Hollandia kiütötte a világbajnokot

focivb spanyolország hollandia csoportmérkőzés
SALVADOR, BRAZIL - JUNE 13: Stefan de Vrij of the Netherlands celebrates after scoring a goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group B match between Spain and Netherlands at Arena Fonte Nova on June 13, 2014 in Salvador, Brazil. (Photo by Alex Grimm - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bár a negyven éve alkalmazott támadótaktikát sutba dobta, mégis az utóbbi évek egyik legnagyobb győzelmét aratta a holland labdarúgó-válogatott, miután 0-1-ről felállva 5-1-re kiütötte a világbajnoki címvédő spanyolokat a vb B csoportjának első fordulójában. De ha nincs ennyi ügyetlenkedés, veszélyben lehetett volna a magyarok 10-1-es világbajnoki csúcsa is.
Vágólapra másolva!

Eredmény, B csoport, 1. forduló
Spanyolország - Hollandia 1-5 (1-1) - az élő közvetítés
Salvador, Fonte Nova Arena
v.: Nicola Rizzoli (olasz)
Spanyolország: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Piqué, Jordi Alba - Xabi Alonso (Pedro, 63.), Busquets - D. Silva (Fábregas, 78.), Xavi, Iniesta - Diego Costa (F. Torres, 63.)
Hollandia: Cillessen - Janmaat, Martins Indi, De Vrij (Veltman, 77.), Vlaar, Blind - De Jong, Sneijder, De Guzmán (Wijnaldum, 62.) - Van Persie (Lens, 79.), Robben
gól: Xabi Alonso (27., büntetőből), illetve Van Persie (44., 72.), Robben (53., 80.), De Vrij (64.)
sárga lap: Casillas (65.), illetve Guzmán (25.), De Vrij (41.), Van Persie (66.)

Robin van Persie nagyon jól játszott Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Alex Grimm - Fifa

Az elmúlt fél évben még a holland edzőkollégáktól sem kapott támogatást Louis van Gaal, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki a sikerrel megvívott selejtezők után gondolt merészet és nagyot, s úgy gondolta, egy taktikai megújulás sikerre vezethet a vébén.

A klasszikus 4-3-3-as rendszert sutba dobva úgy döntött, a védelmet megerősíti, hiszen Spanyolország vagy Chile mégsem azt a szintet képviseli, mint a selejtezők során Észtország, Magyarország vagy Románia. A holland közvélemény azonban nem tudta befogadni az 5-3-2-es rendszert, amiről ugyan a kapitány folyamatosan állította, hogy ez 3-5-2 akar lenni, hiszen a két szélső kevesebb védőfeladatot lát el.

"Nem vagyok híve az új rendszernek, jobb lett volna, ha megtartjuk régi identitásunkat" - mondta például Arie Haan, a 78-as vb-ezüstérmes, aki szerint Hollandia 1974 óta a támadófutball képviselője volt, és halálos bűn 40 évvel később kidobni ezt az ablakon. A legutóbb a Feyenoordnál dolgozó Ronald Koeman pedig azt mondta, már az siker lesz, ha a csapat túljut a csoportkörön.

Ezek után kíváncsian vártuk, mit hoz a mérkőzés, ami akár álomszerűen is kezdődhetett volna a hollandok számára, a 8. percben Robben adott kitűnő labdát Sneijdernek, ő abszolút ziccerben oda lőhette volna, ahová akarja, de inkább a féltérdre ereszkedő Casillas jobb karját választotta. Hogy ennél azért nagyobb volt a lehetőség, arra a Marca képaláírása volt a bizonyíték, mert a kapus fotója mellett csak ennyi állt: Szenteltessék meg a te neved!

Casillas nem állt mindig a helyzet magaslatán Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/David Ramos

Az első félidőben a spanyolok jóval többet birtokolták a labdát, a hollandok csupán a labdaszerzésben jeleskedtek. Van Gaal terve annyiban bevált, hogy Janmaat és Blind hatékonysága miatt a szélen kevesebb spanyol akció futott, középen viszont Iniesta vagy Xavi gyakorlatilag akkor ugratta ki Diego Costát, amikor csak akarta.

Az egyik ilyen akció során a brazilból spanyollá vált Atlético-támadó - akit a közönség minden labdaérintésénél füttyel jutalmazott - szépségdíjas eséssel harcolt ki tizenegyest, De Vrij csúszását tökéletesen kihasználva feldobta magát, és még csak nem is lehetett hibáztatni Rizzolit, mert csak többszöri televíziós visszajátszásban lehetett látni ezt a trükköt. Xabi Alonsót nem zavarta a dolog, hiába vetődött jó irányba a kapus, megszerezte a vezetést (1-0).

Válaszul Blind bal oldali beadása lehetett volna gólt érdemlő, de Ramos nem lépett klubtársa, Marcelo nyomába, és nem szerzett öngólt. Aztán David Silva is faképnél hagyta a tétova védőket, de okosnak tűnő átemelését Cillessen bravúrral védte.

Xabi Alonso büntetőjével még a spanyolok vezettek Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/David Ramos

Amikor már-már átkoztuk a holland antitaktikát, akkor a 44. percben Blind a félpályáról tökéletesen ívelte a 16-oshoz a labdát, Van Persie pedig egészen káprázatos mozdulattal fejelte át az ötösön álló Casillast (1-1).

A szünetben azt vártuk, hogy ez a tétova ellencsapás nem rendíti meg a spanyolokat, arra azonban a spanyol kapitány, Del Bosque sem számított, hogy Blind egy újabb tökéletes hosszú labdával helyzetbe hozza Robbent, aki a levegőben átvette a labdát, egy visszahúzós csellel elfektette Piquét, és mielőtt Ramos odaért volna, a kapu közepébe lőtt (1-2).

Innentől kezdve az történt, amit a hollandok akartak. Előbb a 64. percben Sneijder balról középre ívelt szabadrúgása mindenki felett átszállt, a bal kapufánál De Vrij egyszerű fejessel bevehette volna a kaput, de inkább a combjára bólintotta a labdát, majd a vádlijával besodorta (1-3).

Robbent ritkán előzték meg a spanyol bekkek Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Ian Walton

Nyolc perccel később Casillas hosszan vett át egy hazaadást, ám Van Persie leszerelte (1-4). És még mindig nem volt vége, újabb nyolc perc elteltével Robben lefutotta Ramost, majd a kifutó Casillas láttán megfordult, keresztbe vitte a 16-oson belül a labdát, és mint egy grundmeccsen visszalőtte az ötösről a bal felsőbe (1-5).

Az öt gól mellett még volt jó néhány ziccer, illetve egy Van Persie-kapufa, ha nincs az utolsó félórában ennyi kihagyott helyzet, még akár a magyarok Salvador elleni 10-1-es csúcsa is veszélybe kerülhetett volna. A spanyol válogatott 1963 júniusa óta nem kapott öt gólt, akkor a skótok 6-2-re verték őket.