Megvan a vb legnagyobb potyagólja

Igor Akinfeev, Igor Akinfejev, foci-vb, orosz fociválogatott
BRAZIL, Cuiabá : Russia's goalkeeper Igor Akinfeev fails to save the 0-1 goal during the Group H football match between Russia and South Korea in the Pantanal Arena in Cuiaba during the 2014 FIFA World Cup on June 17, 2014. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Az orosz válogatott kapusa, Igor Akinfejev a 68. percben hatalmasat potyázott, így az addig dögunalmas meccsből hirtelen érdekes találkozó lett. Fabio Capello a koreai vezetés után egyből beküldte Alekszander Kerzsakovot, a csatárnak pedig pár perc kellett csak, hogy betaláljon, így 1-1 lett a H csoport második meccsének a végeredménye.
Vágólapra másolva!

Focivébé, H csoport, 2. forduló:
Oroszország - Dél-Korea 1-1 (0-0) - élő közvetítés
Cuiabá
v.: Nestor Pitana (argentin)
Oroszország: Akinfejev - Jescsenko, Kombarov, Ignasevics, Berezuckij, - Fajzulin, Zsirkov (Kerzsakov, 71.), Satov (Dzagojev, 60.), Szamedov, Glusakov (Gyenyiszov, 71.) - Kokorin. Szövetségi kapitány: Fabio Capello
Korea: Dzsung Sz. R. - Li Jong, Hong Dzs. H. (Hvang Szeok Ho, 72.), Jun Sz. J., Kim J. G. - Li Cs. J., Szon H. M., Ki Sz. J., Han K. J. (Kim Bo Kjung, 83.) - Ku Dzs. Cs., Pak Cs. J. (Li Kun Ho, 54.). Szövetségi kapitány: Hong Mjung-Bo
gól: Kerzsakov (74.), illetve Li Kun Ho (68.)
sárga lap: Satov (49.), illetve Szon H. M. (14.), Ki Sz. J. (30.), Ku Dzse Csol (91.)

A Szovjetunió megszűnése óta a mostani az oroszok harmadik vb-részvétele, ráadásul a válogatott 12 éve nem járt világbajnokságon, így - a nyilatkozatok szerint - elképesztő a bizonyítási vágy Fabio Capello játékosaiban.

A védő Vaszilij Berezuckij azt mondta, hogy az orosz csapat legnagyobb sztárja a szövetségi kapitány, akinek a vezérletével Portugáliát is megelőzve jutottak ki a vb-re az oroszok. Az olasz tréner a csapategységben hisz, és csak otthon játszó futballistákat hívott be, de kimaradt például a 2008-as Eb sztárja, Andrej Arsavin, akinek Capello szerint nem volt megfelelő a hozzáállása.

"Tudva, hogy 12 éve nem szerepeltünk világbajnokságon, bizonyítanunk kell, és többet szeretnénk játszani három meccsnél" - nyilatkozta Berezuckij a válogatott céljairól.

A dél-koreaiak 1986 óta minden vb-n ott voltak, ugyanezzel csak a brazil, német, olasz, argentin, spanyol ötös büszkélkedhet. A két csapat 2013 novemberében játszott egy barátságos meccset, amelyen Capello együttese nyert 2-1-re. Ez nem, az viszont az ázsiaiak mellett szólt, hogy az előző három vb-n egyformán győzelemmel kezdtek: 2002-ben Lengyelország, 2006-ban Togo, 2010-ben pedig Görögország ellen nyertek.

Korea cserél, 0-1 Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A meccs elején nem lehetett látni az oroszokon a beígért küzdőszellemet, a koreai Szon Hung Ming viszont a 10. percben ráijesztett Akinfejevre, a kapus szerencséjére a labda elkerülte a kaput.

A koreiaiak hajszálnyival jobban haraptak, de az első 45 perc így is egyike volt a vb eddigi legunalmasabb félidőinek.

Volt pár távoli kísérlet, de az irányzékkal nagy bajok voltak, mindössze egy lövés - Ignasevics próbálkozását fogta Dzsung Szung Rjong a 31. percben - találta el a kaput.

Akinfejev egyre több lövést kapott távolról, eleinte úgy, ahogy meg tudta fogni a labdákat, ám egyre jobban feltűnt, hogy valami nem stimmel vele, többször is kipattantak róla a távoli lövések. Az 57. percben Kim Jung Gvon 30 méteres lövése már majdnem megtréfálta, a 68. percben viszont a torna legnagyobb potyagólját bekapva a kapus vezetéshez juttatta Koreát. Li Kun Ho lőtt távolról, Akinfejev pedig beügyetlenkedte a labdát a kapuba.

A gólszerző csereként állt be, talán ez ihlette meg Capellót is, amikor a gól után rögtön beküldte Zsirkov helyére Kerzsakovot.

Dél-Koreában talán már arról beszélgettek a drukkerek, hogy most is meglesz a siker a nyitányon, amikor komikus mozdulatok és labdapattogások után Kerzsakov elé került a labda, a Zenit csatára pedig egy ragadozóra jellemző ösztönnel csapott le a helyzetre, és közelről nem hibázott.

Oroszország cserél, 1-1 Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A két gól közötti négy perc izgalom szempontjából nagyon rendben volt, de ezt leszámítva nem volt jó a meccs. A végén az oroszok maradtak lendületben, Korea inkább védekezett, gólt azonban nem sikerült szerezniük Kokorinéknak, így a felek egy-egy ponttal kezdték meg a tornát. A csoportot az Algéria ellen fordító Belgium vezeti, az orosz-koreai kettős a folytatásban még bármit elérhet, első és utolsó is lehet.