Togo ellen összekapták magukat a franciák

Vágólapra másolva!
Franciaország hozta a kötelezőt, két nyögvenyelős döntetlen után ezúttal jó játékkal előrukkolva 2-0-ra verte a világbajnokságtól pont nélkül búcsúzó Togót, és Svájc mögött csoportmásodikként jutott a nyolcaddöntőbe.  
Vágólapra másolva!

Eredmény, G csoport, 3. forduló:
Togo - Franciaország 0-2 (0-0)
Köln, 45 ezer néző
v.: Jorge Larrionda (uruguayi)
Togo: Agassa - Nibombe, Yaovi, Dosseh, Tchangai - Salifou, Senaya, Mamam (Olufade, 59.), Aziawanou, Coubadja - Forson, Adebayor (Dossevi, 75.)
Franciaország: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Silvestre - Ribéry (Govou, 77.), Vieira (Diarra, 81.), Makelele, Malouda (Wiltord, 74.) - Trezeguet, Henry
gól: Vieira (55.), Henry (61.)
sárga lap: Aziawanou (38.), Mamam (44.), Salifou (88.) illetve Makelele (30.)

A csoportbeosztás láttán kevesen gondolták volna, hogy a franciáknak az utolsó csoportkör előtt még izgulnivalója lesz, de a gallok mindkét korábbi találkozójukon döntetlent értek el, így Togo ellen nem hibázhattak: ahhoz, hogy a továbbjutásuk ne függjön a másik meccstől, legalább két góllal le kellett győzniük az ezen a vébén már bizonyosan az utolsó meccsüket játszó afrikaiakat.

Ez papíron nem is tűnt lehetetlen küldetésnek, ám elnézve a 98-as világbajnok eddigi impotens támadójátékát, bizony volt miért aggódniuk a csapat szurkolóinak. A franciák persze fogadkoztak, már csak azért is, mert ennél azért szebben akarták elbúcsúztatni az utóbbi évtized egyik legnagyobb labdarúgóját, Zinedine Zidane-t, aki sárga lapjai miatt csak a lelátóról követte az utolsó csoportmeccset. Más kérdés, hogy Zizou eddig úgy mozgott a világbajnokságon, mint akinek egyáltalán nincs is kedve ehhez az egészhez, az első számú bálvány sokak szerint immár inkább kerékkötője a csapatnak, mint mozgatórugója.

Ám míg Zidane esetében megoszlanak a vélemények, David Trezeguet mellőzése előtt gyakorlatilag egész Franciaország értetlenül állt. A Juventus csatára az első két mérkőzés során mindössze két percet kapott, a franciák pedig egyetlen gólt rúgtak, így Raymond Domenech végül kénytelen volt engedni a közvélemyény nyomásának, és - két éve tartó regnálása óta mindössze harmadszor - Terezeguet, Henry összeállításban küldte pályára a csatársort.

A mellőzését maga is zokon vevő Trezeguet már a meccs elején megmutatta, hiba volt őt idáig a kispadon jegelni - először 15 méterről fordulásból tüzelt kevéssel mellé, aztán erőteljes fejesét tornázta ki a léc alól Agassa, majd a 14. percben Ribéry centerezéséből a kaput is bevette, a játékvezető azonban - tévesen - lest ítélt.

Hajtottak a franciák, és minden okuk meg is volt erre, Togo ugyanis ezúttal sem keltette megilletődött kiscsapat benyomását, amikor csak tehette, támadásba lendült, Kader és Adebayor révén pedig folyamatos koncentrációra kényszerítette a gall védelmet.

A nagyobb lehetőségek azért Franciaország előtt adódtak, elsősorban a jobb oldalról induló Ribéry jeleskedett a togói hátvédek átjátszásában, ám amikor a 28. percben 7 méterről végre ziccerben célozhatta meg a kaput, lövésével inkább a kakasülőn helyet foglalókat örvendeztette meg.

Tulajdonképpen jól játszottak a franciák, használták a széleket, rugdosták a szögleteket, voltak helyzeteik, az idő múlásával azonban érthetően egyre idegesebbek lettek, nem úgy Agassa, aki remekelt a togói kapuban, Henry 20 méteres lökete után Trezeguet közeli ismétlését is megállította a gólvonal előtt.

Forrás: MTI



A gól - amely a svájciak vezetése miatt ekkor már továbbjutást ért - felszabadította a franciákat, nem volt hát váratlan, hogy a 61. percben a teljes megnyugvást érő találatot is megszerezték. Az egyik kulcsszereplő megint Vieira volt, a 30. születésnapját ünneplő középpályás Sagnol labdáját fejelte oda Henrynak, aki levette, megfordult, és 11 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

A kétgólos hátrány érezhetően kedvét szegte a togóiaknak, és a franciák sem forszírozták már olyan elánnal támadásokat, mint annak előtte, így az eredmény már nem változott, ami azt jelenti, hogy Henryék Svájc mögött csoportmásodikként végül csak bejutottak a 16 közé, ahol a spanyolokkal találkoznak, Togo pedig pont nélkül búcsúzott.