Ajándék büntetővel jött össze a brazil fordítás a vb-nyitányon

focivébé, összefoglaló, címlapi
TOPSHOTS Brazil's forward Neymar celebrates after scoring a goal during a Group A football match between Brazil and Croatia at the Corinthians Arena in Sao Paulo during the 2014 FIFA World Cup on June 12, 2014. AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA
Vágólapra másolva!
A házigazda győzelmével kezdődött a labdarúgó-világbajnokság, miután Brazília 3-1-re győzött Horvátország ellen. Bár az ötszörös világbajnok korán hátrányba került egy öngól miatt, Neymar duplájával sikerült fordítani, igaz, ebben a vitatott büntetőt megítélő japán bírónak is megvolt a szerepe.
Vágólapra másolva!

labdarúgó-világbajnokság, A csoport, 1. forduló:
Brazília - Horvátország 3-1 (1-1) - az élő közvetítés
Sao Paulo, Corinthians Arena
v.: Nisimura (japán)
Brazília: Júlio César - Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Paulinho (Hernanes, 63.), Luiz Gustavo - Hulk (Bernard, 68.), Oscar, Neymar (Ramires, 88.) - Fred.
Horvátország: Pletikosa - Srna, Corluka, Lovren, Vrsaijko - Kovacic (Brozovic, 61.), Modric, Rakitic, Perisic - Jelavic (Rebic, 78.), Olic.
gól: Neymar (29., 71., a másodikat 11-esből), Oscar (91.), illetve Marcelo (11., öngól)
sárga lap: Neymar (27.), Luiz Gustavo (87.) illetve Corluka (66.), Lovren (69.)

"Hat hónapom volt felkészülni a brazil csapatra. A csapatkapitányunk, Darijo Srna tudja, mit kell tenni Neymar ellen. Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, mire számíthatunk a braziloktól, és a horvát csapatban is vannak világklasszisok. Szerintem Scolarinak fájhat a feje a meccs miatt" - nyilatkozta felettébb magabiztosan Niko Kovac, a horvátok szövetségi kapitánya a világbajnokság nyitómeccse előtt.

Elsőre furának hathat Kovac harciassága, de ha jobban belegondolunk, a horvátok úgy léphettek pályára, hogy semmi vesztenivalójuk nem volt, hiszen gyakorlatilag mindenki elkönyvelte előre, hogy a brazilok nyerik a nyitómeccset, így Modricék felfoghatták ezt felkészülésként a számukra sokkal fontosabb másik két csoportmeccsre.

A meccs legjobb képeiért kattintson a fotóra! Forrás: Europress/FIFA via Getty Images/Stuart Franklin

A brazil kezdőben nem találtunk semmi meglepőt: a négy védő előtt Paulinho és Luiz Gustavo volt a két szűrő, elöl pedig a Hulk, Oscar, Neymar triónak kellett támogatnia Fredet. A horvátoknál Mandzukic eltiltás, Pranjic sérülés miatt nem lehetett ott a társakkal, akiken a himnusz alatt látszott, hogy nagyon elszántak.

De akkor mit mondjunk a brazilokra? Júlio César sírt, Thiago Silva és Daniel Alves becsukott szemmel énekelt, míg David Luiz olyan eksztázisban volt, hogy úgy tűnt, az összes horvátot szétszedné egy mozdulattal. A hangmérnök még rásegített az össznépi tombolásra, a második versszaknál levette a zenét, és a tévén keresztül nézve is libabőrös lett az ember, ahogy egy stadionnyi ember harsogta a himnuszt.

Vedran Corluka és Neymar az első félidő elején - a meccs legjobb képeit a fotóra kattintva nézheti meg! Forrás: AFP/Adrian Dennis

Akik a felfokozott hangulat hatására viharos brazil kezdést vártak, azokat váratlanul érhette, hogy a horvátok nem akartak asszisztálni a hazai ünnephez, és hirtelen elcsöndesedett a stadion, amikor a hetedik percben Perisic beadása után Olic fejese kevéssel kerülte el a kaput. Négy perccel később jött az igazi döbbenet, Olic ezúttal előkészített, és bár a beadásánál Jelavic csak meghámozta a labdát, a mögötte érkező Marcelo besegített neki, így először fordult elő, hogy egy öngóllal indult el a vébé.

A meccs legjobb képeiért kattintson a fotóra! Forrás: AFP/Odd Andersen

A brazilok nem süllyedtek depresszióba vb-történetük első öngóljától, és miközben a szervezők a reflektorok elromlott lámpasorával szenvedtek, Scolari csapata benyomta a horvátokat a kapu elé. A társak minden labdával Neymart keresték - az első félidőben huszonnyolc passzt kapott, míg Hulk tizenegyet, Fred pedig csak négyet -, aki többször is ígéretesen indult el, de néha a kelleténél önzőbbnek bizonyult.

A két szélről folyamatosan érkeztek a beadások a horvát kapu elé, de a légi elhárítás jól működött, élen a 193 centis kapussal, Pletikosával. Ha tömörül az ellenfél, és nem hoznak eredményt a beívelések, akkor még mindig ott van az átlövés, ezt a nagy igazságot Neymar is magáévá tette, igaz, 20 méteres lövését nehéz lenne sistergős bombának nevezni, Pletikosa azonban kissé lassan dobta el magát. A 22 éves klasszisnak 50. válogatott meccsén ez volt a 32. gólja, ha így folytatja, még Pelé 77 gólos csúcsát is lenyomhatja.

Pletikosa hiába nyújtózkodott - a meccs legjobb képeiért kattintson a fotóra! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Elsa

Ahogy az első félidő második felében, úgy a szünet után sem létesítettek komoly kapcsolatot a horvátok a labdával, ami szinte folyamatosan a braziloknál volt, bár erre már a meccs előtt is számítani lehetett. Hiába volt azonban a brazil lábakon a labda, a lendület az öltözőben maradt, eltűnt a szárnyjáték, és nem láttuk már azokat a rágyorsításokat sem, amellyel az első félidőben összekuszálták a horvát védelmet.

A fordulás után sokáig annyi izgalom volt a meccsen, mint azon a tévécsatornán, amely egész télen egy begyújtott kandallót közvetített, majd Daniel Alves lefelé csapódó szabadrúgása pörgette fel a punnyadt nézőket. Aztán a japán bíró a kissé tanácstalan brazil csapat hóna alá nyúlt, Fred brusztolt Lovrennel a 16-oson belül, és bár a horvát védő valóban hozzáért a hazai csatár vállához, Fred úgy terült el, mintha kilőtték volna a nézőtérről, mire Nisimura tizenegyest ítélt.

Neymar vállalta el a büntetőt, a sípszó után kivárt vagy 2 másodpercet, majd sasszézott párat, megtorpant, topogott egy kicsit, aztán jobbal megcélozta a jobb sarkot, Pletikosa azonban odaért a labdára, de túl korán emelték a kezüket a horvátok, mert a labda végül a hálóban pihent meg.

A meccs legjobb képeit a fotóra kattintva nézheti meg! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Elsa

David Luiz mindent eldönthetett volna, de a végig nagyon agilisan játszó Oscar beadása után hiába nyúlt meg a levegőben, így is túl magasan érkezett neki a labda. A horvátok az utolsó negyedórában még tettek egy kósza kísérletet, hogy bezsákoljanak egy pontot, és csak Júlio Césaron múlt, hogy ez nem sikerült, aki előbb Modric, majd Perisic veszélyes löketét szedte ki, a kettő között pedig hiába került a kapujába a labda, a japán bíró már fújt Olic szabálytalansága miatt.

A 91. percben Oscar koronázta meg az estéjét, egy eladott labdára lecsapott, majd egészen szem- és ütemtelenül, spiccel lőtt a jobb alsóba 20 méterről. Amióta egyetlen meccset rendeznek a vébé első napján, azóta ez volt a második leggólgazdagabb nyitány, csak a 2006-oson (Németország-Costa Rica 4-2) esett több gól. A FIFA-nál Neymart választották a meccs legjobbjának. A gólokat és az összefoglalót itt nézheti meg.

Oscar gólját ünneplik a brazilok - a meccs legjobb képeit a fotóra kattintva nézheti meg! Forrás: Europress/Getty Images/Adam Pretty

Brazília tehát hozta a kötelezőt, a horvátok pedig azzal nyugtathatják magukat, hogy számukra még hátra van az a két meccs, amikor sokkal jobb esélyük van a győzelemre.

Luiz Felipe Scolari, a brazilok szövetségi kapitánya: "A játékosok fantasztikusak voltak, higgadtak maradtak, és így meg tudták fordítani a mindig nehéz nyitómeccset. Hihetetlen volt az a támogatás, amit a szurkolók nyújtottak, megérdemlik, hogy még jobb játékkal szolgáljuk ki őket. A horvátokról elismeréssel kell szólni, nagyon jó csapat, amely főleg a széleken erős, ahonnan be tudják lőni a labdákat a védelem mögé."

Niko Kovac, a horvátok edzője: "Nagyszerű benyomást keltettünk, le a kalappal a fiúk előtt. Büszkeséggel tölt el, hogy az edzőjük lehetek."

Neymar, a brazilok kétgólos vezére: "Jobban ment, mint amire számítottam. Reméltem, hogy győzni fogunk, de két góllal debütálni a világbajnokságon mérhetetlen öröm számomra".