Klímapokolra készülnek az angolok és az olaszok

Young people play football in the ruins of the building Belisario Penna, located in the village of Paricatuba, about 35 km from Manaus, Amazonas, Brazil, crossing the bridge over the Negro River, on May 9, 2014. The building, built in 1898, served to host
Young people play football in the ruins of the building Belisario Penna, located in the village of Paricatuba, about 35 km from Manaus, Amazonas, Brazil, crossing the bridge over the Negro River, on May 9, 2014. The building, built in 1898, served to host Italian immigrants but a few years later - in 1906 - it housed the institute Afonso Pena, a shelter for lepers. Currently, only the ruins of the building remain there and the place is an attraction for tourists, while for the residents of Paricatuba, it works as a space for football and leisure. AFP PHOTO / Raphael ALVES
Vágólapra másolva!
Manaus a foci-vb egyik rettegett helyszínének számít a trópusi éghajlata miatt, a múlt hét végén ráadásul szükségállapotot hirdettek a városban az Amazonas egyik mellékfolyója, a Rio Negro áradása miatt. Gerrardék taktikailag is készülnek az angol–olasz csoportmeccsre, az olaszok csak a kezdőrúgás előtt egy nappal landolnak majd a városban.
Vágólapra másolva!

A nagyjából Budapest nagyságú Manaus Amazonas állam székhelye, egyben a brazíliai focivébé egyik helyszíne. Nyáron Pesten is perzselő a hőség, elképzelni is nehéz, milyen lehet a trópusi éghajlaton fekvő Manausban, melynek tágabb környezete 48 százalékban esőerdőből, 30 százalékban termőföldből, 20 százalékban tavakból és folyókból áll. A harminc Celsius-fok feletti hőséget is nehéz elviselni, a páratartalom pedig zömmel kilencven százalék feletti, hatvan alá pedig sosem süllyed.

Itt játsszák majd június 14-én az Anglia–Olaszország meccset, majd tíz napon belül három további európai válogatott is a pályára lép (Horvátország Kamerun ellen, Portugália az Egyesült Államok ellen, Svájc Honduras ellen).

Bár a dél-európai sportolóknak sem lesz könnyű a fenti körülmények közt csúcsteljesítményt nyújtani, az angolok és a svájciak előtt tornyosuló kihívás még nagyobb. A meccsek helyi idő szerint este hatkor kezdődnek majd, illetve a Svájc–Honduras mérkőzés délután négykor.

Roy Hodgson angol szövetségi kapitány már a sorsolás előtt kerek perec megmondta, hogy szeretné elkerülni az esőerdei helyszínt az időjárása miatt. Arthur Virgílio Neto, a város polgármestere kissé sértődötten vágott vissza, mondván, "mi sem örülünk az angoloknak – olyan csapatot vártunk, amelyet tapintatosabb, kulturáltabb, képzettebb emberek vezetnek." Hozzátette, hogy "kifogásokat keresni a lelkesedés és az önbizalom hiánya. Szerencsére az angolok többsége nem olyan, mint Mr. Hodgson."

Az Arena Amazonia és tágabb környezete Forrás: AFP/-

Matheus Augusto, egy helyi focidrukker azt mondta a Guardiannek, szerinte a helyiek nem lesznek ellenségesek az angolokkal: "A polgármester talán félreértette Hodgson szavait. Mindenki el akarta kerülni Manaust, ezen nem sértődünk meg, mert valóban nagy itt a hőség."

Hasonló problémával szembesült a magyar válogatott is az 1986-os mexikói vb előtt. Mezey György szövetségi kapitány akkor úgy döntött, hogy a spanyolországi Benidormban edzőtáboroztatja a csapatot. Ezt utólag több orvos hibának nevezte, mondván, a hőséghez hozzáedződni úgysem lehet, a helyes stratégia az lett volna, ha a csapat végigcsinálja az edzőtábort ideális körülmények közt, majd kizárólag a meccsek idején birkózik meg a körülményekkel.

Ezt az utat választották a mostani vb csapatai: az angolok két nappal az olaszok elleni meccs előtt landolnak majd Amazonas állam közepén, és csak egyszer, a meccs előestéjén edzenek a helyszínen. Az olaszok a terveik szerint csupán egy nappal a kezdőrúgás előtt érkeznek majd meg.

Gerrard már útra kész Forrás: AFP/-

Steven Gerrard elárulta, hogy még a taktikát is befolyásolja majd az időjárás: "Nehezebb lesz hosszúkat sprintelni, többször szünetet kell tartani, hogy levegőhöz jussunk, és kortyoljunk egyet. Olykor tudatosan vissza kell vennünk a tempóból, figyelve arra, hogy ne merüljünk ki a második félidőre. Igaz, hogy a játékunk egyik erőssége a gyorsaság, de vannak idősebb játékosaink, akiknek a rutinja kulcsfontosságú lesz" – mondta Gerrard, bizonyára magára is gondolva.

Fél óra alatt ki lehet száradni

John Brewer, a Bedfordshire-i Egyetem sporttudományi professzora elmondta: a nagy meleg és páratartalom miatt egy-egy focista a 90 perc alatt akár kétszer annyit izzadhat, mintha 16 fokban játszana, és ötször annyi folyadékot kell magához vennie a találkozó alatt. Várhatóan mintegy húsz százalékkal kevesebb sprintre lesz képes, miközben a pulzusa mérhetően magasabb lesz.

Egy ilyen körülmények között játszott meccsen "negyvenöt perc vagy akár fél óra alatt is" veszélyesen kiszáradhat egy futballista, ha nem kellően hidratált állapotban kezd, vagy nem pótolja megfelelően az elveszített folyadékot. Ilyenkor nemcsak víz, hanem elektrolitok is távoznak a szervezetből, amelyeknek kulcsszerepük van az izmok működtetésében – magyarázta a professzor a Metro.co.uk-nak nyilatkozva.

Gerrard jó angolként azért megőrizte a humorérzékét, mondván, végül is Liverpoolban is szörnyű az időjárás, amikor "télen úgy esik, mintha dézsából öntenék."

Manaustól 35 kilométerre, Paricatuba falu egyik romos épületében fociznak a helyiek Forrás: AFP/Raphael Alves

Az viszont cseppet sem vicces, hogy csütörtök óta szükségállapot van a városban, mert félő, hogy a Rio Negro vízszintemelkedése komolyabb áradáshoz vezet. A polgármester és a városháza szóvivője is igyekezett megnyugtatni a szurkolókat, hogy "ha lesz is áradás, az nem érinti majd az Arena Amazonia környékét", az viszont nem hangzik túl biztatóan, hogy Virgilio Neto a kormány segítségét kérte, ugyanis néhány családot már most is ki kellett telepíteni.

A szükségállapotot a polgári védelemmel és geológusokkal való egyeztetés után hirdették ki, utóbbiak szerint a Rio Negro – az Amazonas egyik mellékfolyója – további 30 centit emelkedik még júliusig, és számos környező városban árvizet okoz majd. Ilyen körülmények közt végképp elengedhetetlen felszerelés lesz a szúnyogriasztó és a sárgaláz elleni védőoltás.

Hasonlóan nehéz klímájú helyszín lesz még Cuiabá, ahol négy csoportmeccset rendeznek majd: Chile–Ausztrália, Oroszország – Dél-Korea, Nigéria–Bosznia, illetve Japán–Kolumbia. Az egyenes kieséses szakaszban viszont sem Manaus, sem Cuiabá nem rendez már meccset.