A görögök már megint nagyon gyengék

kolumbia - görögország, vb 2014, gól, Teofilo Gutierrez
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JUNE 14: Teofilo Gutierrez of Colombia celebrates after scoring his teams second goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group C match between Colombia and Greece at Estadio Mineirao on June 14, 2014 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem tudta megszerezni hetedik világbajnoki mérkőzésén második győzelmét a görög labdarúgó-válogatott, miután sima 3-0-s vereséget szenvedett Kolumbiától a C csoport első fordulójában.
Vágólapra másolva!

Eredmény, C csoport, 1. forduló
Kolumbia - Görögország 3-0 (1-0) - az élő közvetítés
Belo Horizonte, Estadio Mineirao
v.: Mark W. Geiger (amerikai)
Kolumbia: Ospina - Zapata, Yepes, Sanchez, Armero (Arias, 74.) - Zuniga, Aguilar (Mejia, 68.), Gutierrez (Jackson Martinez, 75.), Cuadrado - Ibarbo, Rodríguez
Görögország: Karnezisz - Toroszidisz, Papasztatopulosz, Manolasz, Holebasz - Kone (Karagunisz, 77.), Maniatisz, Kacuranisz - Szalpingidisz (Fetfacidisz, 55.), Gekasz (Mitroglu, 62.), Szamarasz
gól: Armero (5.), Gutierrez (57.), Rodríguez (90+3)
sárga lap: Sanchez (26.), illetve Papasztatopulosz (52.), Szalpingidisz (54.)

Kolumbia öröme érthető, könnyed győzelmet aratott az első meccséen Forrás: AFP/Adrian Dennis

Története során kétszer jutott ki a világbajnokságra, ám mindkét alkalommal már a csoportkörben elvérzett a görög labdarúgó-válogatott, ám ezúttal a jónak tűnő sorsolás után merészebb vágyakat is megfogalmazott Fernando Santos szövetségi kapitány.

Az előzetes várakozáshoz képest a portugál szakember nem okozott nagy meglepetést a kezdőcsapatban, a védelemben ott volt a két legjobb játékos, Toroszidisz (Roma) és Papasztatopulosz (Dortmund), a két Fulham-légiós, Karagunisz és Mitroglu viszont csak a kispadon kezdett.

A kolumbiaiak talán már túlléptek azon a sokkon, amit Falcao sérülése okozott, a Monaco csatára minden elkövetett a felépülés érdekében, de az orvostudománnyal nem szállhatott szembe. Szerencsére maradtak azért gólérzékeny támadók, Carlos Bacca (Sevilla) és Jackson Martínez (Porto) is 20-20 gólt szerzett a 2013-14-es bajnoki szezonban. Ez azonban kevés volt a kezdőcsapatba kerüléshez, végül Victor Ibarbo (Cagliari) és Teofilo Gutierrez (River Plate) kezdett.

Öröm, boldogság Forrás: AFP/Adrian Dennis

A két csapat eddig csak egyetlen meccset játszott egymás ellen: 1994-ben Kolumbia 2-0-ra győzött. Úgy tűnt, a lendület folytatódik, Gaviria és Rincón után húsz évvel gyorsan feliratkozott a gólszerzők közé a balhátvéd Armero is.

A dél-amerikaiak agresszív letámadással kezdtek, és már az ötödik percben sikerült megzavarni a görög védelmet: Cuadrado jobbról, az ötös sarkáról játszott középre, Armero tökéletesen érkezett, és lövése megpattant Manolaszon, így Karnezisz kapusnak esélye sem volt (1-0).

A kolumbiai drukkerek öröme csak azért fordult bosszúságba, mert a nagy nyomás abbamaradt, noha látszott, hogy hiába a rutinos a védelem, ha Manolaszon kívül nincs gyors bekk, akkor lehetne keresnivaló az agilisabb támadásokkal.

A görögök az első 45 percben egy komoly helyzetet alakítottak ki, Kone lövését azonban Ospina látványos vetődéssel védte. A statisztika érdekes volt, a görögök többet birtokolták a labdát, többet passzoltak, több párharcot nyertek - mindezt passzív mezőnyjátékkal.

A második félidőt Szamarasz műeséssel, Rodríguez nagy távoli lövéssel kezdte, de se büntető, se gól nem született. Egészen az 58. percig, amikor egy jobboldali szögletet Aguilar a rövid saroknál cipőheggyel megcsúsztatott, Gutierrez pedig könnyedén lőtt egy lépésről a hálóba (2-0).

Gutierrez gólöröme Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Paul Gilham

Jöhetett volt az azonnali válasz, ám Gekasz négy méterről a lécre fejelt, mehetett is pihenni, helyére Mitroglu állt be, aki a balszélső posztra érkezett, így Szamarasz középre húzódott. De bebizonyosodott az örök igazság, labda nélkül nehéz helyzetet kialakítani.

Kolumbia adott a statisztikának, javult a labdabirtoklás aránya és a passzok száma, a közönség ollézott, a görög játékosok pedig mérgezett egérként rohangáltak a pályán, és ha sikerült is labdát szerezni, azonnal fennakadtak az ellenfél középpályás csapdáin.

Az utolsó percek kínkeserves unalmát Rodríguez gólja (3-0), és azt követő könyörületes hármas sípszó szakította meg, talán nem tippelünk rosszul, ha azt mondjuk, az utóbbi évtized egyik meghatározó európai csapata ezúttal sem fogja végigverni a világot.

A dél-amerikai csapatok korábban Brazília és Chile is győzött.