Nigéria

Vágólapra másolva!
A nigériai fociválogatott eddigi vb-szereplései.
Vágólapra másolva!

A szakértők a kilencvenes évek közepén a nigériai válogatottól várták azt, hogy az afrikai országok közül elsőként igazán kiugró eredményt ér majd el a világbajnokságon, ami egyet jelent a legjobb négy közé kerüléssel. Nem is alaptalanul: a csapatban hemzsegtek a nemzetközi klasszisok, akik szinte egytől egyig európai élcsapatoknál keresték a kenyerüket, többségük tagja volt az 1996-ban olimpiát nyert együttesnek, és a játéktudás alapján csak kevés olyan válogatott volt, amely erősebb kerettel rendelkezett volna. A nigériaiak azonban sem 1994-ben, sem pedig 1998-ban nem tudták elérni céljukat.

Pedig 1994-es első vb-meccsüket nagy várakozás előzte meg, és a Bulgária elleni találkozó emlékezetesre is sikeredett. A 3-0-ra megnyert mérkőzésen Rashidi Yekini szerezte meg a vezetést, aki a találatot követően rendkívül emlékezetes gólörömöt produkált. A csatár azok után, hogy betalált, maga is beszaladt a kapuba, és extázisban üvöltött, miközben két kezét a hálón keresztül az ég felé emelte. Lehet, hogy még most is ott állna, ha csapattársai nem szaladnak hozzá.

A továbbjutás nem okozott gondot, sőt, a nigériaiak az élen végeztek csoportjukban, pedig Argentína is ott szerepelt. A következő körben Olaszország volt az ellenfelük, és sokáig úgy tűnt, hogy azt az akadályt is veszik. Egy perccel a rendes játékidő letelte előtt 1-0-ra vezettek, ráadásul Gianfranco Zola kiállítása miatt emberelőnyben játszották, ám nem tudták kihúzni kapott gól nélkül: Roberto Baggio egyenlített, majd a hosszabbításban a győzelmet is megszerezte az olaszoknak.

A 2002-es világbajnokság meglehetősen rosszul sikerült Nigéria számára, a csapat a csoportkörben csak egy pontot szerzett. Ez történt 2010-ben is, Argentína 1-0-ra, Görögország 2-1-re verte, és csak Dél-Korea ellen sikerült 2-2-es döntetlent elérni.