Ha csak védekezünk, kiesünk

Steven Gerrard, foci, angol fociválogatott, foci-vb
BRAZIL, Sao Paulo : England's midfielder Steven Gerrard attends a training session in the Corinthians Arena in Sao Paulo on June 18, 2014, on the eve of the 2014 FIFA World Cup Group D football match between Uruguay and England. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Uruguay vagy Anglia is a címvédő spanyolok sorsára juthat, ha valamelyik válogatott kikap az egymás elleni találkozón a labdarúgó-világbajnokság D csoportjában. Roy Hodgson szeretné, ha támadói megtörnék a dél-amerikaiak ellenállását, Uruguay a visszatérő Luis Suárezben bízik. Miután Brazíliavárosban két győztes játszik egymással, mondhatjuk, hogy a nap rangadóját a Kolumbia-Elefántcsontpart mérkőzés jelenti. A japánok pedig a görögökkel játszanak túlélőmeccset.
Vágólapra másolva!

D csoport, 2. forduló:
Uruguay - Anglia, Sao Paulo 21.00 (v.: Velasco Carballo - spanyol)
Uruguay: Muslera - Fucile, Coates, Godin, M. Caceres - Arevalo Rios, Gargano - Stuani, C. Rodriguez - Suárez, Cavani
Anglia: Hart - G. Johnson, Cahill, Jagielka, Baines - J. Henderson, Gerrard - Sterling, Rooney, Welbeck - Sturridge

Az olaszok elleni 2-1-es vereség után Roy Hodgson szövetségi kapitány úgy véli, ha csak védekezésre rendezkedne be az angol labdarúgó-válogatott Uruguay ellen, akkor 56 év után először fordulna elő, hogy nem éli túl a csoportkört.

"Minden fegyverünket be kell vetnünk. Nem mondhatjuk azt, hogy totális védekezést választunk, noha tudjuk, ezen a szinten a jó védelem elengedhetetlen. De ha megszerezzük a labdát, akkor azzal élnünk kell, és olyan játékosokat kell bevetnünk, akik képesek megtörni az uruguayiak ellenállását" - vélte a szakember.

Gerrard imádkozhat is a továbbjutásért Forrás: AFP/Ben Stansall

Hodgson próbálja felkészíteni a csapatot a várható hangulatra is, a Sao Pauló-i 66 ezres stadionban várhatóan húszezer uruguayi drukker lesz. Az ellenfélnél ráadásul szinte biztosan ott lesz a kezdőcsapatban a Liverpool gólkirálya, Luis Suárez, aki nagyon hiányzott Costa Rica ellen. Miután a dél-amerikaiak is vereséggel nyitottak (1-3), egy esetleges döntetlen a pénteki Costa Rica-Olaszország mérkőzésen azt jelentené, amelyik együttes kikap a nagy rangadón, kiesik.

Az angolok edzője, Gary Neville is azt mondta, hogy hiba lenne alábecsülni a dél-amerikaiak potenciálját. "Az első mérkőzésen elszenvedett vereség ellenére úgy gondolom, hogy Edinson Cavani, Suárez, Diego Forlán, Christian Stuani, Cristian Rodriguez és Gaston Ramirez is óriási név. Ott van Suárez, ha egy az egyben egy védővel marad, akkor nagy a baj."

Luis Suárez visszatér Forrás: AFP/Daniel Garcia

Suárez mellett kisebb sérüléssel bajlódik a csapatkapitány Diego Lugano, míg az eltiltott Maxi Pereirát Jorge Fucile helyettesítheti majd. Angol részről állítólag Hodgson gondolkodik azon, hogy Wayne Rooney helyett harapósabb, és gólveszélyesebb játékost küldjön pályára, Alex Oxlade-Chamberlain már edzésbe állt, de még kérdéses a szereplése.

Az elmúlt öt vébén háromszor találkozott a válogatott dél-amerikai együttessel: 1998-ban Kolumbiát 2-0-ra, 2002-ben Argentínát 1-0-ra, 2006-ban pedig Paraguayt 2-0-ra verte.

A két csapat eddig kétszer találkozott világbajnokságon: az 1954-es negyeddöntőben Uruguay 4-2-re győzött, az 1966-os vb csoportmérkőzésén pedig 0-0 lett az eredmény. Utoljára 2006-ban játszottak egymással, akkor az Anfield Roadon Anglia nyerte 2-1-re, a gólokat Peter Crouch, Joe Cole, illetve Omar Heber Pouso Osores szerezte.

A D csoport állása:

1. Costa Rica 1 1 0 0 3-1 3
2. Olaszország 1 1 0 0 2-1 3
3. Anglia 1 0 0 1 1-2 0
4. Uruguay 1 0 0 1 1-3 0

C csoport, 2. forduló:
Kolumbia - Elefántcsontpart, Brazíliaváros 18.00 (v.: Webb - angol)
Kolumbia: Ospina - Zuniga, C. Zapata, Yepes, Armero - Aguilar, C. Sanchez - Cuadrado, Rodriguez, Ibarbo - Gutierrez
Elefántcsontpart: Barry - Aurier, Zokora, Bamba, Boka - Tioté, Serey Dié - Gervinho, Yaya Touré, Kalou - Bony

Két győztes csapat csap össze délután Brazíliavárosban, ahol a Kolumbia-Elefántcsontpart csata győztese akár biztos továbbjutó is lehet. A dél-amerikaiak 3-0-ra verték a görögöket könnyedén, míg az afrikaiak 0-1-ről fordítva győzték le Japánt.

Kolumbiai oldalon a középpályás Fredy Guarin letöltötte eltiltását, a csatár Carlos Bacca viszont még mindig sérült, a hírek szerint csak az egyenes kieséses szakaszra lesz bevethető. Miután Falcao már a vébé előtt kidőlt, Jose Pekerman kapitány igazi taktikai kaméleonként átalakította a selejtezők 4-2-3-1-es rendszerét. Hiszen, ha nincs klasszikus ék, akkor váltani kell, így aztán Kolumbia képes 4-4-2-t, esetleg 4-2-2-2-t játszani, így aztán James Rodriguez és Juan Cuadrado is kiélheti támadó ösztöneit.

Yaya Touré és James Rodriguez nagy csatát vívhat Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura/Eitan Abramovich

Az ellenfélnél nagy kérdés, hogy Didier Drogba kezdőcsapatban kap helyet vagy nem. Ha igen, akkor Sabri Lamouchi kapitány akár taktikát is változtathat, mert az első meccsen eredményes Wilfried Bonyt butaság lenne tartaléksorba tenni.

A két csapat korábban még sohasem találkozott egymással, csak Jose Pekermannak lehetnek élményei az elefántcsontpartiakkal: a 2006-os vébén, még argentin kapitányként játszott az afrikaiak ellen, és 2-1-es győzelemre vezette akkori tanítványait.

C csoport, 2. forduló:
Japán - Görögország, Natal 0.00 (v.: Aguilar - salvadori)
Japán: Kavasima - Ucsida, Morisige, Josida, Nagatomo - Jamagucsi, Haszebe - Okazaki, Honda, Kagava - Oszako
Görögország: Karnezisz - Toroszidisz, Manolasz, Papasztatopulos, Holebasz - Maniatisz, Kacuranisz, P. Kone - Fetfacidisz, Szamarasz - Mitroglu

A két nullapontos csapat csatája a kiesés elkerülése miatt lesz érdekes. A magyar idő szerint éjfélkor kezdődő csatában Alberto Zaccheroni, a japánok kapitány két helyen gondolkodik a kezdőcsapatot illetően, egyrészt lehet, hogy csatasorba állítja a 145-szörös válogatott - ezzel csúcstartó -középpályást, Endo Jaszuhitót , aki az első meccsen Haszebe Makotót váltva 36 percet kapott, de elképzelhető, hogy Oszako Juja helyén Okubo Josito kezd majd a csatársorban.

A válogatottsági csúcstartó Endo is ott lehet a kezdőcsapatban Forrás: Origo

A görögöknél az még nem dőlt el, hogy a balhátvéd Jose Holebasz helyére bekerül-e Georgiosz Cavelasz, Kosztasz Mitroglu és Joannisz Fetfacidisz szereplése azonban teljesen biztosra vehető.

A két válogatott korábban egyszer találkozott egymással: a 2005-ös Konföderációs Kupán Japán 1-0-ra nyert Oguro Maszasi találatával.

A C csoport állása:

1. Kolumbia 1 1 0 0 3-0 3
2. Elefántcsontpart 1 1 0 0 2-1 3
3. Japán 1 0 0 1 1-2 0
4. Görögország 1 0 0 1 0-3 0