A franciák kiejtették a világbajnokot

Vágólapra másolva!
A két legutóbbi vb-győztes csatáján Franciaország 1-0-ra legyőzte Brazíliát a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében. A gallok így Portugáliával meccselnek az elődöntőben, amelybe csak európai gárdák jutottak be.
Vágólapra másolva!

negyeddöntő:
Brazília - Franciaország 0-1 (0-0)
Frankfurt, 48 ezer néző
v.: Medina Cantalejo (spanyol)
Brazília: Dida - Cafú (Cicinho, 76.), Lúcio, Juan, Roberto Carlos - Kaká (Robinho, 79.), Gilberto Silva, Juninho Pernambucano (Adriano, 63.), Zé Roberto, Ronaldinho - Ronaldo.
Franciaország: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Ribéry (Govou, 77.), Vieira, Makelele, Zidane, Malouda (Wiltord, 81.) - Henry (Saha, 86.).
gól: Henry (57.)
sárga lap: Cafú (25.), Juan (44.), Ronaldo (45+2.), Sagnol (74.), Lúcio (75.), Saha (87.), Thuram (88.)

Meglepetésre Carlos Alberto Parreira csak egy csatárral küldte pályára csapatát, Ronaldo volt egyedül elől, és megerősítette a középpályát, ahol a sérült Emerson helyére Gilberto Silva került be, és Juninho Pernambucano is lehetőséget kapott a kapitánytól.

A franciák a spanyolok elleni győztes csapattal indultak csatába, és a 98-as világbajnok gárdából négyen kerültek be a kezdőbe, Barthez, Thuram, Vieira és Zidane. Éppen a kopasz karmester volt az, aki már az első percben bemutatott három olyan cselt, amit mostanság inkább a másik tízestől, Ronaldinhótól szoktunk látni.

A brazilok egy Franciaországban játszó légiós, Juninho Pernambucano révén jegyezték az első kísérletet, de a Lyon karmestere ezúttal nem a rá jellemző módon rúgta a szabadrúgást. Az első félidőben hiányoztak a helyzetek, de így is rengeteg szép jelenetet tartalmazott a meccs, és a franciák felvették a kesztyűt, sokat birtokolták a labdát, és mivel Zidane a spanyolok elleni második félidőben látott játékát hozta, így volt munkája a brazil védelemnek.

A játékrész végén Vieira lépett ki Zidane labdájával, de a kapura törő gall középpályást Juan felvágta, láttunk már ilyenért piros lapot, de Medina Cantalejónál ez csak sárgát ért. A szabadrúgásból aztán újabb bonyodalmak adódtak, mivel Henry lövése Ronaldo kezén csattant, és bár a bíró újabb szabadrúgást adott, a lassításból kiderült, hogy a 16-oson belül kezezett a vébék történetének legeredményesebb csatára.

A szünet után Zidane szabadrúgása után Henry és Vieira is üresen emelkedett a brazil kapu elött, és végül a Juventus játékosa bólintott, egy méterrel a jobb kapufa mellé. A brazilok játékából hiányzott az átütőerő, magabiztosabbnak tűntek az európaiak, Vieira és Makalele levette a pályáról Kakát és Ronaldinhót.

Forrás: EPA
Ez nem Ronaldinho vébéje volt

Henry a túloldalon ellenben igen aktív volt, és míg az 54. percben csak lesgólra futotta az erejéből, az 57. percben Zidane beívelése után a lesre játszó brazil védőket becsapva közelről a léc alá lőtt. A világbajnoknak muszáj volt tempót váltania, de érezhető volt, hogy megfogta őket a bekapott gólt, Juan például kishíján öngólt lőtt Ribéry centerezése után.

A Marseille támadója a 70. minutumban óriási helyzetben Didát találta el, azaz továbbra is a franciák veszélyeztettek, a brazilok játékára az erőlködés volt a legkifejezőbb jelző, Parreira cserélt, behozta Adrianót, aztán Robinhót is, de nem jutottak el így sem komoly helyzetig a dél-amerikaiak. Nagyon hiányoztak Ronaldinho és Ronaldo villanásai, igaz, mindketten próbálkoztak, de előbbi szabadrúgásból fölécsavart, utóbbi löketét pedig Barthez tolta ki, és a nagy brazil nyomulás közben a francia kontrák is magukban hordozták a gólveszélyt.

Végül az utolsó percek őrült rohanása ellenére nem változott az állás, Franciaország megérdemelten jutott a legjobb négy közé, a világbajnok braziloknak megszakadt a tizenegy meccses győzelmi sorozata, így csak európai gárdák lesznek érdekeltek az elődöntőkben.

Visszavágnának 98-ért a brazilokhttp://origo.hu/vb2006/20060630eddig.html?pIdx=1