Olaszország tíz emberrel jutott a nyolc közé

Vágólapra másolva!
A nyolcaddöntők egyik legpikánsabb párosításaként Olaszország és Ausztrália nemzeti együttese csapott össze Kaiserslauternben. A találkozón ugyan 94 percen keresztül nem született gól, a hajrában a vicces kiállítás miatt emberhátrányban játszó olaszok jogtalan Totti-büntetővel 1-0-ra nyertek, s már a negyeddöntőre készülhetnek.
Vágólapra másolva!

Eredmény, nyolcaddöntő
Olaszország - Ausztrália 1-0 (0-0)
Kaiserslautern, 46 ezer néző
v: Luis Medina Cantalejo (spanyol)
Olaszország: Buffon - Zambrotta, Materazzi, Cannavaro, Grosso - Perrotta, Pirlo, Gattuso - Del Piero (Totti, 75.), Toni (Barzagli, 56.), Gilardino (Iaquinta, a szünetben)
Ausztrália: Schwarzer - Bresciano, Neill, Moore, Chipperfield - Grella, Culina, Cahill, Sterjovski (Aloisi, 81.), Wilkshire - Viduka
gól: Totti (94., 11-esből)
sárga lap: Grosso (29.), Gattuso (89.), Zambrotta (91.), illetve Grella (22.), Cahill (50.), Wilkshire (62.)
piros lap: Materazzi (51.)

Képes lesz-e túltennie magát a Hiddink-sokkon az olasz válogatott, ezt a kérdést fogalmazta meg a világsajtó emlékeztetve a négy évvel korábban történtekre, amikor a holland edző vezette Korea kiütötte a nyolcaddöntőben az európai együttest. A helyzet ezúttal csak egy dologban különbözött, Guus Hiddink az ausztrál nemzeti csapatot szerette volna a legjobb nyolc közé vezetni.

Az ausztráloknál a horvátok ellen szörnyű teljesítményt nyújtó Zeljko Kalac helyett természetesen Mark Schwarzer állt a kapuban, az eltiltott Brett Emertont Luke Wilkshire próbálta pótolni, de a kezdőcsapatban kapott helyet Marco Bresciano is, noha eredetileg Harry Kewell szerepeltetését várta a közvélemény. A liverpooli csatár azonban nemhogy nem játszott, a kispadra sem ülhetett le, ágyéksérülése olyannyira nem jött rendbe, hogy a Fritz Walter-stadionba mankókkal érkezett.

A másik oldalon az eltiltott Daniele De Rossi és a vébén talán sérülése miatt már nem is játszó Alessandro Nesta nem állt Marcello Lippi rendelkezésére, a csapatban így Marco Materazzi került a védelem tengelyébe. Meglepetésre Francesco Totti sem kezdett, helyén Alessandro Del Piero ügyeskedett.

Lendületesen kezdett mindkét csapat, az első húsz percben azonban csak két olasz lehetőség adódott. A 3. percben Toni fejelt nagy helyzetben a bal kapufa mellé, majd Gilardino egyik lövésébe Chipperfield lépett bele az utolsó pillanatban jó érzékkel, másik kísérletét Schwarzer tolta léc fölé. Ausztrál oldalon a beadások és a távoli próbálkozások sem vezettek eredményre, Gattusóék mindent blokkoltak -Viduka centerben magassági fölényét nem tudta kihasználni, "lassúságát" meg ismerték saját csapattársai is.

A 22. percben Toni a visszafejelgetett labdák után végre lábbal is megvillanhatott, 10 méteres lövése Schwarzer lábában akadt el. A 30. percben Buffon is megmutatta zsenialitását, egy beívelés után lecsorgó labdát Chipperfield lőtt kapura 8 méterről, a Juventus kapusa azonban hárított.

Az olasz támadások hihetetlen veszélyeket rejtettek magukba, Tonit minden szituációban megtalálták labdáikkal a társak, a firenzei csatár azonban képtelen volt a gólszerzésre.

Forrás: EPA

Félidőben a szárnyat erősítendő Gilardino helyére Iaquintát állította Lippi, tíz perc elteltével Toni helyére azonban már védőt, Barzaglit kellett behoznia. A 49. percben ugyanis Luis Medina Cantalejo úgy döntött, nem meccs a meccs piros lap nélkül: Materazzi becsúszásakor Bresciano hatalmasat repült, Viduka reklamált, a spanyol játékvezető pedig kiállította az Inter hátvédjét. A televíziós lassítás két dologról árulkodott: nem Materazzi volt az utolsó védő, s az ausztrál csatár lábát alig érte el...

A játék képében annyi változás történt, hogy a labdát addig is többet birtokló ausztrálok több lehetőséghez jutottak - Chipperfield lövését Bufffon védte, Cahill ziccerben a léc fölé fejelt -, ám kiaknázni nem tudták az emberelőnyt. Az olaszok viszont fejben nem tudtak elmozdulni a holtpontról, az azonnali lövés helyetti ütemkésés, újabb tologatás csak azt eredményezte, hogy valaki belevetődött a labda útjába.

A hajrában Medina Cantalejo jó lapjárással még néhány sárgát kiosztott, majd a 94. percben angyali nyugalommal adott büntetőt Grosso nagy eséséért - a Palermo védője két csel után a fekvő Neillen bucskázott keresztül -, Tottit ez nem izgatta, s a jobb felső sarokba varrva a labdát negyeddöntőbe lőtte az olaszokat.

Marcello Lippi, az olaszok szövetségi kapitánya:
"Az első félidőben jól játszottunk, uraltuk a mérkőzést, de kihagytuk a helyzeteinket, hátul ugyanakkor remekül dolgoztunk, hiszen ellenfelünk kapura is alig tudott rúgni. A fordulást követően a kiállítás megváltoztatta a meccs képét, nehéz volt, de nem sok lehetőséget adtunk ellenfelünknek. A végén pedig jött Grosso gyönyörű megmozdulása."

Guus Hiddink, az ausztrálok szövetségi kapitánya:
"Ez egy kiütéssel ért fel. Csalódott vagyok, de egyben büszke is lehetek a játékosaimra, mert az egész tornán remekül játszottak. Az egyetlen dolog, amiért szemrehányást tehetünk magunknak az az, hogy nem szereztünk gólt."

Francesco Totti, a győztes gól szerzője:
"Sok kritikát kaptam az elmúlt időszakban, de tudtam, hogy majd a pályán rácáfolok a negatív hangokra. A meccs egy részében nehéz helyzetben voltunk, de a végén sikerült kivívnunk a győzelmet, ami az egész csapat érdeme."

Mark Schwarzer, az ausztrálok kapusa:
"Már egyszer visszanéztem a büntető előtti szituációt, de így sem tudom megmondani, hogy jogos volt a 11-es, vagy sem. Igazából nem is ezen buktunk el, hiszen lett volna lehetőségünk gólt lőnni. Ki kellett volna használni a helyzeteinket."