Miért sárgák a brazilok, narancsosak a hollandok?

Andrea Pirlo és a német Mario Goetze
Italy's Andrea Pirlo (L) and Germany's Mario Goetze vie for the ball during the friendly soccer match between Italy and Germany at Giuseppe Meazza Stadium (San Siro) in Milan, Italy, 15 November 2013. Photo: Andreas Gebert/dpa
Vágólapra másolva!
Kíváncsi rá, hogyan változott a brazilok meze az 1930-as első vébé óta? Érdekli, mikor játszottak először narancssárgában a hollandok? Megmutatjuk a vb-résztvevők összes dresszét.
Vágólapra másolva!

A mostani házigazda brazilok 1930-ban még kékgalléros fehér mezben játszottak, amelyet az 1950-es vébé után cseréltek le, amikor hazai pályán bukták el az utolsó meccset Uruguay ellen. A zöld gallérral ellátott sárga mez az 1954-es vébén jelent meg, és azóta mindenki ezzel azonosítja a brazilokat, a váltás pedig bejött, hiszen Brazília az egyetlen ötszörös világbajnok a futballtörténelemben.

A négyszeres világbajnok olaszok meze az állandóságot képviseli, Vittorio Pozzo 1934-ben és 1938-ban is világbajnoki címet szerző csapata még világoskék mezben játszott, majd 1950-ben már sötétebb árnyalatú dresszben játszott a csapat, és azóta is ez a módi.

Az olaszok és a németek meze az állandóságot képviseli Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/ /Andreas Gebert

Hasonló a helyzet az argentinokkal és a németekkel, a kétszeres világbajnok dél-amerikaiak 1930 óta fehér alapon kékcsíkos mezben játszanak a vébéken, idén annyi újítás lesz, hogy a dressz vállához és ujjához bekerült egy kis fekete diszítés. A németeknél mindig is a fehér és a fekete szín dominált, a mostani meznél ezt egy v-alakú bordó betét dobja fel.

A legnagyobb változás a mexikóiak és a hollandok szerelésében volt, előbbi egészen 1958-ig bordó volt, akkor debütált a mostanra megszokottá vált zöld felső. A háromszoros vb-ezüstérmes hollandok az első két vébéjükön - 1930, 1934 - még sötétkékben játszottak, majd legközelebb negyven év múlva jutottak ki, és Cruyffék már a királyi család színében, narancssárga mezben meneteltek el a döntőig, ahol végül kikaptak az NSZK-tól.

A mezeket itt nézheti meg.