikai csapat, de csak szépíteni tudtak: Gervinho cselezte be magát a bal oldalról, két emberen is átjátszotta magát majd félmagasan a rövid kapufa mellé lőtt. Ospina kissé benne volt a gólban, rosszul helyezkedett, és csak beleütni tudott a labdába, ami így a jobb felső sarokban kötött ki.

A hatpontos Kolumbia már továbbjutott, az utolsó körben Japánnal csap össze, míg Elefántcsontpart a görögökkel találkozik. A meccs összefoglalóját itt nézhetik meg.

A csoport állása:

Forrás: Origo