Vágólapra másolva!
Köln hétfő este újabb európai rangadónak adott otthont, ráadásul egy nyolcaddöntőnek, mégsem lehet összehasonlítani a svéd-angol csoportmeccs előtti hangulatot a Svájc-Ukrajna napján tapasztaltakkal. A brit-skandináv csata előtt  sörfesztivál lett a Ruhr-vidéki városból, míg a nyolc közé jutásért rendezett derbi előtt valakik nagyon hiányoztak Kölnből: az ukrán szurkolók.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Kölnből

Még a dóm tetejére is felmásztunk (509 lépcsőfok), hogy megnézzük, de nagyon kevés sárga-kék ruhást lehetett látni. A németek persze ma is előkapták mezkészletüket a szekrényből, és helvét színeket öltöttek magukra, így Köln terei - ahogy közeledett az esti meccs - egyre inkább vörösbe borultak. A katedrális mellett egy fiatalember is vérvörös volt, de teljesen más okból: egy szervezet imitált műtéttel (társa úgy csinált, mintha a hasában turkálna a fehér ágyon fekvő "páciensnek", látszólag minden csupa vér volt) a kínai titkos népirtások és szervkereskedelem ellen tüntetett.

Kölnben a jegykereskedelem öltött hatalmas méreteket: egyre-másra felbukkantak a "jegyet vennék a nyolcad-, negyed-, elődöntőre" táblácskát mutogató nepperek; persze voltak "őszinte" futballőrültek is: "német jegyemet svájcira cserélném" - tudatta mindenkivel egy piros ruhás férfi, valószínűleg nem is kellett túl sokáig várnia.

A fociláz tökéletesen elő volt készítve, a ruhaüzletben labda alakú szoknyát árultak, a péknél bőrfocira emlékeztető, svájci zászlóval ellátott szendviccsel csábították az arra járókat, míg a szintén a centrumban lévő szexshopban vb-s kéjgolyóval próbáltak javítani a forgalmon.

Kedvenc helyünk, a katedrális mögötti Fan Fest nagy baklövést követett el, az olasz-ausztrál csúcstalálkozó helyett ("A meccset nem közvetítjük" - tudatták a csalódott ezrekkel a szervezők) egy mexikói koncert volt műsoron, nem csoda, hogy a pár kilométerrel távolabbi fesztivál bejáratánál hosszú tömött sorban tolongtak a kíváncsi hívek, innen pedig mindenki távozóban volt.

Az olasz kiállítást, 11-est és továbbjutást hozó nyolcaddöntőt a Föld másik oldaláról érkezett, indiai kolléga értékelte: "Teljesen érthetetlen volt, miért fújt be büntetőt a bíró az ausztrálok ellen, ráadásul öt perccel a rendes játékidőt követően - ez nagy tévedés volt." Az igencsak magas futballműveltségű újságíróval kibeszéltük a magyar és az indiai focit, szó esett a 2012-es Európa-bajnokságról is, a kolléga még azt is tudta, hogy Horvátországgal közösen pályázunk a kontinensviadalra, s hogy jó esélyünk van a sikerre az Olaszország körüli bundabotrány miatt.

Forrás: [origo]

Kölnben is sokféle látnivaló akadt