A portugálok bírták jobban az idegek harcát

Vágólapra másolva!
Portugália büntetőkkel jutott a legjobb négy közé Anglia ellen a labdarúgó-világbajnokságon, miután sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem esett gól. A szigetországiak Wayne Rooney kiállítása miatt a 62. perctől emberhátrányban játszottak.
Vágólapra másolva!

negyeddöntő:
Anglia - Portugália 0-0 - tizenegyesekkel 1-3
Gelsenkirchen, 52 ezer néző
v.: Horacio Elizondo (argentin)
Anglia: Robinson - G. Neville, R. Ferdinand, Terry, Ash. Cole - Beckham (Lennon 52., Carragher 119.), Lampard, Hargreaves, Gerrard, J. Cole (Crouch, 65.) - Rooney
Portugália: Ricardo - Miguel, Ricardo Carvalho, Fernando Meira, Nuno Valente - Petit, Maniche, Tiago (Hugo Viana 74.), Figo (Helder Postiga, 86.), Cristiano Ronaldo - Pauleta (Simao Sabrosa, 63.)
sárga lap: Terry (30.), Hargreaves (107.), illetve Petit (44.), Ricardo Carvalho (111.)
piros lap: Rooney (62.)

Amióta Sven-Göran Eriksson irányítja az angol labdarúgó-válogatottat, a szigetországiak mindig kikaptak Luiz Felipe Scolari együttesétől. Anglia ezúttal Portugália ellen lépett pályára a világbajnokság negyeddöntőjében, s arra készült, megtörve az átkot bejusson a legjobb négy közé.

Hogy mire is alapoztak a statisztikusok? Nos, a 2002-es vb-n Scolari még a brazilok trénereként küldte haza az angolokat, 2004-ben, az Európa-bajnokságon pedig már a portugálok kapitányaként vezette a házigazdát az elődöntőbe, elütve ezzel Beckhaméket a továbbjutástól.

Jó ómenként fogadták a portugálok a helyszínt is: az együttes egyszer már játszott Gelsenkirchenben, a csoportmeccsek során 2-1-re verték Mexikót. Ráadásul Ricardo Carvalho és Maniche még a Porto színeiben itt nyert Bajnokok Ligáját 2004-ben. Az angolok viszont a dátum varázsát emlegették, a válogatott ugyanis már játszott világbajnoki negyeddöntőt július elsején: 1990-ben Kamerunt verték 3-2-re.

Az angol kezdőcsapatba visszatért Gary Neville, a jobbhátvéd posztjáról így a középpályás sorba kerülhetett Owen Hargreaves, Michael Carrick pedig visszafoglalta helyét a kispadon. A portugáloknál az eltiltott Deco és Costinha helyett Tiago, illetve Petit játszott a középpályán, s a kisebb sérüléssel bajlódó Cristiano Ronaldo sem hagyta ki a rangadót.

Pedig nem tűnt volna fel a hiánya, a két együttes elképesztő gyenge első 45 percet produkált. A meccs elején még Rooney és Cristiano Ronaldo egy-egy lövéssel ugyan jelentkezett, aztán ők is ráébredtek arra, a közönség akkor is nézi a meccset, ha nem szakadnak meg a pályán...

Nem kezdődött észvesztő rohamokkal a második félidő sem, ennek ellenére két angol helyzet is kimaradt. Előbb Lampard találta el nagyon rosszul a labdát az ötös közelében, majd a Beckham helyére érkező Lennon jutott el elképesztő cselekkel a 11-es pontig, ahol az érkező Rooneyra hagyatkozott, ám a MU csatára "vérhólyagot" rúgott a labdára, a becsúszó Joe Cole pedig gyakorlatilag felszabadított.

A 62. percben változott a felállás, Rooney nagy csatát vívott Ricardo Carvalhóval, a szabálytalankodó portugál földre került, az angol pedig a védő ágyékába taposott. Mozdulatát az argentin játékvezető szándékos törlesztésnek minősítette, s piros lapot adott neki.

Emberelőnye ellenére sem váltott ritmust Portugália, sőt, a hajrára a csapatkapitány Figót is lecserélte Scolari, mintegy jelezve, következhet a hosszabbítás. A ráadás első 15 percében néhány távoli lövésen kívül semmi sem történt, egyáltalán nem látszott meg a portugálok emberelőnye, sőt, inkább az angolok kezdeményeztek. Az utolsó pár percet aztán meghajtották a luzitánok, de inkább csak becsületből mentek előre, a fantázia és az átütőerő hiányzott ezekből az akciókból, az ívelgetéseket hatástalanította az angol védelem, így következhetett a büntetőpárbaj.

Forrás: MTI

Cristiano Ronaldo büntetője döntött

Simao Sabrosa jól kezdte a sorozatot, Lampardról ugyanezt nem mondható el, bal sarokra tartó lövését Ricardo kifogta. Hugo Viana is hibázott, a kapufát döngette meg, aztán Hargreaves behúzta az első angol strigulát. Petit a kaput sem találta el, Gerrardnak ez sikerült, de Ricardo eltalálta az irányt, azaz három pár után 1-1 volt az állás. Helder Postiga a jobb felsőbe vágta a labdát, Carragheren viszont megint kifogott Ricardo. Cristiano Ronaldo fiatal korát meghazudtolóan higgadt volt, és ezzel négy közé juttatta Portugáliát, amely 1966 után jutott ismét ilyen messzire. Sven-Göran Eriksson pedig harmadszor is csatát vesztett Scolari ellen, és ezzel nem sikerült szépre a búcsú az angol kispadtól.

Sven-Göran Eriksson, Anglia szövetségi kapitánya:
"Nem érdemeltünk vereséget, sajnálom a fiúkat. Fájdalmas a búcsú. Hiába gyakoroltunk, ismét a büntetőpárbaj lett a vesztünk."

Luiz Felipe Scolari, a portugálok szakvezetője:
"Lépésről lépésre haladunk, a következő mérkőzésen is kiharcolhatjuk a továbbjutást, és akkor vb-döntőt játszhatnánk."