Kiscsapat oktatta a vébé egyik esélyesét

uruguay - costa rica, vb 2014, Joel Campbell
FORTALEZA, BRAZIL - JUNE 14: Joel Campbell of Costa Rica celebrates scoring his team's first goal with the ball under his jersey during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and Costa Rica at Castelao on June 14, 2014 in Fortaleza, Brazil. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Costa Rica a foci-világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva 0-1-ről fordítva 3-1-re legyőzte a legutóbbi vébé elődöntősét, a kétszeres világbajnok Uruguayt, amely Luis Suárez nélkül impotensen támadott a D csoport első találkozóján. A mérkőzés hőse az Arsenal játékosa, Joel Campbell volt, Uruguay pedig komoly lépéshátrányba került. A vb-címvédő spanyolok pénteki kiütése után tehát újabb világbajnok hódolt be.
Vágólapra másolva!

Világbajnokság, D csoport, 1. forduló:
Uruguay - Costa Rica 1-3 (1-0) - élő közvetítés
Fortaleza, 58 679 néző
v: Felix Brych (német)
Uruguay: Muslera - Pereira, Lugano, Godín, Cáceres - Stuani, Arévalo, Gargano (Á. González 60.), Rodríguez (Hernandez, 76.) - Cavani, Forlán (Lodeiro, 60.)
Costa Rica: Navas - Gamboa, Duarte, González, Umana, Díaz - Tejeda (Cubero 74.), Borges - Bolanos (Barrantes, 89.), Ruíz (Urena, 83.) - Campbell
gól: Cavani (24. - 11-es), illetve Campbell (54.), Duarte (57.), Urena (84.)
sárga lap: Lugano (50.), Gargano (56.), Caceres (81.)
piros lap: Pereira (94.)

A mérkőzés előtt mind a három pályára lépett dél-amerikai csapat nyert, Brazília, Chile és Kolumbia is győzött, a feladat tehát adott volt Uruguay számára, hogy folytassa a sormintát. Erre minden esélye meg is volt, hiszen a közép-amerikai ellenfél, Costa Rica teljes keretének összértéke 29,5 millió euró, a legutóbbi világbajnokság elődöntősének pedig 217,5 millió euró, a legnagyobb sztárjuk, Luis Suárez egymaga több mint 45 millió eurót ér a mértékadó Transfermarkt.de szerint. Más kérdés, hogy a Liverpool csatára, aki az idén angol gólkirály lett, térdsérülése miatt csak a kispadon kezdte a meccset, Uruguay elöl így is a bivalyerős Edinson Cavani, Diego Forlán párossal támadott. Forlán az utóbbi napokban emésztési problémákkal küzdött, de tudta vállalni a játékot.

Cavani szerzett vezetést az uruknak Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Robert Cianflone



Az uruguayiak kapusa, Fernando Muslera roppant optimistán nyilatkozott a vébé előtt: "Szenzációs csoportba kerültünk, én még soha nem láttam ilyen kiegyensúlyozott négyest. Nálunk minden rendben: mindannyian jó barátok vagyunk, egy célért küzdünk, egy irányba húzunk. Már egyszer nyertünk vébét Brazíliában és reméljük, hogy idén ezt meg tudjuk ismételni."

A mérkőzés nem ennek fényében kezdődött, a lesajnált Costa Rica-i válogatott ugyanis méltó ellenfele volt az uruguayiaknak, lehet, hogy még a 2010-es vb-pótselejtezőért akartak revánsot venni, amikor 2-1-es összesítéssel Uruguay kiejtette a közép-amerikai válogatottat. Ezúttal is szoros volt a csata a két csapat között, Uruguay azonban, ha nehezen is, de lassan beindult, előbb lőtt egy lesgólt, ezt - jogosan - érvénytelenítette a német játékvezető, Felix Brych, majd a 23. percben is jól döntött a bíró, amikor megadta Diego Lugano lerántásáért a tizenegyest az uruguayiaknak. A Costa Rica-i Junior Diaz hátulról két kézzel megölelte az ellenfél csapatkapitányát, és a földre vitte, ez pedig a focipályán tilos. A büntetőt Cavani nagyon magabiztosan vágta be a bal alsóba. (1-0)

Costa Rica azonban nem esett össze, amely talán annak is köszönhető, hogy egy felmérés szerint a világ legboldogabb országa, amelynek lakossága örül, hogy ott élhet, az országnak nincs hadserege, a pénzt inkább az oktatásra és az egészségügyre fordítják. Ennek ellenére jól harcoltak a Costa Rica-iak, többször veszélyeztettek, a meccs - és talán a vébé - legnagyobb védését azonban Navas mutatta be Forlán megpattanó lövését követően.

A második félidő elején újra egyenlíthetett volna Costa Rica, ám ekkor Muslerának kellett megmutatnia, hogy képes hasonló bravúrokra, mint kollégája, az előre húzódó Duarte fejesét tolta ki. Néhány perccel később azonban már ő sem tudott segíteni, amikor Campbell olyan elemi erővel zúdította ballal a kapuba a labdát, hogy arra Roberto Carlos is csak csettintett volna. (1-1)

A hidegzuhanyt azonban ekkor még nem zárták el, három perccel később ugyanis gyakorlatilag lemásolta Costa Rica ugyanazt a helyzetet, amikor Duarte fejelhetett egy szabadrúgás után, az előre húzódó védő viszont most önfeláldozóan előre vetődve, amolyan cunderes fejessel a bal oldalról, kiszorított helyzetből a hosszú alsóba bólintott. (1-2)

Az addig viszonylag unalmas, sok hibával tarkított meccs egycsapásra felpörgött, Uruguay Cavani vezérletével elkezdett komolyabban támadni, de Costa Rica nagyon veszélyesen kontrázott, az Arsenalból az Olimpiakosznak kölcsönadott Campbell majdnem duplázott, centikkel kerülte el a labda a kaput, majd a másik oldalon Navas óriási bravúrral tolta ki Cavani fejesét.

Campbell volt a meccs legjobbja Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Laurence Griffiths

Suárez eközben a padon figyelte, ahogy szenvednek a társai, a vébé egyik titkos favoritjának tartott Uruguay ugyanis, ahogy telt az idő, egyre görcsösebben kezdett el játszani, Costa Rica pedig a hajrában a kegyelemdöfést is megadta. A szenzációsan játszó Campbell a legnagyobbakat idéző ütempasszal ugratta ki az egy perccel előtte csereként beállt Urenát, aki a feleslegesen kifutó Muslera mellett klasszis mozdulattal gurított a kapuba. (1-3)

Costa Rica a világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatta, Uruguay pedig komoly lépéshátrányba került, így az olaszok és az angolok ellen muszáj lesz nyernie vagy a körbeverésben bíznia. Vélhetően azokat a meccseket Luis Suárez már nem a kispadról fogja végignézni. Maxi Pereira viszont nem fog játszani a következő találkozón, miután nem tudta elviselni a vereséget, és a hosszabbításban brutálisan odarúgott Campbellnek, egy piros lapért cserébe.