Svájc hazaküldte Koreát a vébéről

Vágólapra másolva!
A legegyszerűbb módját választotta a továbbjutásnak Svájc labdarúgó-válogatottja, a számolgatás helyett egyszerűen nyert Korea ellen 2-0-ra, bejutva ezzel a legjobb 16 csapat közé. A legutóbbi vb elődöntőse pedig már a csoportmeccsek során elbúcsúzott a további küzdelmektől.
Vágólapra másolva!

Eredmény, G csoport, 3. forduló:
Svájc - Koreai Köztársaság 2-0 (1-0)
Hannover, 43 ezer néző
v: Horacio Elizondo (argentin)
Svájc: Zuberbühler - Degen, Senderos (Djourou, 53.), Müller, Spycher - Barnetta, Vogel, Cabanas, Hakan Yakin (Margairaz, 71.), Wicky (Behrami, 88.) - Frei
Koreai Köztársaság: Li Von Cse - Li Jung Pjo (An Dzsung Hvan, 63.), Kim Dzsin Kju, Csoj Dzsin Csul, Kim Dong Dzsin - Park Dzsi Szung, Kim Nam Il, Li Ho - Li Csun Szu, Cso Dzse Dzsin, Park Csu Jung (Szeol Ki Hjeon, 66.)
gól: Senderos (23.), Frei (77.)
sárga lap: Senderos (43.), Yakin (55.), Wicky (69.), Spycher (82.), Djourou (90.), illetve Park Csu Jung (23.), Kim Dzsin Kju (37.), Csoj Dzsin Csul (78.), Li Csun Szu (80.)

Ki-ki mérkőzésre készült a G csoportban Svájc és Korea labdarúgó-válogatottja, a győzelem ugyanis biztos nyolcaddöntős szereplést jelentett volna, függetlenül a Franciaország-Togo összecsapás eredményétől.

Így aztán mindkét gárda a legjobb összeállításában kezdte meg a játékot. A svájciak szakvezetője, Jakob Kuhn két helyen váltotatta meg kezdőcsapatát a Togo elleni meccshez képest: Ludovic Magnin és a sérült Daniel Gygax helyett ezúttal a Hakan Yakin, Christoph Spycher duó jutott szóhoz. A másik oldalon Dick Advocaat is kettőt cserélt, Li Jul Jung helyett Park Csu Jung játszott, míg Kim Jung Csult Kim Dzsin Kju váltotta.

Amíg Kuhn marad a 4-5-1-es felállásnál (amely Yakin felzárkózásával olykor 4-4-2-re módosult), addig a másik oldalon park beállítás éppen azt a célt szolgálta, hogy Korea átálljon a 4-4-3-as szisztémára.

Eddig bírta Korea: Yakin szabadrúgását az érkező Philippe Senderos öt méterről védhetetlenül fejelte a kapu bal sarkába. Az esetnél Senderos összefejelt egy koreai védővel (Jin-chul Choi), mindkettőt ápolni kellett...

Az első húsz percben egyértelműen a svájciak elképzelése valósult meg a pályán, csak a szerencse segítette Koreát, hogy nem kerültek az ellenfél csatárai nagy ziccerbe. A gyors védők a hibák után is odaértek, mentettek, a 23. percben azonban már nem volt pardon.

Yakin jobboldalról ívelt az ötös hosszú sarkára egy szabadrúgást, s az érkező Philippe Senderos öt méterről védhetetlenül fejelt a kapu bal sarkába. Az esetnél Senderos összefejelt Csoj Dzsin Csullal, mindkettőt ápolni kellett.

Korea nem találta a ritmust egészen a félidő hajrájáig, amikor öt perc alatt három nagy helyzetet is kihagytak. Előbb Li Csun Szo 20 méteres lövését ütötte szögletre Zuberbühler, majd Park Csu Jung passzolt közelről a jobb sarok mellé. A hosszabbítás utolsó pillanataiban még Li Csun Szo próbálkozott ismét, ám csak a szívrohamot hozta a svájci drukkerekre, egyenlíteni nem tudott.

A második játékrész egy kényszerű svájci cserével indult, a gólnál megsérülő Senderos ráesett a kezére, nem tudta folytatni a játékot, helyére Johan Djourou állt be. Cseréltek a koreaiak is, Advocaat nem tarthatta tovább a kispadon An Dzsung Hvant.

A támadások azonban csak nem sikeredtek, a svájci védelem masszívan állta a sarat, s ha Frei nem szórakozza el a helyzeteit, akkor akár előbb is növelhette volna előnyét az európai együttes. A 77. percben aztán megnyugodhatott a meccset végigéneklő helvét drukkerhad, erősen lesgyanús szituációban Frei lépett ki a reklamáló védők között, elhúzta a kapus mellett is a labdát, majd éles szögből a hálóba gurított (2-0).

A hajrában örömjáték, labdatartás, némi támadásimitáció jellemezte a svájciakat, ám ez is elég volt: 2-0-s győzelmével az együttes csoportelsőként jutott be a legjobb 16 közé, ahol ellenfele Ukrajna lesz.