Beckenbauert eltiltotta a FIFA

Franz Beckenbauer, foci, foci-vb
GERMANY, Bremen : German football legend Franz Beckenbauer looks on ahead of the Champions League group C football match Werder Bremen vs Real Madrid, 28 November 2007 at the Weserstadion in Bremen. AFP PHOTO DDP/ DAVID HECKER
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kilencven napra minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta Franz Beckenbauert. A játékosként és edzőként is világbajnok német sportvezető nem működött együtt a 2022-es katari vb-rendezés körülményeit vizsgáló bizottsággal.
Vágólapra másolva!

Beckenbauer eddig nem hajlandó válaszolni a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítélésével kapcsolatban. A Sunday Times legutóbbi számában azt írta, hogy a birtokába került adatok szerint Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke - akit korrupciógyanús ügyeiért a szövetség már korábban eltiltással sújtott - kenőpénzekkel "megvásárolta" hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A lap szerint Hammam többek között Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Franz Beckenbauert, a német labdarúgás egykori világsztárját és Joseph Blattert, a FIFA elnökét is megkörnyékezte.

Franz Beckenbauer Forrás: AFP/David Hecker

Beckenbauer azonban nem árulta el, hogy melyik országra szavazott a 2022-es helyszín kijelölésekor, azt állította, azért, mert nem értette a neki küldött angol kérdéseket.

"Nem vagyok jártas az angol jogi nyelvezetben, ezért megkérdeztem, németül nem beszélhetünk-e erről. Miután nem engedték, azt mondtam, akkor nem válaszolok" - mondta Beckenbauer, aki hozzátette, nem érti, mi ez a nagy felhajtás.

A vizsgálat akadályozása miatt a FIFA 90 napra eltiltotta, de azt nem tudni, hogy ez pontosan mit is jelent. A jelenleg is zajló világbajnokságot minden bizonnyal megnézheti.