Passzolni még jól tudnak, de minek

Vágólapra másolva!
Totális csődöt mondott a spanyol válogatott a hollandok elleni csoportmérkőzésen: hiába szőtte a szokásos sok passzal a támadásait, a villámgyors holland támadók különösebb lacafacázás nélkül szétszedték a védelmét. A címvédő a statisztikai mutatók többségét uralta, Robbenék beérték azzal, hogy több gólt szereztek.
Vágólapra másolva!

Mint az alábbi grafikán látható, a spanyolok sokkal többet és jóval pontosabban passzoltak - még az ellenfél térfelén is oda ment minden negyedik átadásuk, ahova szánták -, és a beadásaik is nagyobb arányban találtak csapattársat. A hollandok azonban a rosszabb passzmutatóikkal is tönkreverték a címvédőt, sőt az sem lett volna túlzás, ha 8-10 gólt szereznek. A direktebb játék nagyobb hibaszázalékkal is elsöprően eredményesnek bizonyult.

Spanyolország-Hollandia 1-5 Forrás: Optasports

Tulajdonképpen ez látszik Andres Iniesta és Arjen Robben számain is. Nem pontosan ugyanolyan szerepkörben játszottak, de azért érdemes megnézni: Robben döbbenetesen keveset passzolt, azt is rosszabb hatékonysággal, mint Iniesta - viszont állandó gólveszélyt jelentett a spanyol kapu előtt. A hollandok gyors ellentámadásai során mindig megjátszható volt, és kétszer le is nullázta a spanyol védelmet.

Iniesta vs Robben Forrás: Origo

A kétgólos Robben (meg persze az ugyancsak kétgólos Robin van Persie) mellett a bámulatos holland siker egyik fő letéteményese a két gólpasszt adó holland szárnyvédő, Daley Blind volt. Szintén nem teljesen azonos poszton játszott vele a spanyol védelem bal oldalán szereplő Jordi Alba, de az azért beszédes, hogy kettejük aktivitásában mekkora különbség volt.

Jordi Alba vs Daley Blind Forrás: Origo