Minden Neymarék sikerét ígéri

Dani Alves és Neymar
Brazil's defender Dani Alves (L) and Brazil's forward Neymar take part in a training session in Castelao Stadium in Fortaleza on June 16, 2014, on the eve of their 2014 World Cup Group E football match against Mexico. AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA
Vágólapra másolva!
A házigazda brazil válogatott gyakorlatilag továbbjuthat kedden a foci-világbajnokságon, ha legyőzi Mexikót. A vébére 12 év után visszatérő oroszok Fabio Capello vasszigorában bízhatnak a koreaiak ellen, Eden Hazard kiengedheti a kéziféket, a belga válogatott pedig a vébén 28 éve gólképtelen Algéria ellen bebizonyíthatja, hogy a világbajnokság egyik üde színfoltja lehet.
Vágólapra másolva!

H csoport, 1. forduló:
Belgium - Algéria 18.00, Belo Horizonte
A várható kezdőcsapatok:
Belgium: Courtois - Alderwireld, Kompany, Van Buyten, Vertonghen - Witsel, Fellaini - Mertens, De Bruyne, Hazard - Lukaku
Algéria: Zemmamouche - Mandi, Cadamuro, Bougherra, Ghoulam - Lacen, Bentaleb, Taider - Soudani, Feghouli - Slimani

Atlético Madrid, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Manchester United, Tottenham, Bayern München, Napoli - többek között ezekben a klubokban töltenek be kulcsszerepet a rendkívül fiatal és elképesztően tehetséges belga válogatott játékosai. Néhány évvel ezelőtt új alapokra helyezték a belga utánpótlást, a Hazard és Lukaku nevével fémjelzett generációtól pedig sokat várnak a vébén, hiszen többen közülük 10-15 éve együtt játszanak. Vincent Kompany például azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy megnyerjék a vébét. "Miért ne győzhetnénk?" - tette fel a kérdést a Manchester Cityvel idén angol bajnok védő.

"Nem szabad a futballfilozófiánkat pont a világbajnokságon feladnunk. Itt az ideje, hogy ez a rendkívül tehetséges generáció beírja magát a történelemkönyvbe. Éhesek vagyunk a sikerre" - nyilatkozta Marc Wilmots, a belga válogatott szövetségi kapitánya az Algéria elleni mérkőzés előtt. Szerinte Hazard lehet a vébé nagy sztárja, és ha ugyanilyen ütemben fejlődik, akkor a világ öt legjobb játékosa közé kerülhet. "Most a vébén kiengedheti a kéziféket, és meglódulhat" - mondta Wilmots.

Hazard (jobbról a második) és társai nagyot alkothatnak Brazíliában Forrás: AFP/Martin Bureau

A selejtezősorozatot veretlenül megvívó belgák világbajnoki formában érkeztek Brazíliába, mind a három felkészülési meccsüket megnyerték, de ugyanígy tett Algéria is, amely három európai válogatott, Szlovénia, Örményország és Románia ellen is győzött a vébé előtt.

A belgák 2002 után jutottak ki ismét a világbajnokságra, viszont előtte sem szerepeltek túl jól, a legutóbbi kilenc vb-meccsükből csupán egyet nyertek meg. A vb-selejtezők során viszont amellett, hogy veretlenek maradtak, a védelmük is fantasztikusan teljesített, csak Spanyolország kapott kevesebb gólt (hármat), Belgium összesen négyszer kapitulált. Az idén az Atlético Madriddal spanyol bajnokságot és BL-ezüstöt nyert Thibaut Curtois a kapura tartó lövések 87,1 százalékát megfogta, ez a legjobb mutató volt a vb-selejtezők során, és mióta ő áll a kapuban, még nem kapott ki a belga válogatott. Algériának elsősorban a helyzetkihasználásban kell javulnia, a legutóbbi öt vébémeccsén ugyanis összesen 71 alkalommal lőtt kapura, de egy gólt sem szerzett, utoljára 1986-ban tudott az ellenfél kapujába találni az Észak-Írország elleni 1-1 alkalmával.

A csoport, 2. forduló:
Brazília – Mexikó 21.00, Fortaleza
A várható kezdőcsapatok:
Brazília: Julio Cesar - Dani Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Bernard, Oscar, Neymar - Fred
Mexikó: Ochoa - Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno, Layun - Vazquez - Herrara, Dos Santos, Guardado - Peralta

A Brazília–Mexikó meccsel megkezdődik a második csoportforduló, és mivel mindkét csapat győzelemmel rajtolt a vébén, ennek a mérkőzésnek a nyertese gyakorlatilag tovább is jut a csoportból. "A mexikói focisták nagyon harcosak, erősek és technikásak, a csapat pedig nagyon jól szervezett, elképesztően nehéz dolgunk lesz ellenük" - mondta a válogatottat 2002-ben világbajnoki címig vezető Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány, aki azt is elárulta, hogy a sérült Hulk nem játszhat a meccsen, de azt nem árulta el, hogy ki fogja helyettesíteni, vélhetően Bernard vagy Ramires kezd majd a Zenit-játékos helyén.

Kérdés, hogy az első meccsen duplázó Neymar ismét betalál-e, a legutóbbi tíz olyan meccsen, amikor Neymar gólt lőtt, a brazilok mindig nyertek. A fiatal csatár az eddigi 50 válogatottmeccsén 33-szor volt eredményes, a legutóbbi négy találkozóján pedig hat gólt szerzett.

Dani Alves és Neymar szőkére festett hajjal, jó hangulatban készül Mexikó ellen Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

A mérkőzésből akár egy gólgazdag összecsapás is kerekedhet, hiszen nemcsak a brazilok támadnak remekül, hanem a Herrera, Dos Santos, Guardado, Peralta négyes is nagyon erős a másik oldalon, ráadásul itt még a kispadon vár bevetésre a Manchester United csatára, Javier Hernandez is. A mexikóiak Peraltától várhatják elsősorban a gólokat, az utolsó hét válogatottmeccsén kilenc gólt lőtt a csatár, többek között a Kamerun elleni meccset is ő döntötte el csütörtökön.

A braziloknak van miért visszavágni Mexikónak, hiszen a londoni olimpia döntőjében két éve Mexikó 2-1-re győzött, igaz, azóta a Konföderációs Kupán Brazília 2-0-ra megverte a mostani ellenfelet. Ráadásul eddig háromszor találkozott a két csapat világbajnokságon, mind a háromszor Brazília nyert, Mexikó pedig még gólt sem lőtt (4-0, 5-0, 2-0) ellenük. Szintén a brazilok malmára hajthatja a vizet, hogy a legutóbbi 38 hazai meccsükből egyszer kaptak ki, utoljára Paraguay tudott győzni Brazíliában 1-0-ra még 2002-ben. Ráadásul a brazilok a 34 világbajnoki csoportmeccsükből csupán egyet veszítettek el, 1998-ban 2-1-re kaptak ki Norvégiától, de akkor is továbbjutottak a csoportból.

H csoport, 1. forduló:
Oroszország – Koreai Köztársaság 0.00, Cuiabá
A várható kezdőcsapatok:
Oroszország: Akinfejev - Escsenko, Kombarov, Ignasevics, Berezuckij - Gyenyiszov - Szamedov, Zsirkov, Fajzulin, Dzsagojev - Kokorin
Koreai Köztársaság: Szung-Rjong - Lee Jong, Jeong-Ho, Joo-Ho - Szung Jueng, Jong Woo - Ja Cseol, Csung Jong, Heung Min - Csu Jung

Az orosz válogatott 12 év után tér vissza a világbajnokságra, a szakértők és a játékosok szerint is Fabio Capellónak köszönhetően jutott ki ismét a csapat. "Nekünk nincs Lionel Messink vagy Cristiano Ronaldónk, viszont van egy Fabio Capellónk és van egy fantasztikus csapategységünk” - mondta Alekszandr Kerzsakov, az orosz válogatott rutinos támadója, utalva arra, hogy az olasz szövetségi kapitány szigora meghozta a gyümölcsét. Capello egyébként Brazíliában is szigorú házirendet tart megmondja a játékosoknak, hogy mikor, mit és mennyit ehetnek, és azt is, hogy mennyit kell aludniuk. A legutóbbi tíz meccsén veretlen orosz válogatott csapatkapitánya, Roma Sirokov sérülés miatt nem utazhatott a vébére, de Capello szerint megoldják majd a helyettesítését, várhatóan Alan Dzsagojevre hárul majd a csapat irányítása.

A londoni olimpián bronzérmes Dél-Korea zsinórban a nyolcadik világbajnokságára jutott ki, ilyen hosszú sorozattal csak Brazília, Németország, Olaszország és Spanyolország bír, és bár a legutóbbi tíz vébémeccséből csak kettőt nyert meg, az utolsó három vébén minden alkalommal győzött a nyitókörben.

Capello vasszigora sokat érhet Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A két csapat eddig egyszer találkozott egymással, tavaly novemberben az oroszok 2-1-re verték Dél-Koreát. A meccset Cuiabában rendezik, amely Brazília egyik legforróbb városa, és bár most a hidegebb hónapokban járnak, így is 27-28 fok várható a helyi idő szerint este hat órakor kezdődő meccsen.

„Nem ilyen éghajlathoz szoktunk, de most nincs olyan meleg, bírni fogjuk. Az oroszok fizikailag biztosan erősebbek nálunk, mi viszont jobban fel vagyunk készítve” - fogalmazott Lee Yong, a koreaiak védője.