Mexikó Eto'óékat és a bírót is legyőzte

mexico vs. kamerun, wilmar roldan, miguel herrera, vb 2014, natal
NATAL, BRAZIL - JUNE 13: Referee Wilmar Roldan speaks to head coach Miguel Herrera of Mexico in the first half during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group A match between Mexico and Cameroon at Estadio das Dunas on June 13, 2014 in Natal, Brazil. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Majdnem a játékvezetőről szólt a brazíliai foci-világbajnokság második meccse is, Mexikónak három szabályos gólt kellett lőnie ahhoz, hogy 1-0-ra legyőzze Kamerunt az A csoport második fordulójában.
Vágólapra másolva!

Foci-világbajnokság, A csoport, 1. forduló:
Mexikó - Kamerun 1-0 (0-0) - élő közvetítés
Natal, Arena das Dunas
v: Wilmár Roldán (kolumbiai)
Mexikó: Ochoa – Layún, Moreno, Márquez, Rodriguez, P. Aguilar – Guardado (Fabián 69.), Vázquez, Herrera (Salcido, 94.)– Dos Santos, Peralta (Hernandez, 73.)
Kamerun: Itandje – Assou-Ekotto, Chedjou, N’Koulou, Djeugoue (Nounkeu, 46.) – Enoh, Song (Webó 79.), M’Bia – Choupo-Moting, Eto’o, Moukandjo
gól: Peralta (61.)
sárga lap: Moreno (57.), ill. Nounkeu (77.)

A mérkőzést Natalban rendezték, amely Brazília legbiztonságosabb városa, jelentése: karácsony, mivel Jézus születésének napján alapították 1597-ben. A kikötőváros környékén rengeteg a dűne, erről is kapta a stadion a nevét (Arena das Dunas), a mexikói és a kameruni válogatott, valamint a két csapat szurkolótábora azonban nem a dűnékkel küzdött, ugyanis a kezdő sípszó előtt négy órán át szakadt az eső, és a meccs alatt sem adta alább.

Nem sokat láthattak a nézők az esőtől Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 2012-es londoni olimpián aranyérmes válogatottra építő mexikóiak tudtak könnyebben alkalmazkodni a mostoha körülményekhez, remekül kezdték a meccset, beszorították a kameruniakat, és Giovanni Dos Santos révén gólt is szereztek, ám Wilmar Roldan érvénytelenítette. A kolumbiai játékvezető hibázott, majd nem sokkal később a másik oldalon is érvénytelenített egy gólt, de az valóban les volt. Újabb negyed óra elteltével Dos Santos ismét betalált a kameruni kapuba, ám Roldan ezt sem adta meg, pedig a korábbi Barcelona-csatár ekkor sem volt lesen.

Dos Santos meg nem adott első gólja Forrás: Origo

Már a nyitómeccsen, a Brazília-Horvátország (3-1) találkozón is voltak vitatott bírói ítéletek, többek között 1-1-nél a japán Nisimura Juicsi befújt egy büntetőt, és a végén nem adott meg egy kérdéses gólt a horvátoknak. A FIFA-t már eddig is támadták a bíróküldés miatt, és bár a legutóbbi Európa-bajnokságon Kassai Viktornak is volt meg nem adott szabályos gólja, a japán és a kolumbiai játékvezető teljesítményét csukott szemmel is bármikor lehozza a magyar bíró.

A kameruniak az első félidő második felére felébredtek, Eto'o révén egy kapufát is rúgtak, de igazságtalan lett volna, ha befelé pattan, a foci pedig most igazságos játéknak bizonyult. Már csak azért is, mert a második játékrészben negyed óra után ismét megszerezte a vezetést Mexikó, de ezúttal meg is adta a játékvezető a gólt. Újra Dos Santos volt a főszereplő, remekül lépett ki, lövését még védte Itandje, a kipattanóra viszont már nem ért oda a kameruni kapus, nem úgy Peralta, az olimpiai bajnok csatár kapásból a kapuba vágta a labdát. (1-0)

A mexikói szövetségi kapitány, Herrrera pöröl a bíróval Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Julian Finney

Az addig meglehetősen erőtlenül játszó Kamerun próbált eggyel nagyobb sebességi fokozatra kapcsolni, de Mexikó a 35 éves, negyedik vébéjén szereplő csapatkapitány, Rafael Márquez vezetésével nagyon rutinosan tartotta az eredményt. A slusszpoén Moukandjo révén a 91. percben érkezhetett volna, ám a kameruni játékos fejesét Ochoa hatalmas bravúrral, a levegőben úszva kitolta. Mexikó 1-0-ra nyert, ezzel megmentette Wilmar Roldant attól, hogy róla szóljon a sportsajtó, ahogy a nyitónap után Nisimura Juicsiról szólt.

A csoport állása:
1. Brazília 1 1 - - 3-1 3 pont
2. Mexikó 1 1 - - 1-0 3 pont
3. Kamerun 1 - - 1 0-1 0 pont
4. Horvátország 1 - - 1 1-3 0 pont