Ghána követte Olaszországot a nyolcaddöntőbe

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság E csoportjának utolsó fordulójában a torna meglepetéscsapata, Ghána 2-1-re verte az Egyesült Államokat, így a cseheket legyőző olaszok mögött csoportmásodikként bejutott a legjobb tizenhat közé.
Vágólapra másolva!

E csoport, 3. forduló:
Ghána - Egyesült Államok 2-1 (2-1)
Nürnberg, 40 ezer néző
v.: Markus Merk (német)
Ghána: Kingson - Paintsil, Illiasu, Mensah, Mohamed - Boateng (Addo, a szünetben), Essien, Appiah, Draman (Tachie-Mensah, 80.) - Amoah (Addo, 59.), Pimpong
Egyesült Államok: Keller - Cherundolo (Johnson, 61.), Conrad, Onyewu, Bocanegra - Reyna (Olsen, 40.), Dempsey, Donovan, Lewis (Convey, 74.) - Beasley, McBride
gól: Draman (22.), Appiah (45+2., 11-esből), illetve Dempsey (43.)
sárga lap: Essien (5.), Shilla (32.), Mensah (81.), Appiah (91.), illetve Lewis (7.)

A csoportkör utolsó fordulójának harmadik játéknapján jutott el oda a labdarúgó-világbajnokság, hogy olyan párhuzamosan futó mérkőzéseket kínáljon, amelyeken az adott csoport mind a négy csapatának reális továbbjutási esélye van.

Az olaszok elleni bravúros - ugyanakkor Mastroeni és Pope kiállítása miatt nagy véráldozatokkal járó - amerikai pontszerzést követően Bruce Arena csapata számára volt egyértelműbb a képlet, hiszen mindenképpen győznie kellett a semleges szemlélő számára a vébé eddigi legkellemesebb meglepetését nyújtó Ghána ellen, a négyszeres Afrika-kupagyőztesnek viszont akár egy pont is elég lehetett az üdvösséghez - igaz ehhez olasz győzelemre lett volna szükség a csoport másik összecsapásán Csehország ellen.

A nagy tétnek megfelelően feszült hangulatban kezdődött a mérkőzés, a túlzott keménykedést Merk játékvezető két gyors sárga lappal igyekezett megfogni. Az első negyedórában nem jutottak kapuközelbe a csapatok, és valódi helyzet a félidő derekán esett ghánai vezető gól előtt sem alakult ki: ahhoz egy kapitális amerikai védelmi hibára volt szükség.

A tengerentúliak egyik legrutinosabb játékosa, az angol Premier League-ben is megfordult csapatkapitány, Claudio Reyna hagyta, hogy Dramani egészen egyszerűen elvegye tőle a labdát, a ghánai csatár pedig köszönte szépen, és az ajándéklabdával meg sem az amerikai kapuig.

Az amerikaiak mellett a cseheket is rosszul érintette Afrika braziljainak vezetése, hiszen ezzel a góllal a pillanatnyi állás szerint Olaszország és Ghána volt a csoport két továbbjutója.

Próbálkoztak az amerikai becsülettel, de mindössze egy valamirevaló helyzetet tudtak összehozni, ezt viszont Donovan nagyon csúnyán elrontotta. A félidő hajrájában érkező egyenlítő gólhoz is egy óriási védelmi hibára volt szükség, ezt Beasley használta ki, meghúzta a bal szélt, pontos beadásából pedig Dempsey óriási gólt rúgott a kapu jobb oldalába.

Forrás: EPA

Appiah tizenegyese: sorsdöntő gól lett belőle




A második félidőben Bruce Arena cserékkel próbálta meg felfrissíteni csapatát, azonban nem járt sikerrel: az amerikaiak meglehetősen egysíkúan daráltak. McBride fejelt ugyan egy kapufát, ezzel azonban el is lőtték az összes puskaporukat a tengerentúliak, Ghána pedig második sikerével végül bebiztosította továbbjutását.