Ennél nagyobb meglepetés már nem lesz a vébén

spanyolország - chile, vb 2014, spanyol válogatott, b-csoport
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 18: (L-R) David Silva, Diego Costa, Sergio Busquets, Andres Iniesta and Xabi Alonso of Spain look on during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group B match between Spain and Chile at Maracana on June 18, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Chile története során először győzte le Spanyolországot, és a Maracanában aratott siker továbbjutást ért a világbajnokságon. A nagy spanyol aranykorszak pedig véget ért, Vicente del Bosque csapata címvédőként szégyenteljesen búcsúzott a tornától. Bár korábban is előfordult, hogy a címvédő nem jutott tovább a csoportból, olyan még nem volt, hogy az első két meccsét elbukja, és a csoportkör második fordulója után kiessen.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló, B csoport:
Spanyolország - Chile 0-2 (0-2) - az élő közvetítés
Rio de Janeiro, Maracana-stadion, 74 101 néző
v.: Mark Geiger (amerikai)
Spanyolország: Casillas - Azpilicueta, Javi Martínez, Sergio Ramos, Jordi Alba - Busquets, Xabi Alonso (Koke, 46.) - Iniesta David Silva, Pedro (Cazorla, 76.) - Diego Costa (Fernando Torres, 64.).
Chile: Bravo - Medel, Silva, Jara - Isla, Aránguiz (F. Gutierrez, 64.), Marcelo Díaz, Mena, Vidal (Carmona, 88.) - Alexis Sánchez, E. Vargas (Valdivia, 85.).
gól: E. Vargas (20.), Aránguiz (43.)
sárga lap: Xabi Alonso (40.), illetve Vidal (26.), Mena (61.)

A hollandok elleni 5-1-es vereség után sokan egy futballdinasztia hanyatlásáról beszéltek, temetve az elmúlt két Eb-t és a legutóbbi vébét megnyerő spanyolokat. Pedig a hollandok ellen az első 35 percben nagyon meggyőző volt Vicente del Bosque csapata, amely 1-0-ra vezetett, és akkor el is dönthette volna a meccset, David Silva ziccere azonban kimaradt, és a második félidőben a hollandok szétkontrázták a spanyolokat.

Az 1-5 nem maradt következmények nélkül, Piqué és Xavi kikerült a kezdőből, a helyükön Javi Martínez és Pedro kapott lehetőséget Chile ellen, amely az ausztrálok elleni 3-1-es sikerrel kezdte a tornát. A dél-amerikaiak a korábbi tíz próbálkozásból egyszer sem győzték le a spanyolokat – két döntetlen mellett nyolc vereség volt a mérleg –, akik az 1950-es és a négy évvel ezelőtti vébén is jobbnak bizonyultak ellenfelüknél (2-0, 2-1).

A spanyol védelem úgy kezdett, ahogy a hollandok ellen abbahagyta, Vargas kevergetett négy ember között, a középre lőtt labdája pedig Xabi Alonso lábáról majdnem a spanyol kapuba pattant. Az első hét percben 64 százalékban a chileieknél volt a labda, ezt nem sok csapat mondhatja el a tiki-taka felkent apostolai ellen.

Pedro (balra) új emberként került a kezdőbe, de nem tett hozzá semmit a spanyolok játékához - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Lluis Gene

A képernyőn keresztül is átjött, hogy nagyon feszült a spanyol csapat, sok volt a pontatlanság, de az első negyedóra végén így is adódott előttük két gólhelyzet, az elsőnél Diego Costa törte el a labdát, a másiknál pedig Xabi Alonso közelről mellbe lőtte Bravót.

Chilének a döntetlen sem lett volna rossz, de a 20. percben még kedvezőbb helyzetbe hozták magukat, Xabi Alonso eladott labdájából indult az a spanyolokat idéző, precízen végigpasszolt akció, amelynek a végén Aránguiz tette le a labdát Vargasnak, aki kicselezte Casillast, majd a hálóba pöckölt, mielőtt a becsúszó Sergio Ramos odaért volna.

Tepertek a spanyolok, de ez csak fogcsikorgatós erőlködés volt, ötlet és lendület nélkül, amikor pedig Diego Costa helyzetig brusztolta magát, az oldalhálót találta csak el. A 43. percben a chileiek feltették a repülőre a spanyolokat, Alexis Sánchez szabadrúgását Casillas nagyon rossz helyre öklözte, Aránguiz pedig 10 méterről kispályás megoldást választott, spiccel lőtt a kapu bal oldalába.

Aránguiz ünnepli a második gólt - a galériáért kattintson a képre! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Rose

Árulkodó volt a spanyol játékosok testbeszéde, szinte mindannyian lehajtott fejjel bandukoltak ki a második félidőre, nem azt sugározták magukból, hogy nekimennek a chileieknek, és erőből megfordítják a meccset. A helyzetek így is megvoltak, de a nehézkes Diego Costa lövése egy védőről pattant mellé, aztán Busquets rontott négy méterről a szinte üres kapuval szemben – ebben a mozdulatban minden benne volt, ami miatt a spanyol csapat lebőgött a vébén.

Chile azt csinálta, amit 2-0-s előny birtokában csinálni kell, visszaállt a térfelére, majd gyors kontrákkal riogatta a címvédőt, és nem a spanyol védelmen múlt, hogy nem nőtt tovább Vidalék előnye. A fáradt tiki-takát a hajrában átlövésre cserélte a spanyol csapat, Iniestát nagy repüléssel fosztotta meg egy látványos góltól Bravo, de ezen a napon semmi nem jött össze a címvédőnek, a hosszabbításban még Sergio Ramos lövését is kivágták a gólvonalról.

Chile ezzel a győzelemmel továbbjutott a csoportból, és az utolsó körben a hollandokkal döntik el, ki végez az élen. Spanyolország pedig kénytelen lesz újratervezni a dolgokat, mert három, arannyal záruló torna után ez a mostani szégyenteljesre sikerült. Korábban egyetlen címvédő sem vesztette el az első két meccsét a vébén, és olyan sem fordult elő, hogy egy korábbi győztes ilyen korán, két forduló után elszállt volna. A meccs góljait itt nézheti meg.

Minden az arcokra van írva - a galériáért kattintson a képre! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Matthias Hangst

A csoport állása:

Forrás: Origo