Németország: akik úgyis megmutatják

Vágólapra másolva!
A németeknél csupán a brazilok rendelkeznek jobb világbajnoki mérleggel, és bár a jelenlegi válogatott nem tűnik olyan acélosnak, mint néhány elődje, jó ideje nincs már semmi meglepő abban, ha a németek felülmúlják önmagukat egy világversenyen. Kapitányuk nem egy kísérletezgető típus, a szerencse azonban így is pártfogolja, hiszen a válogatottban rendszerint a pocsék formában lévő játékosok is megtáltosodnak.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

Mert akármilyen gyengének tűnnek is, valahogy mindig ott vannak a legjobbak között, vagyis értük szorítani tuti sikerélményt jelent.

Hogyan lehet legyőzni őket?

Többgólos vezetés esetén sem szabad kiengedni ellenük, végig maximálisan koncentrálni kell, mert a németek sohasem adják fel. Elsősorban egyéni megvillanások, váratlan húzások vezethetnek eredményre ellenük.

Mit várunk tőlük?

Színtelen, gépies csapatjátékot, de minimum negyeddöntőbe jutást. 2002 és 2006 után újabb fejes gólokat és szaltókat Miroslav Klosétól, előretöréseket Philipp Lahmtól és állandó reklamálást Schweinsteigertől.

Kire figyelünk?

Klose már most rendkívül előkelő helyen áll a vb örök-góllövőlistáján, és újabb találatokkal olyan klasszisokat előzhet meg, mint Kocsis Sándor vagy Pelé. Ha pedig megismétli az előző két tornán mutatott teljesítményét, azaz megint ötször lesz eredményes, akkor utoléri Ronaldót, aki jelenleg 15-tel vezeti az örökranglistát.

Forrás: AFP

A gyenge pont

Játéktudást tekintve a német válogatott nem veheti fel a versenyt a favoritokkal, mint Brazília vagy Spanyolország. Hiányoznak az olyan extraklasszisok, akik egyetlen villanással meccseket tudnak eldönteni, a csapat elsősorban rendkívül megbízható profikból áll, akik viszont egy bizonyos nívó alatt sohasem teljesítenek.

Róluk mondták

"Nincs kétségem afelől, hogy Németország akár világbajnok is lehet Dél-Afrikában. A Nationalelf egyike a torna favoritjainak" - mondta a Werder Bremen brazil védője, Naldo.

38/50

Kapusok: 8/10
Az elmúlt tornákon a német kapusok mindig főszereplők voltak, ám míg 2002-ben és 2006-ban is egy-egy rutinos játékos védett, ezúttal a fiatalok kerültek előtérbe. Joachim Löw szövetségi kapitány a rendkívül tehetséges René Adlernek szavaz bizalmat, mellette pedig a hasonlóan fiatal Manuel Neuer áll a rendelkezésére - mindketten remek teljesítményre képesek, a tapasztalat hiánya azonban visszaüthet.

Védelem: 7/10
Ez a csapatrész változott a legtöbbet a selejtezők során, csupán Per Mertesacker és Lahm helye biztos a csapatban, utóbbinál azonban kérdés, hogy a jobb vagy a bal oldalon kap helyet. Löw egyelőre keresi Mertesacker ideális partnerét a védelem tengelyében, és egyelőre sem Serdar Tasci, sem pedig Heiko Westermann nem győzte meg.

Középpálya: 8/10
A legstabilabb csapatrész, hiszen Bastian Schweinsteiger, Thomas Hitzlsperger és Ballack is alig hiányzott a selejtezők során. Ebből a trióból azonban csak Schweinsteiger maradt, mivel Hitzlsperger tavasszal alig játszott klubjában, és így kimaradt a keretből, Ballack pedig sérülés miatt dőlt ki a sorból, így a németektől hiányzik egy klasszikus védekező középpályás. Ugyanakkor Toni Kroos és Mesut Özil személyében két fiatal, kreatív játékos is Löw rendelkezésére áll.

Csatársor: 8/10
A válogatott erőssége, hogy olyan csatárokkal rendelkezik, akik a nemzeti színekben mindig hozzák a formájukat, még ha klubjukban nem megy is nekik a játék. Ennek megfelelően Lukas Podolski, Miroslav Klose és Mario Gomez is biztos lehet a kerettagságban, és minden bizonnyal közülük kerül majd ki a két kezdő is.

Szövetségi kapitány: 7/10
Joachim Löw nem olyan színes egyéniség, mint elődje, Jürgen Klinsmann volt, azonban sokak szerint nagy szerepe volt abban, hogy a németek 2006-ban bronzérmesek lettek. Az asszisztensből szövetségi kapitánnyá előlépett szakemberre nem jellemző, hogy sokat variálna, inkább az állandóság híve, játékosai éppen ezért maximálisan megbíznak benne, de a kockázatvállalás hiánya most akár hátrányt is jelenthet.



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

Az argentinok elleni barátságos mérkőzésen Löw tőle szokatlan módon egy új taktikai variációt próbált ki, de a 4-2-3-1-es felállás nem vált be. A válogatott játékosok megszokták a 4-4-2-es formációt, így kevéssel a vébé előtt nem érdemes váltani, klasszikus védekező középpályás hiányában pedig Schweinsteigert kellene a védelem előtt szerepeltetni.

Forrás: AFP

Nem csak a szépre emlékezünk

A német válogatotténál jobb vb-mérleggel csak a brazilok rendelkeznek: a válogatott az eddigi 18 tornából csak háromszor nem jutott be a legjobb nyolc közé, és összesen hét alkalommal játszott döntőt, ugyanannyiszor, mint a brazilok. A hét döntőjükből négyet is elveszítettek ugyan, de a fenti adatok bizonyítják, hogy a hosszabb tornákon a hagyományos német erények (vagyis a küzdeni tudás és a csapatszellem) mindig jól kamatoznak. Mindezt jól bizonyítja a legutóbbi két vébé is, ahol egyaránt ott voltak a legjobb négy között, annak ellenére, hogy előzetesen nem sorolták őket az esélyesek közé. Elég, ha csak Gary Lineker híres kijelentésére gondolunk: "A futball az a sportág, amit 22-en játszanak, és végül a németek nyernek."

Felejthetetlen pillanatuk

A német válogatott az 1954-es világbajnokságon szerezte első aranyérmét, az NSZK akkori sikere szenzációnak számított. A döntőben a magyar Aranycsapat volt a nyugatnémetek ellenfele, és a két együttes a csoportmérkőzések során is találkozott, akkor a magyarok 8-3-ra nyertek. Azon az összecsapáson azonban a németek erősen tartalékosan léptek pályára, míg a fináléban a lehető legjobb összeállításukban szerepeltek, és bár gyorsan kétgólos hátrányba kerültek, sikerült fordítaniuk.


A mérkőzés "berni csodaként" vonult be a német labdarúgás történetébe, és máig meghatározó élménynek számít Németországban, 2006-ban nagy sikerű filmet is készítettek az események alapján.

Mi lett volna, ha

Az 1966-os világbajnokságon az NSZK ismét eljutott a döntőig, ahol a házigazda Anglia volt az ellenfele. A két együttes fantasztikus döntőt játszott, a németeknek az utolsó percben sikerült egyenlíteniük, a hosszabbításban pedig elkeseredett küzdelem folyt a győzelemért, amikor az angol csatár, Geoff Hurst lövése a felső kapufáról a gólvonal közelében pattant le.


A játékvezető a partjelzővel való tanakodást követően megadta a gólt, Anglia világbajnok lett. A vébék történetének egyik legvitatottabb találata döntött az aranyéremről, pedig a felvételek alapján valószínűbb, hogy a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon.

2002-ben nem sorolták a favoritok közé, de a válogatott a tradicionális német erényekre, na meg Oliver Kahn fantasztikus védéseire alapozva eljutott a fináléba. A döntőben a brazilok ellen a csapat egyik legjobbja, Ballack eltiltás miatt nem játszhatott, a németeknek azonban még így is sikerült meglepniük ellenfelüket. A második félidőben pedig csak a balszerencsén múlott, hogy nem szereztek vezetést: Oliver Neuville 30 méterről elvégzett szabadrúgását követően Marcos bravúrral tolta a kapufára a labdát.


Nem sokkal később pedig az addig remekül védő Kahn hibázott, Ronaldo kihasználta a lehetőséget, és Németországnak meg kellett elégednie az ezüsttel.

A legutóbbi vébén a házigazda németek az elődöntőben Olaszország ellen az egész torna talán legjobb mérkőzését játszották. A rendkívül nyílt összecsapáson mindkét csapat előtt rengeteg helyzet adódott, de a német csatárok képtelenek voltak túljárni a pazarul védő Gianluigi Buffon eszén. A ziccerek elrontásában főleg Lukas Podolski járt az élen, aki a hosszabbításban teljesen egyedül fejelhetett, de nem találta el a kaput.


A ráadásban biztosra vehető volt a gól, csak azt nem lehetett tudni, melyik csapat szerzi - ez végül az olaszoknak sikerült, és így ők játszhatták a döntőt.

Út Dél-Afrikába

A németek a vártnál nehezebben harcolták ki helyüket a vb-mezőnyben, mivel Finnország ellen kétszer is pontokat veszítettek. Az idegenbeli összecsapáson a finnek háromszor is megszerezték a vezetést, ám Klose mindhárom alkalommal egyenlített. Így aztán a nagy rivális Oroszország hazai legyőzése létfontosságúvá vált Löwék számára, és ez sikerült is, bár a második félidőben a kapujához szegezték a német csapatot, amely a folytatásban hozta a kötelező győzelmeket. Mivel azonban az oroszok sem botlottak, így a két csapat moszkvai mérkőzése döntött: a vendégsiker főszereplője a fantasztikusan védő Adler volt.

A világbajnokság előtti felkészülés során a németek május 29-én Budapesten is játszanak, ezenkívül még Málta és Bosznia-Hercegovina ellen lépnek pályára.

Csoportellenfelek: Ausztrália, Szerbia, Ghána.

www.global-soccer.eu