Sziesztázva is nyert a spanyolok B csapata

Vágólapra másolva!
A tartalékcsapatával kiálló Spanyolország harmatgyenge játékkal is 1-0-ra legyőzte a vb-től búcsúzó Szaúd-Arábiát a H csoport utolsó fordulójában.
Vágólapra másolva!

Eredmény, H csoport, 3. mérkőzés
Szaúd-Arábia - Spanyolország 0-1 (0-1)
Kaiserslautern, 48 ezer néző
v: Koffi Kodzsia (benini)
Szaúd-Arábia: Zaid - Al-Duki, Szulimani (Maszad, 81.), Al-Montasari, Takar - Al-Hariri, Nur, Katran, Aziz (Al-Temjat, 13.) - Al-Dzsaber (Maat, 68.), Al-Harti
Spanyolország: Canizares - Salgado, Juanito, Marchena, A. Lopez - Albelda, Iniesta, Fabregas (Xavi, 66.) - Joaquin, Reyes (Fernando Torres, 69.), Raúl (Villa, a szünetben)
gól: Juanito (36.)
sárga lap: aL-Dzsaber (27.), Al-Temjat (77.), illetve Albelda (30.), Reyes (35.), Marchena (75.)

Luis Aragonés nem sokat szórakozott. A különös döntéseiről is ismert szövetségi kapitány a pihentetés jegyében a kapustól a csatárokig mind a tizenegy kezdő játékosát lecserélte a spanyolok számára már tét nélküli utolsó csoportmérkőzésre. Ettől persze még nem kellett visszafogott teljesítményre számítanunk az ibériaiaktól, hiszen nemcsak hogy a B csapatuk is ugyancsak jól csengő nevekből áll össze - elég, ha csak a támaddásal foglalkozó szekcióra, Joaquínra, Iniestára, Reyesre és Raúlra gondolunk -, de okkal feltételezhettük az első két meccset jobbára a kispadon töltő sztárokról azt is, hogy mindent megtesznek majd annak bizonyítására, hogy a későbbiekben is helyük van az együttesben. Tévedtünk.

Ahogy a spanyoloknak a csoportelsőség elvesztésére, úgy Szaúd-Arábiának a továbbjutás kiharcolására is csak matematikai esélye volt, ehhez a nagy különbségű győzelem mellett az is kellett volna, hogy Ukrajna ne verje meg Tunéziát. Marcos Paqueta ennek ellenére megtette a kötelességét, és támadó hadrendbe állította alakulatát, így először lehetett kezdő a csatársorban Al-Harti és a veterán Al-Dzsaber.

A két edző minden ügyeskedése ellenére nem mondhatnánk, hogy egymásnak estek volna a csapatok, helyzetek nélküli békés mezőnyjátékkal telt el a mérkőzés első tíz perce. Az eseménytelenségen kívül az iramra is panaszkodhattunk (de kinek?), a spanyoloknál az első negyedóra után jelentkeztek az ébredezés első jelei, ám Joaquín pontatlan, Reyes pedig erőtlen lövéssel kísérletezett.

A szaúdiak mintha becstelen cselekedetnek tartották volna a labda birtoklását, rendszerint előzékenyen odaajándékozták az európaiaknak, akik testvériesen meg is járatták egymás között, de a következő fellángolásukra újabb 15 percet kellett várni. Ekkor gyors egymásutánban előbb Albelda, majd Joaquín tüzelt, Zaid mindkétszer szögletre tolta a labdát.

Spanyolország játéktudásbéli fölénye olyan tetemesnek tűnt, hogy valószínűsíteni lehetett, a piros mezesek előbb-utóbb játék nélkül is betalálnak. Így is történt: a 36. percben Reyes bal oldali szabadrúgását az előrehúzódó Juanito hét méterről nagy erővel fejelte a jobb felső sarokba.

Forrás: EPA

A pihenő tett-e a jót a futballistáknak, netán hogy a spanyolok immár árnyékban támadhattak, nem tudni, mindenesetre a szünet után egy fokkal lendületesebb játékot láthattunk. A Raúl helyére beállt Villa azonnal helyzetbe hozta Reyest, az első játékrészben is aktív Joaquín pedig egy ötperces periódusban olyan szaporán ért oda a kapu elé, mintha ígéretet tett volna a gólszerzésre. Még a szaúdiak is megpróbálkoztak egy kapura lövéssel, Szulimani meg is lepte vele Canizarest.

A spanyolok kisvártatva visszasüppedtek az első félidei sziesztahangulatba, Szaúd-Arábia viszont egyre inkább magára talált, és Nur vezérletével a játékrész második felében fölénybe került. Spanyolország helyenként percekre beszorult a saját térfelére, a közel-keletieknek akadt is esélyük az egyenlítésre, a gól azonban Szulimani lábában, illetve Coffi Codjia sípjában maradt - az első esetben Canizares védett, a benini bíró pedig büntető helyett műesésért sárga lapot adott Al-Temjatnak. A legnagyobb lehetőséget mégis Al-Harti puskázta el öt perccel a lefújás előtt, Nur visszagurítása üresen találta a csatárt, ő azonban a kapu helyett az égbe bombázott.

Spanyolország gyenge játékkal is megőrizte makulátlan világbajnoki mérlegét, és készülhet a nyolcaddöntőre.

Luis Aragonés, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: "Nem használtuk ki eléggé a lehetőségeinket. Ennek ellenére, mint minden továbbjutott csapat, arról álmodunk, hogy megnyerjük a világbajnokságot, így mindenképpen javítani kell a játékunkon. Dolgozni fogunk rajta."

Marcos Paqueta, a szaúdiak szakvezetője: "A spanyoloknak még így, kissé tartalékosan is nagyon jó csapatuk van. Az egész meccset végigharcoltuk, sajnos azonban nem volt szerencsénk, nem tudtunk egyenlíteni. A kiesésünk ellenére elégedetten távozunk a vb-ről, sok tapasztalatot gyűjtöttünk."