Nem élték túl a csehek a halálcsoportot

Vágólapra másolva!
Olaszország 2-0-ra legyőzte a Cseh Köztársaságot, így csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, míg a második félidőben tíz emberrel játszó csehek számára véget ért a világbajnokság. 
Vágólapra másolva!

E csoport, 3. forduló:
Csehország - Olaszország 0-2 (0-1)
Hamburg, 50 ezer néző
v.: Benito Archundia (mexikói)
Csehország: Cech - Grygera, Rozehnal, Kovac (Heinz, 78.), Jankulovski - Polak, Nedved, Plasil, Poborsky (Stajner, a szünetben) - Rosicky, Baros (Jarolim, 64.)
Olaszország: Buffon - Grosso, Nesta (Materazzi, 17.), Cannavaro, Zambrotta - Pirlo, Gattuso, Perrotta, Camoranesi (Barone, 75.) - Totti, Gilardino (Inzaghi, 61.)
gól: Materazzi (26.), Inzaghi (87.)
sárga lap: Polak (35., 45+1.), illetve Gattuso (31.)
piros lap: Polak (45+1.)

Öldöklő csatákat és krimiszerű izgalmakat ígért az E csoport utolsó fordulója, hiszen az első két mérkőzés után mind a négy csapat veresenyben maradt a továbbjutásért. A játéknap előtti legelőnyösebb pozíciót az olaszok mondhatták magukénak, Tottiék 4 ponttal, a világ egyik legjobb védelmével és azzal a tudattal készülődtek a csehek ellen, hogy egy döntetlennel már mindenképpen ott lesznek a 16 között.

Na jó, de mi lesz utána? A "bármi megtörténhet" helyzetet ugyanis tovább fűszerezte, hogy a csoportmásodik a következő körben minden valószínűség szerint belefut Brazíliába, míg a másik ágon a papírforma szerint viszonylag sima az út az elődöntőig, ám Lippi mester és a csapatkapitány Fabian Cannavaro a terheket enyhítendő több ízben is kijelentette, részükről jöhet akár selecao is, nem félnek tőle...

Biztos, ami biztos, a squadra azzurra ezúttal a klasszikus 4-4-2-es hadrendben lépett pályára, az eddig a csatárok mögött futballozó Totti - Toni kárára - lépe(gete)tt fel Gilardino mellé. A védelemben az amerikaiak ellen öngólt vétő Zaccardo helyére visszakerült Grosso, a középpályáról De Rossi eltiltás miatt hiányzott, így a vébén először kezdhetett Gattuso és Camoranesi.

Csehországnak mindenképpen győznie kellett ahhoz, hogy a Ghána-USA meccs eredményével nem törődve is továbbjutást ünnepelhessen, Karel Brückner azonban csatárposzton nagyobb hiánnyal küszködött, mint a magyar államháztartás, Koller sérült, Lokvenc eltiltás miatt hiányzott, és az első két meccset szalaghúzódás miatt kihagyó Baros sem játszott volna, ha lett volna más választás. De nem volt, így az Aston Villa csatárát összedrótozták a cseh csapatorvosok, Rosickyt kicsit feljebb tolta a szövetségi kapitány, míg a Ghána ellen kiállított Ujfalusi helyét Kovac foglalta el a védősorban.

A hamburgi stadionnál a jegyüzérektől 300 euróért lehetett belépőt szerezni a csoportrangadóra, ám az sem maradt le fontosabb eseményekről, akinek egy kicsit elhúzódott az alkudozás. Nagyon koncentráltan kezdtek a csapatok, a játékosok szorosan őrizték egymást, a kapu környékén először Barosnak sikerült elszakadnia védőjétől, ám hosszan vette át Nedved mesteri átadását, így odalett a helyzet.

Az első tíz perc után Csehország egyre többet kezdeményezett, Nedved két percen belül kétszer is célba vette Buffon kapuját, de nem tudta meglepni a torinói csapattársat.

Érkezett viszont a hír: Ghána vezetést szerzett az Egyesült Államok ellen, azaz a csehek immár kiesésre álltak, a baj pedig, mint tudjuk, nem jár egyedül: Totti jobb oldali szöglete után a megsérült Nesta helyére beállt Materazzi emelkedett a legmagasabbra, és a jobb alsó sarokba fejelt.

A találat enyhén szólva kizökkentette a ritmusból a Poborskyékat, akik hiába güriztek fogcsikorgatva a mezőnyben, a szervezetten védekező s Totti révén elöl is veszélyes olaszok ellen túlságosan is idegesen játszottak ahhoz, hogy helyzetbe kerüljenek. Ráadásul mintha a taktikájuk sem lett volna a legüdvözítőbb, Rosicky hiába volt csatárnak jelölve, Baros jobbára egyedül őrlődött négy-öt kékmezes között. Brückner mester feltehetően már ki is eszelte, milyen változtatásokra utasítja csapatát a szünetben, az utolsó percben azonban újra kellett gondolnia a dolgot, a Galásek helyén lehetőséget kapott Polak - aki a gólnál is lemaradt Materazziról - ugyanis egy sárgával a rovásán teljesen feleslegesen felrúgta Tottit, amivel kiállíttatta magát. És hogy még borúsabb legyen a közép-európaiak hangulata, Ghána ismét vezetést szerzett a másik mérkőzésen.

Forrás: EPA

Nem sokkal a szünet után valóban csatár nélkül maradt Csehország, a meggyötört Barost lehívta a pályáról Brückner, és a Poborsky helyére beküldött Stajnert tette meg alkalmi centerré. Jankulovski és Grygera igyekezett felérni a támadásokkal, de veszélyes szituációkat továbbra is csak Nedved partizánakciói okoztak az olasz kapu előtt.

A taljánoknak jóval több sanszuk volt az újabb gólszerzésre, még úgy is, hogy nem igazán forszírozták a befejezéseket, Totti például kétszer is emeléssel próbálkozott, Pirlo pedig az összes cseh védőt ki akarta cselezni - más kérdés, hogy a labda ezután Inzaghi elé pattant, a vébén először bevetett csatár azonban szintén több ajtó-ablak helyzetet is elpuskázott.

A végén aztán mégiscsak összejött a gól a Milan támadójának, az utolsó percekben olyannyira kitámadtak a csehek, hogy egy ellenakcióból Inzaghi egyedül vezethette végig a térfelükön a labdát, és bár akár passzolhatott volna is, inkább kicselezte a kapust, majd az üres hálóba gurított, megadva a kegyelemdöfést a Cseh Köztársaságnak.

2-0-s győzelmével Olaszország csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, a korábban titkos esélyesnek kikiáltott csehek számára pedig véget ért a világbajnokság.

Karel Brückner, cseh szövetségi kapitány: "Sok sérültünk és eltiltott játékosunk volt ma, ráadásul egy félidőn át emberhátrányban kellett küzdenünk. Az erős olaszoknak amúgy is nagyon nehéz gólt lőni. Egyelőre korai lenne bármit mondani a jövőről."

Marcello Lippi, olasz szövetségi kapitány: "Megérdemeltük a továbbjutást, hiszen a ghánaiak és a csehek ellen is egységesen és elszántan játszottunk. Fontos akadályon vagyunk túl, most akár a brazilokkal is szembeszállnánk, de ezt persze nem erőltetjük. A folytatásban ki kell használnunk a lehetőségeket, és nem szabad az otthoni bundabotrányra gondolnunk."