Japán ellen már szebbik arcát mutatta Brazília

Vágólapra másolva!
Japán ugyan vezetett, később Brazília különösebb erőlködés nélkül is négy gólt rámolt be az ázsiai válogatott hálójába, így százszálékos teljesítménnyel végzett az F csoport élén, a nyolcaddöntőben pedig Ghánával találkozik. 
Vágólapra másolva!

F csoport, 3. forduló:
Japán - Brazília 1-4 (1-1)
Dortmund, 64 ezer néző
v.: Eric Poulat (francia)
Japán: Kavagucsi - Kadzsi, Nakazava, Cuboj, Alex - Ogaszavara (Nakata Kodzsi, 56.), Nakata Hidetosi, Inamoto, Nakamura - Tamada, Maki Szejcsiro (Takahara, 60. (Oguro, 66.)
Brazília: Dida (Ceni, 81.) - Cicinho, Lucio, Juan, Gilberto - Gilberto Silva, Juninho, Kaká (Zé Roberto, 71.), Ronaldinho (Ricardinho, 71.) - Ronaldo, Robinho
gól: Tamada (34.), illetve Ronaldo (45+1., 81.), Juninho (53.), Gilberto (59.)
sárga lap: Kadzsi (40.), illetve Gilberto (44.)

Szegény Carlos Alberto Parreira, ahhoz képest, hogy csapata két győzelemmel, kapott gól nélkül már a második csoportforduló után biztosította a továbbjutást, a brazil mester mást se csinál, mint magyarázkodik. Az újságírók a mutatott játék és válogatott összeállítása miatt egyaránt ízekre szedik a kapitányt, Brazília korábbi kiválóságai naponta dagizzák vagy bénázzák le Ronaldót, a szukolók pedig kizárólag a világbajnoki trófea elnyerését tartják elfogadható eredeménynek a címvédőtől.

A Japán elleni meccs mindenesetre éppen megfelelt arra, hogy az aranylábúak jobb fomába lendüljenek, már azok, akiket pályára küldött Parreira. A szakvezető Roberto Carlos, Zé Roberto és Adriano esetében inkább a pihenést gondolta kívánatosnak, míg Émerson és Cafú minden bizonnyal sárga lapja miatt hűsölhetett a kispadon, így kezdőként juthatott szóhoz a sokak által egyébként is a csapatba követelt Cicinho, Juninho, Gilbero Silva és Robinho.

Japán abban az esetben juthatott volna tovább, ha legalább két góllal nyer, valamint a másik mérkőzés is számára kedvezően alakul, ennélfogva győzelmi kényszerben, mégis az abszolút esélytelenek nyugalmával léphetett pályára. Az ázsiaiak nélkülözték eltiltott jobbhátvédüket, Mijamotót, a középpályára bekerült Inamoto, a támadósorát pedig egyben lecserélte Zico, Tamadát és Makit dobva csatába Takahara és Janagiszava helyett.

Mindez azonban nem zavarta az ötszörös világbajnokot abban, hogy már a középpályán elvegye a labdát a japánoktól, és kényelmes tempóban szövögesse támadásait. Elsőként Ronaldo törte át a távol-keleti védelmet, majd Kaká és Robinho is letesztelte Kavagucsit, akiről negyedóra elteltével már sejteni lehetett, hogy mérkőzés egyik egyik legtöbbet dolgozó játékosa lesz. Az igazi kapusparádé azonban csak ezután kezdődött, hiába teremtettek maguknak egyre nagyobb kedvvel futballozó brazilok könnyedén lövőhelyzetet, a hálóőr Ronaldo hosszú sarokra irányuló csavarását és Juninho léc alá tartó bombáját is kipiszkálta.

A tűzijáték után kissé leülepedett a játék, tíz perc telt el anélkül, hogy Brazília veszélyeztett volna, a másik oldalon viszont Gilebro Silvának becsúszva kellett szögletre mentenie a japán támadók elől. Ettől azonban még nem kevésbé volt meglepő fordulat, hogy a 34. percben Japán vezetést szerzett: Alex a balösszekötő helyén kiugratta Tamadát, aki tíz méterről állítgatás nélkül a jobb felső sarokba bombázott.

A gól mintha megdöbbentette volna Brazília játékosait, annál inkább feltüzelte a japánokat, akik vezetésük tudatában bátran nekifeszültek a dél-amerikai védelemnek, ám újabb helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. A selecaónak viszont igen, és végül el is kerülte azt a csúfságot, hogy hátrányban vonuljon pihenőre, a játékrész utolsó percében igazi brazilos góllal egyenlített: Ronaldinho emelése után a labda már csak a gólvonal mögött esett le a földre, noha közben Cicinho és a gólszerző Ronaldo fejét is megjárta.

Forrás: EPA



Kezdődhetett az örömfoci, a címvédő felszabadultan trükközött, Ronaldinho átadásból pedig a balhátvéd Gilberto öt percre elteltével a harmadikat is megrúgta. A 3-1-es vezetés már kielégítette a brazilokat, olyannira, hogy rendre egy védő bekapcsolódása kellett ahhoz, hogy a támadók hajlandóak legyenek megindulni a japán kapu felé. A 81. percben Juan tört előre, majd összejátszott Ronaldóval, aki egy 17 méterről a bal sarokba helyezett góllal üzent a testsúlyán gúnyolódoknak. A Real Madrid csatára ezzel már 14. világbajnoki találatát szerezte, és beállította a német Gerd Müller rekordját.

Brazília félgőzzel is 4-1-re diadalmaskodott, a nyolcaddöntőben Ghánával találkozik, Parreirának pedig ezután a meccs után végre talán nem kell védekeznie.