Ausztrália büszkén bukott el Chile ellen

focivb chile ausztrália csoportmérkőzés
CUIABA, BRAZIL - JUNE 13: Alexis Sanchez of Chile (not seen) scores the opening goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group B match between Chile and Australia at Arena Pantanal on June 13, 2014 in Cuiaba, Brazil. (Photo by Clive Mason - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Chilének negyed óra elég volt ahhoz, hogy behozhatatlan előnyt szerezzen a lelkes ausztrálok ellen a focivébé B csoportjában. A volt Everton-sztár Tim Cahill a 2-0-s hátrány után szerzett egy szabályos és egy lesgólt is fejjel, és hiába volt a második félidőben is közel az egyenlítéshez Ausztrália, a dél-amerikaiak végül nemcsak megőrizték, de növelni is tudták előnyüket, és 3-1-re nyertek. A következő körben Chile-Spanyolország és Ausztrália-Hollandia meccsek következnek.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, B csoport, 1. forduló:
Chile - Ausztrália 3-1 (2-1) - online közvetítés
Cuiabá, Pantanal Aréna, 40 000 néző
v.: Noumandiez Doue (elefántcsontpari)
Chile: Claudio Bravo - Gary Medel, Gonzalo Jara, Eugenio Mena - Mauricio Isla, Charles Aranguiz, Arturo Vidal (Felipe Gutierrez, 60.), Marcelo Diaz - Jorge Valdivia (Jean Beausejour, 68.), Alexis Sanchez, Eduardo Vargas (Mauricio Pinilla, 88.)
Ausztrália: Mat Ryan - Ivan Franjic (Ryan McGowan, 49.), Matthew Spiranovic, Alex Wilkinson, Jason Davidson - Mark Bresciano (James Troisi, 78.), Mile Jedinak, Mark Milligan - Tommy Oar (Ben Halloran, 69.), Mathew Leckie, Tim Cahill
gól: Alexis Sanchez (12.), Valdivia (14.), Beausejour (92.), illetve Cahill (35.)
sárga lap: Aranguiz (86.), illetve Cahill (44.), Jedinak (58.), Milligan (67.)

Nagy lehetőséghez jutott Chile azáltal, hogy a spanyolok 5-1-re kikaptak a hollandoktól, hiszen a következő fordulóban így vélhetően egy helyét kereső címvédővel meccselhet majd. Persze először be kellett húzniuk a dél-amerikaiaknak az Ausztrália elleni meccset, ami nem volt olyan könnyű feladat, mint elsőre tűnhetett.

A chileieknek nincsen most olyan világsztár csatáruk, mint korábban Marcelo Salas vagy Ivan Zamorano, de most is van két ismert játékosa a csapatnak: a Barcelonában szereplő támadó, Alexis Sanchez, illetve a Juventusban profiskodó középpályás, Arturo Vidal. A gond csak az volt, hogy mindketten sérüléssel bajlódtak, de a nagy meccsen természetesen játékra jelentkeztek mindketten. Főleg Vidal szereplése volt kérdéses, mert május elején műteni kellett, ráadásul az utolsó felkészülési meccsen rásérült a térdére.
Az ellenfél az az Ausztrália volt, amely mindössze 62. a FIFA világranglistáján - ennél még a 47. magyarok is jobbak -, Chile ugyanitt az előkelő 14. helyet foglalja el.

Sanchez gólja hátulról Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Clive Mason - Fifa

A két csapat eddig egyszer találkozott, negyven éve, 1974. június 22-én, a berlini összecsapáson nem született gól. Az ausztráloknak akkor volt egy budapesti származású csatáruk is, Abonyi Attila, aki az 1967 és 1977 közötti 89 mérkőzésen szerzett 36 góljával az ausztrál örökranglista harmadik helyére lőtte magát. Egy másik magyar szál: Árok Ferenc 1983 és 1989 között volt az ausztrálok szövetségi kapitánya, és az Origónak azt mondta, álmodni sem érdemes a továbbjutásról, főleg a lassú védelem miatt.

"Az első perctől támadni fogunk, és addig hajtunk, amíg az ellenfelünk ki nem fullad" - jelentette ki a meccs előtt Marcelo Diaz, a chileiek középpályása, és tényleg így is kezdett a csapat a Cuiabában rendezett meccsen, ahol a várt 35 fokos hőség helyett csak 29-et mutattak a hőmérők.

A barcás Sancheznek elég volt 12 perc, hogy betaláljon, egy kavarodás után 8 méterről mattolta Ryan kapust. És még csak a 14. percben jártunk, amikor már 2-0-ra vezetett Chile. Árok megmondta, tényleg nem volt a helyén az ausztrál védelem, Valdiviát például teljesen üresen hagyták, amikor 15 méterről a léc alá lőtt.

A játék képében nem volt benne az ausztrál feltámadás, de ha van egy olyan klasszisod, mint Tim Cahill, akkor bármi megtörténhet. Mint a 35. percben, amikor az Everton egykori, a New York mostani profija remek gólt fejelt.

A juvés Arturo Vidal (b) egy órát kapott Forrás: AFP/Martin Bernetti

Két percre rá - a szamoai anya és angol apa gyermekeként Sydneyben született - Cahill egyenlíthetett is volna, ám az éles löketét Bravo kifogta.

A második félidő több szakaszában is, bármily meglepő, de jobbak voltak az ausztrálok, egyenlíteni is tudtak, Cahill megint csak remekül fejelt a kapuba, de leshelyzetből - jól ítélt tehát az Elefántcsontpartot vb-n először képviselő Doue bíró.

Aztán volt még Sancheznek egy gól közeli helyzete, amikor a gólvonalról tisztáztak az auszik, akik eztán feljebb kapcsoltak két sebességgel, és nagyon közel kerültek az egyenlítéshez. Brescianónak két jó lövése is volt, Cahill pedig majdnem fejelt még egy gólt, de a labda végül fölé szállt.

Valdivia a végén bebiztosította Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Stu Forster

A két csapat közötti - papíron meglévő - különbséget abszolút nem lehetett látni a pályán, a chileiek tudását a rutinos ausztrál focisták már-már kiegyenlítették, de ahhoz már kevés volt a lelkesedés, hogy az első negyedóra alatt beszedett két gólt ledolgozzák. Pedig kevés kellett volna hozzá, aztán ahogy az ilyenkor lenni szokott, a 93. percben még növelni is tudta előnyét Chile: a csereként beállt Beausejour szépen lőtt a bal alsóba.

Ezek után roppant kíváncsiak várjuk a Chile-Spanyolország meccset ugyanúgy, mint az ausztrál-holland összecsapást.