A huligánok elsodorhatják Uruguay focivébéjét

Luis Suárez uruguay labdarúgás foci
Uruguay's national football team player Luis Suarez, kicks a ball during a training session at the Uruguayan Football Association's sports complex in the department of Canelones, near Montevideo, on May 27, 2013. Uruguay will face France in a friendly match on June 5 and Venezuela in the South American qualifiers for the Brazil 2014 World Cup on June 11.
Vágólapra másolva!
A futballhuliganizmus következtében kialakult válság miatt, bő két hónappal a világbajnokság előtt lemondott az Uruguayi Labdarúgó Szövetség teljes vezetősége. A végrehajtó bizottság hétfőn hozta meg a döntését egy olyan helyzetben, amelynek kialakuláshoz a köztársasági elnök José Mujica és a játékosok szervezete is hozzájárult.
Vágólapra másolva!

"Képtelenségnek tűnik számomra, hogy a végrehajtó bizottság két hónappal a világbajnokság előtt lemond, mert a nagy vesztes a válogatott lehet" - kommentálta a történteket Edgar Welker, a Penarol elnökhelyettese.

Az uruguayi klubok most megpróbálnak ideiglenes irányító testületet felállítani, amely a június 12-én kezdődő brazíliai vb végéig vinné az ügyeket. A válság nem érinti a nemzeti csapat vezetőjének, Oscar Washington Tabareznek a pozícióját.

A helyzet múlt csütörtökön éleződött ki, amikor az államfő váratlanul visszavonta a rendőröket a Penarol és a Nacional, a két legnépszerűbb klub stadionjából, mivel a Nacional-szurkolókkal történt összecsapásban előző este 40 rendőr sérült meg.

Nagy kár lenne, ha - az idén Ronaldónál és CR-nél is gólérzékenyebb - Luis Suárez nem lenne ott a vb-n Forrás: AFP/Miguel Rojo

"Mi, uruguayiak nem folytathatjuk ezt ebben az irracionális helyzetben, elfogadva az emberi ostobaságot. Sürgősen reagálnunk kell" - indokolta lépését az elnök.

A szövetség a klubokkal egyeztetve a múlt héten úgy döntött, hogy a hétvégi mérkőzéseket lejátsszák, a futballisták azonban vasárnap visszavonulót fújtak, mondván, rendőrök nélkül nincsenek biztonságban a stadionokban.

A végrehajtó bizottság távozását kommentálva az El País című lap felvetette, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) esetleg vizsgálni fogja a körülményeket, és fel is függesztheti Uruguay vb-részvételét, ha úgy ítéli meg, hogy Mujica politikai nyomás alá helyezte a végrehajtó bizottságot.

Welker ugyanakkor azt mondta, a kormánynak semmi köze Sebastián Bauzá szövetségi elnök és a végrehajtó bizottság további tagjainak lemondásához.

Francisco Figueredo, a dél-amerikai konföderáció főtitkára úgy reagált az amerikai hírügynökség megkeresésére, hogy jelenleg sem az ő szervezete, sem a FIFA nem vizsgálódik az uruguayi helyzettel összefüggésben.

"Uruguay világbajnoki részvételét pedig nem fenyegeti veszély, mert a válogatottnak semmi köze a rendőrséghez és az erőszakos szurkolókhoz" - tette hozzá.

Uruguay kétszeres vb-győztes, 1930-ban és 1950-ben nyert aranyérmet.