Már miattuk érdemes lesz megnézni a vb-t

Sergio Ramos, 2151
Real Madrid's defender Sergio Ramos celebrates after scoring during the UEFA Champions League Final Real Madrid vs Atletico de Madrid at Luz stadium in Lisbon, on May 24, 2014.
Vágólapra másolva!
Sokan az állítólagos nagy esélyesek legnagyobb csillagaitól, így a brazil Neymartól vagy az argentin Messitől várják, hogy feledhetetlenné teszik a nyári világbajnokságot. Pedig van itt néhány futballista, aki olyan jó szezont tudhat maga mögött, hogy talán még nagyobb élmény lesz figyelni. Egy csapatra valót sem nehéz összeszedni belőlük. 
Vágólapra másolva!

A 22 éves Thibaut Courtois-ról elég annyit mondani, hogy a spanyol bajnokság megnyerésével az idény legnagyobb durranását szolgáltató Atlético Madrid kapusa, és ez máris megmagyarázza, miért került be az összeállításunkba. Courtois a bajnokságban egy kivételével az összes meccsen a pályán volt, és a 37 találkozón 24 gólt kapott, ezzel egymás után a második évben nyerte el a Zamora-díjat, mely a legjobb gólátlaggal bíró kapusnak jár a spanyol első ligában.

Courtois tavaly is 37 meccsen védett, de akkor öttel több gólt kapott, az idei 0,65-ös gólátlaga elképesztő, és magyarázatot ad arra, hogy érhetett oda az első helyre a Barcánál 23, a Realnál 27 góllal kevesebbet szerző Atlético. Courtois a BL-re is átmentette a formáját, a döntőig 12 meccsen csak 6 gólt kapott, és a lisszaboni fináléban is a 93. percig tartotta magát, az pedig nem rajta múlt, hogy a hosszabbításban összeomlott a fáradt csapata. Könnyen lehet, hogy a BL-döntőn búcsúzott az Atléticótól, és a vébé után visszatér a Chelsea-hez, ahonnan 2011-ben kölcsönben került a madridiakhoz. Courtois-nak azért is jó esélye van arra, hogy nagyot alakítson a vb-n, mert a remek kerettel érkező belga válogatott kapusa.

Gólerős védőpáros

Courtois csapattársa, az uruguayi Diego Godin két percre volt attól, hogy hasznos csapattagból a szezon legnagyobb hősévé váljon. Már a Barcelona ellen is ő volt az, aki befejelte a bajnoki cím érő gólt, aztán a BL-döntőben egészen a 93. percig nyerőembernek tűnt. Filmbe illő sztori lett volna ez attól a játékostól, akit 11 éve 37 dollárért vett meg a Cerro a Defensor Sportingtól, majd 2007-ben került át Európába a Villarreal révén.

Az Atléticót 2010 óta erősíti, és a Courtois-nál méltatott statisztikában neki is megvolt a szerepe, amennyivel Mirandával karöltve szinte áthatolhatlan falat emelt a védelem közepén. Godin az ellenfél kapuja előtt is odatette magát, minden sorozatot figyelembe véve nyolcszor volt eredményes, és mindannyiszor fejjel - a pontrúgásoknál érdemes lesz figyelniük rá az olasz és az angol védőknek.

Godin fejéről Sergio Ramos vette le koronát a BL-döntőben, amikor a góljával kisegítette a Real Madrid hasztalanul próbálkozó csatárait. A Godinhoz hasonlóan 28 éves Ramos már a Bayern elleni elődöntőben sem bízta a csatárokra a helyzet kezelését, a müncheni visszavágón az első húsz percben két pontrúgás után is jól érkezett, és ezzel eldöntötte a párharcot.

Sergio Ramost alaposan megünnepelték a BL-döntő után Forrás: AFP/Dani Pozo

A bajnokságban négy, a BL-ben három gólt szerzett, ennyire még egyetlen évében sem volt gólerős. Bár a korábban rá jellemző, néha a durvaság határát súroló szabálytalanságok kezdenek kikopni a játékából, a bajnokságban így is összeszedett tizenegy sárgát és két kiállítást, és piros lapból a BL-ben is beszedett egyet. Erre jó lesz vigyáznia a vébén.

Philipp Lahm az egyik legintelligensebb védőjátékos, akiről méltatlanul kevés szó esik általában, pedig klubjában, a Bayern Münchenben és a német válogatottban is nagyon fontos láncszeme a gépezetnek. Pep Guardiola érkeztével Lahm új szerepkörbe került, jobbhátvédből belső középpályás lett, de itt is feltalálta magát. A bajnokságban 28 meccsen mindössze két sárgát kapott, ami egy védekező feladatkörben futballozó játékostól irreálisan kevés - de nem tőle, hiszen háromnál több sárgát egyetlen eddigi Bundesliga-idényében sem szedett be. A Bayernnel duplázó Lahm a válogatottban visszavedlik jobbhátvéddé, és a vébéken általában jól megy neki, 2006-ban és 2010-ben is végigjátszotta az összes meccset, a németországi tornán pedig az All Star-csapatba is bekerült.

Egy angol, aki tud büntetőt lőni

Bár Leighton Baines komoly kihívót kapott Luke Shaw személyében, az Everton balhátvédje egyelőre esélyesebb a 18 éves ifjoncnál a balhátvéd posztjára az angoloknál. A 29 éves Baines az Evertonhoz hasonlóan nagyon jó szezont tud maga mögött, csapata az ötödik helyen zárt, így ősszel indulhat az Európa Ligában. Baines még sosem hibázott tizenegyest a Premier League-ben - a most véget ért bajnokságban az ötből három gólt szerzett tizenegyesből -, ez a tulajdonsága különösen jól jöhet a büntetőpárbajokban rendre elvérző angoloknak. De nem csak állított labdából jó, az Evertonból ő hozta legtöbbször helyzetbe a társakat a PL-ben. A vébén Rooneyéknak is nagy szükségük lesz a balról érkező pontos beadásokra.

Wayne Rooney, Edin Dzeko, Segio Agüero - három név azok közül, akiket a 20 gólos Yaya Touré, a Manchester City középpályása megelőzött a Premier League góllövőlistáján. A 31 éves elefántcsontparti klasszis minden 2 és feledik lövéséből szerzett gólt, amivel magasan veri Diego Costát (4, Luis Suárezt (4,9) vagy Lionel Messit (5,7). A 20 gól egészen pazar teljesítmény, hogy mást ne mondjunk, az elmúlt négy idényében összesen 19 alkalommal volt eredményes. Touré játékának nem igazán van gyenge pontja, jól szerel, fizikai adottságát kihasználva a párharcok nagy részét megnyeri, és a kiszolgálásban is erős, a bajnokságban kilenc gólpasszt osztott ki.

Yaya Touré élete legjobb idényét a vébével koronázná meg Forrás: AFP/Paul Ellis

Király-kupa-győzelem, BL-győzelem, gólkirályi cím a spanyol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában, Aranycipő Luis Suárezzel megosztva - így néz ki Cristiano Ronaldo dicsőséglistája a mostani szezonból. Bár a BL-döntőjéből csak a büntetője utáni, Balotellit idéző feszítés volt igazán emlékezetes, a döntőig vezető úton 16 gólt szerzett, minden ellenfélnek beköszönt, és a 17 találattal új BL-rekordot állított fel. A bajnokságban csak bronzig jutott, elsősorban azért, mert a Real az Atlético és a Barca elleni négy meccsen a megszerezhető tizenkét pontból csak egyet szerzett meg. Ronaldo az idényben 51 gólig jutott, és ez nála nem is különösebben sok, előtte három szezonon át 55, 60 és 53 gólnál állt csak meg.

Az infografikán megnézheti, hogy a vb-esélyes csapatok gólvágóinak milyen idénye volt Forrás: Origo

Arturo Vidal a szezont a Juventus játékosaként fejezte be, de közel sem biztos, hogy a következőt is ott kezdi, mert állítólag a Manchester United és a Real Madrid is érdeklődik iránta. A 27 éves chilei az univerzális középpályás prototípusa, technikás, szívós, hatalmas munkabírású és gólerős. A Juvéban 11 góljával Tévez és Llorente mögött harmadik lett a házi versenyben, az egész Serie A-ban csak a laziós Candreva szerzett nála több gólt középpályásként. Vidal a Squawka statisztikái szerint 47 lehetőséget teremtett a társaknak, és a saját helyzetei közül minden ötödiket értékesítette. A Chilében az El Rey, vagyis a Király becenéven tisztelt Vidal sikeresen levetkőzte korábbi forrófejűségét, és a legfrissebb hírek szerint a vébére teljesen felépül május 7-ei térdműtétjéből.

A 25. születésnapját szombaton ünneplő Marco Reus a második nagy tornájára készül a német válogatottal, a két évvel ezelőtti Eb-n már ott volt, és a görögök elleni negyeddöntőn gólt is szerzett. A dortmundi támadó a vb-selejtezőkön már állandó szereplője volt Joachim Löw csapatának, hat meccsen játszott, és ezeken öt gólt, valamint három gólpasszt ért el.

Reusnak idén a Bayern miatt csak az ezüstérem jutott a Bundesligában és a kupában is, de egyénileg meglehetősen produktív szezonja volt, 16 gólja mellett volt 14 asszisztja is, amivel a második helyen végzett csapattársa, a gólkirályként a Bayernbe igazoló Lewandowski mögött. A teljesítményét a társak is elismerték, a Kicker szavazásán a játékosok őt választották meg a bajnokság legjobbjának. Bár a Transfermarkt.de 40 millió euróra teszi az árát, nem kizárt, hogy a Manchester United még ennél is többet hajlandó rá áldozni, főleg, ha a vébén is nagyot domborít.

Reus a fiatal német csapat egyik húzóembere lehet Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Uruguay egy emberként imádkozik, hogy a nemrég térdműtéten átesett Luis Suárez felépüljön a vébé rajtjáig, nélküle ugyanis jelentősen megcsappannának a 2010-es tornán negyedikként végzett csapat esélyei. Suárez 31 góljával angol gólkirály lett, és főszerepe volt abban, hogy a Liverpool szinte végig életben tartotta az álmot, hogy 1990 után újra bajnok legyen, még ha a végén ez nem is jött össze. A 27 éves Suárez hatalmas pálforduláson ment keresztül, maga mögött hagyta a balhéit, és a pályán igazi csapatember volt, nem véletlenül adott 21 gólpasszt. Suárez a napokban SMS-t küldött liverpooli csapattársainak, amelyben azt írta, a második csoportmeccsen, az angolok ellen már ott lesz a pályán, a Costa Rica elleni első találkozót pedig nélküle is hoznia kellene Uruguaynak, ha tovább akar jutni az egyik legnehezebb csoportból.

Sorozatban harmadszor fordul elő, hogy a Serie A gólkirálya a titulus besöprése után elhagyja Olaszországot: 2012-ben Zlatan Ibrahimovic távozott a Milantól a PSG-hez, őt 2013-ban a szintén Párizsba igazoló Edinson Cavani (Napoli) követte, most pedig Ciro Immobile cseréli a Torino bordó mezét a Dortmund sárga-fekete felsőjére.

Immobile 18 évesen került a Juventushoz, de a torinói klub folyamatosan kölcsönadta, és a legjobban a másodosztályú Pescaránál tudott kiteljesedni a csatár, ahol 28 góllal lett gólkirály és az év játékosa, a csapat pedig feljutott az élvonalba. A Pescara után lehúzott egy erősen felejthető szezont a Genoánál, majd idén a Torinóban robbantott: a 33 meccsen elért 22 góljával Tonit, Tévezt, Di Natalét és Higuaínt is lenyomta. Ezzel a szezonnal magasra tette a lécet, a Dortmudnál azt várják tőle, hogy pótolja a Bayernhez távozó Lewandowskit.

Immobile már Dortmund-játékosként utazhat a vébére Forrás: AFP/Dani Pozo