Az utolsó jugó csapat megmentette a vb-t

90-es vébé, foci világbajnokság
38-year-old Roger Milla (centre) from Cameroon manages to play the ball over Romanian defender Mircea Rednic (right) who lies on the ground, while defender Gheorghe Popescu (background) looks at the scene during the 1996 World Cup preliminary round game Cameroon against Romania in Bari, Italy, 14 June 1996. Cameroon went on to win the group B game by a final score of 2-1.
Vágólapra másolva!
Manapság már mindenki szidja, pedig még a legrosszabb világbajnokság is egészen pazar izgalmakkal szolgált. 1990-ben a magyar válogatott távollétében - ez akkor még nem volt normális állapot - könnyű volt egy kicsit jugoszlávvá lenni. Az Origo Sport rovatának munkatársai az utóbbi nyolc vb-ről őriznek személyes emlékeket, sorozatunkban ezeket idézzük fel.
Vágólapra másolva!

1982: Az a legendás 10-1 gyógyítani tudott

1986: Maradona Matthäus ellen, meg egy Sámson

A 90-es vébéről a legtöbb embernek Rijkaard levegőt hasító csulája, a rengeteg, köztörvényes kereteket feszegető szabálytalanság (és az értük kiosztott pirosak riasztóan magas száma), továbbá az akkor még normális Gascoigne könnyei jutnak az eszébe. Tény, hogy sok sztereotípiára erősítettek rá a csapatok: az olaszok az elődöntőig rommá védekeztek mindenkit, a németek büntetőkkel ejtették ki az angolokat, és egy 11-essel nyerték meg a döntőt is, a csehek a stílus apostola, Tomás Skuhravy vezetésével számos bundesligaséróval érkeztek a tornára. De aki figyelt, nagy élményekkel gazdagodhatott a sokak által teli szájjal kutyázott világbajnokságon.

A szögletzászlónál tébolyultan twerkel a 38 éves Roger Milla, miután az extrovertált kifejezést új tartalommal felruházó Higuitától megszerezte a labdát a gólja előtt. A kispadról Pumpido lábtörése miatt beugró Sergio Goycochea fog, mint a festék, miközben Argentína országos mámort generálva kiejti Brazíliát. Az utolsó igazán jó angol válogatott kis híján döntőbe jut, Maradona a skizofrén apátiába süllyedő nápolyi stadionban kénytelen döntőbe lőni az argentinokat, a németek pedig olasz légiójuk segítségével hasítanak végig a tornán. Pearce közben szert tesz a Psycho becenévre. Lineker, Caniggia, Klinsmann, Scifo, Gullit, Romário. Ugye?

Villan a Bundesliga-frizura Costa Rica ellen Forrás: AFP/Pascal George

És volt a világbajnokságon egy csapat, amely nemcsak azért volt érdekes, mert soha többé nem láthattuk, hanem azért is, mert a torna egyik legjobb válogatottja volt. Jugoszlávia a '92-es Európa-bajnokságon már nem vehetett részt, tombolt a délszláv háború, mi pedig szegényebbek lettünk a torna egyik esélyesével. Bár megkaptuk helyettük a szintén nem semmi dán dinamitokat, az 1990-es vébén látottak alapján még ez is sovány vigasz.

1992-ben Jozic, a boszniai horvát védő már nem passzolhatott a szerb Szpasicsnak (igaz, Vulic sem passzolhatott hátra Ivkovic kapusnak, hiszen bár mindketten horvátok, a hazaadást éppen a 90-es vébén látottak miatt eltörölte a FIFA), a bosnyák Hadzsibegics mögött nem takaríthatott a szlovén Katanec, nem kérhette tőle a labdát a horvát Prosinecki, sem a szerb Pikszi Sztojkovics, vagy a macedón Pancsev, de a montenegrói Brnovics sem. A csapattársak ellenségek lettek, és bár nem sok futballista került a frontra, az ember borzongott a gondolattól, hogy ha fegyverrel a kézben találkoznak, kénytelenek lőni egymásra.

A 38 éves Roger Milla Bariban a románok ellen Forrás: DPA/AFP/Dpa

Az a jugó válogatott kikapott ugyan a csoportban a németektől, és a kiesett a negyeddöntőben Argentínával szemben, de sok szurkolóban mélyebb nyomot hagyott, mint a Maradona (és tán Caniggia) nélkül nem nagy szám Argentína, a semmilyen Brazília, a torna tiszavirágja (Toto Schillaci) által vezetett olaszok vagy akár a győzelem nélkül a legjobb nyolcig jutó Írország.

Leendő világklasszisok a kispadon

A jugókban egészen hihetetlen potenciál rejlett, abban a korosztályban a fentieken kívül olyan játékosok futballoztak, mint Zvonimir Boban, Davor Suker, Vladimir Jugovics, Dejan Szavicsevics és Alen Boksic - és ők '90-ben még be sem fértek a kezdőbe, pedig 1987-ben Jugoszlávia ifjúsági világbajnok lett velük.

Nem vitás, a '90-es jugoszláv válogatott még tovább fejlődött volna, ha együtt maradhat, és csak az ég tudja, mit ért volna el. Boban és Szavicsevics a Milan legendái lettek, Boksic a Lazio és a Juve, Pancsev az Inter, Prosinecki a Real Madrid és a Barcelona játékosa volt, de a korszak legnagyobb, érdemtelenül háttérbe szorult klasszisa kétségtelenül Dragan "Pikszi” Sztojkovics volt. A klasszikus tízesek időközben eltűntek, ez a poszt megszűnt létezni, és ha a régiek szóba kerülnek, Sztojkovicsot sem emlegetjük a legnagyobbak között, pedig semmiben nem maradt el Rui Costától, Hagitól vagy Baggiótól. Zidane-tól is csak egy kicsit. Lehet vitatéma, hogy ott lenne-e a helye a legnagyobbak között, ha meg tudja mutatni magát a világnak, de csak olyanok vitáznak ezen, akik nem látták játszani az 1990-es világbajnokságon.

Jugoszlávia-Kolumbia, 1990 Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/David Cannon

Pikszi képességeihez mérten roppant szegény karriert tudhat magáénak. Kétszeres jugoszláv Év játékosaként vitte el a pénzeszsák Bernard Tapie a Marseille-hez, de szétszakadt a térde, és igazából soha nem épült fel a súlyos sérülésből. A Marseille-ből is azzal tűnt ki, hogy a Crvena zvezda elleni BEK-döntőben nem volt hajlandó egykori csapata ellen büntetőt rúgni (el is veszítették a párbajt 5-3-ra). Meglehetősen fiatalon, 29 évesen szerződött Japánba, ahol még elfocizgatott, de távol a saját ligájától.

Sztojkovics egészen frenetikus irányító volt. Labdával a lábán is szélvészgyors volt, nem lehetett tőle szabályosan elvenni a labdát, és úgy passzolt, mint egy gép. Rúgótechnikáját nemcsak 40 méteres keresztpasszai, hanem a lövései közben is megcsodálhatta az ember, nem véletlen, hogy gyakran csatárként, pontosabban árnyékékként szerepelt. Számomra ez a világbajnokság róla, és elsősorban az ő spanyolok elleni játékáról szólt (hosszabbítás után 2-1-re nyertek a jugók a Butragueno-féle spanyol válogatott ellen, mindkét góljukat Sztojkovics szerezte).

Aztán hiába játszottak remekül, emberhátrányban nem sikerült gólt lőniük az argentinoknak, és a 0-0 után büntetőkkel kiestek. Pikszi első rúgóként hibázott, de a harmadik körben Maradona is kihagyta a saját büntetőjét, és 4 pár után 2-2-re álltak. A végén Goycochea lenullázta a jugó lövőket, majd az olaszok ellen is ugyanígy tett az elődöntőben (Donadoni és Serena 11-esét fogta meg) - de ami a negyeddöntők után történt Olaszországban, az drámai volt ugyan, de emlékezetesnek cseppet sem volt mondható.

A küzdelmes, néhol kifejezetten durva világbajnokság hagyatéka a hazaadás, illetve a hátulról történő becsúszások betiltása lett, ami sokat elmond a tornáról. Dráma volt, látvány majdnem semmi, és bár a németek vitathatatlanul a világ legjobb csapatát alkották, sokan nem rájuk, és nem is a döntős argentinokra emlékeznek szívesen, hanem arra a bizonyos utolsó jugoszláv válogatottra.