Ghána helytállt, de Brazília a nyolc között

Vágólapra másolva!
A világbajnoki újonc Ghána becsülettel küzdött Brazília ellen a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében, végül azonban győzedelmeskedett a nagyobb tudás, a címvédő pedig 3-0-s győzelmével bejutott a legjobb nyolc közé.
Vágólapra másolva!

nyolcaddöntő:
Brazília - Ghána 3-0 (2-0)
Dortmund, 65 ezer néző
v.: Lubos Michel (szlovák)
Brazília: Dida - Cafú, Lúcio, Juan, Roberto Carlos - Emerson (Gilberto Silva, a szünetben), Zé Roberto, Kaká (Ricardinho, 83.), Ronaldinho - Ronaldo, Adriano (Juninho Pernambucano, 61.)
Ghána: Kingson - Pantsil, Pappoe, Mensah, Shilla - E. Addo (Boateng, 60.), Appiah, Draman, Muntari - Amoah (Tachie-Mensah, 70.), Gyan.
gól: Ronaldo (5.), Adriano (45+1.), Zé Roberto (84.)
sárga lap: Adriano (13.), Juan (44.), illetve Appiah (7.), Muntari (11.), Pantsil (29.), E. Addo (38.), Gyan (48., 81.)
piros lap: Gyan (81.)

A világbajnokság utolsó előtti nyolcaddöntőjében a címvédő, és a csoportmérkőzéseket megerőltetés nélkül, ám nem túl látványos játékkal abszolváló brazil válogatott a torna eddigi legkellemesebb meglepetését nyújtó Ghánával csapott össze.

A selecao a megszokottnak mondható összeállításában lépett pályára, az előzetes hírektől eltérően sem Robinho - ő sérülés miatt szállodai szobájában maradt -, sem Juninho nem kapott lehetőséget a kezdőcsapatban, így ez alkalommal is a Ronaldo-Adriano kettős rohamozhatta az ellenfél kapuját. A ghánaiaknak két kulcsembert kellett pótolniuk: Essien sárga lapok, míg Pimpong sérülés miatt kényszerült kihagyni az afrikai válogatott történetének eddigi legfontosabb mérkőzését.

A papírforma természetesen sima brazil sikert ígért, ám a ghánaiak a csehek elleni csoportmeccsükön már látványosan bizonyították, hogy komoly hiba lenne lebecsülni őket. A mérkőzés kezdete mindenesetre az előzetes várakozásokat igazolta, hiszen mindössze öt perc elteltével Kaká szenzációs labdával szöktette Ronaldót, aki remek ütemben lépett ki a rosszul lesre állító ghánai védők között, egy amolyan igazi ronaldós csellel leültette Kingson kapust, majd a kapu közepébe passzolta a labdát. A Fenomén ezzel tizenötödször volt eredményes a vébéken, azaz most már egyedül áll a lista élén.

Dujkovic mester csapata túlzott keménységgel próbálta ellensúlyozni ellenfele nagyobb tudását, ennek köszönhetően előbb Appiah, majd Muntari sárgult be egy-egy kelleténél erélyesebb belépőt követően.

A tizenkettedik percben újfent becsődölt a ghánai lestaktika, Adriano rávezethette a labdát Kingsonra, azonban ahelyett hogy a középen üresen ácsorgó Ronaldóhoz passzolt volna, olthatatlan tizenegyes iránti vágyától vezéreltetve feldobta magát, így végül ő kapott sárga lapot műesésért.

Az első félidő feléhez közeledve érezhetően elkapta a fonalat a ghánai csapat, és bár igazán komoly helyzetig nem jutottak a fehér mezesek, néhány alkalommal bizony alaposan megkavarták a Lucio irányította brazil védelmet. Teljesen kiegyenlítetté vált a mérkőzés, a világbajnoki újonc méltó ellenfele volt a világválogatottal felérő dél-amerikai együttesnek.

Forrás: EPA

Túlsúly ide, túlsúly oda, Ronaldo zseniális




A brazilok ellen viszont meg nem engedett luxus ziccert hibázni, mert Ronaldinhóék azonnal büntetnek: így volt ez most is, hiszen alig egy perccel a ghánai lehetőség után egy jobboldali kontrát követően a középre adott labdát Adriano a léc alá "combolta" (apró szépséghiba, hogy mindezt lesről tette, Lubos Michelt azonban nem hatotta meg a ghánai játékosok protestálása, és megadta a gólt).

A második félidőben nagy lendülettel kezdett a ghánai csapat, azonban komoly helyzetet nem tudott kialakítani a brazil kapu előtt, a kétgólos előnyben lévő világbajnok pedig nem erőltette a támadójátékot. Az első negyedóra legnagyobb izgalmát az okozta, hogy a szünetben a ghánai kispadról eltűnt a szövetségi kapitány, Ratomir Dujkovic, akinek helyét segítője vette át, mint később kiderült, Dujkovic kissé hevesen reklamált a bírónál a második gól miatt, ezért Lubos Michel felküldte a lelátóra.

Az utolsó félórára kísérleti jelleggel cseréltek a brazilok: a második gól szerzője, Adriano helyett a zsinórban ötszörös francia bajnok Lyon karmestere, Juninho lépett pályára, így - Kaká és Ronaldinho mellett - ő lett a selecao harmadik irányítója.

A mérkőzés hajrájához közeledve egyre jobban leült a mérkőzés, a ghánaiak nem tudták, a brazilok pedig nem akarták felpörgetni a ritmust. A végén még Zé Roberto is kijátszotta a ghánai lescsapdát, góljával pedig fölényessé tette csapata győzelmét. Az elődöntőbe jutásért Brazília a spanyol-francia meccs győztesével találkozik.

Carlos Alberto Parreira, a brazilok szövetségi kapitánya:
"Nagyon nehéz meccs volt, sokkal nehezebb, mint azt a végeredmény mutatja. A 3-0 jó eredmény, de ehhez szerecse is kellett. Most jön a java, egyre nezebb ellenfelek várnak ránk."

Ratomir Dujkovic, ghánai szakvezető:
"A búcsú miatt szomorú vagyok, de a címvédőtől nem szégyen kikapni. Büszke vagyok a csapatomra, gratulálok a braziloknak."