Drámai csatában jutott tovább Ausztrália

Vágólapra másolva!
Az F csoport utolsó fordulójában Ausztrália hatalmas küzdelemben kétszer is hátrányból egyenlítve 2-2-es döntetlent játszott Horvátországgal, így Brazília mögött csoportmásodikként bejutott a legjobb tizenhat közé.
Vágólapra másolva!

F csoport, 3. forduló:
Horvátország - Ausztrália 2-2 (1-1)
Stuttgart, 52 ezer néző
v.: Graham Poll (angol)
Horvátország: Pletikosa - Simic, Tomas (Klasnic, 83.), Simunic, Babic - Srna, Tudor, Kovac, Kranjcar (Leko, 65.) - Olic (Modric, 74.), Prso
Ausztrália: Kalac - Emerton, Neill, Moore, Chipperfield (Kennedy, 75.)- Grella (Aloisi, 63.), Culina, Cahill, Sterjovski (Bresciano, 71.), Kewell - Viduka
gól: Srna (2.), Kovac (56.), illetve Moore (38., 11-esből), Kewell (79.)
sárga lap: Simic (7., 85.), Tudor (38.), Simunic (62., 94.), Pletikosa (70.), illetve Emerton (81., 87.)
piros lap: Simic (85.), Simunic (94.), illetve Emerton (87.)

Az F csoport utolsó fordulója előtt egy dolog volt biztos: Brazília már biztosította helyét legjobb tizenhat között. A második továbbjutó helyre az ausztrál, horvát, japán trió pályázott, melynek tagjai közül a Socceroos volt a legkedvezőbb helyzetben, hiszen Guus Hiddink tanítványai jó eséllyel már egy döntetlennel is célba értek volna. Csütörtök esti ellenfelüknek, Horvátországnak csak a győzelem volt elfogadható eredmény, de a brazilok esetleges legyőzésével még a japánok is reménykedhettek.

A horvátoknak tehát fel volt adva a lecke, és úgy tűnt, ezt remekül mondják fel délnyugati szomszédaink: mindössze két perc telt el a mérkőzésből, amikor szabadrúgáshoz jutottak a pepita mezesek mintegy 25 méterre az ausztrál kaputól, Srna pedig óriási gólt gólt rúgott a jobb felső sarokba.

A korai találat túlságosan is megnyugtatta a Krancjar-csapatot, amely teljesen átengedte a kezdeményezés lehetőségét az ausztráloknak, akik viszont eleinte csak meddő mezőnyfölényt tudtak kiharcolni.

A félidő derekán erősödött a sárga-zöldek nyomása, de komoly gólhelyzetig így sem jutottak Vidukáék. Közeledett a játékrész hajrája, amikor Tomas úgy gondolta, hogy segít az ellenfélen, és egy büntetőterületen belüli felesleges kezezéssel tizenegyeshez juttatta Ausztráliát.

És ha már így alakult, Moore nem tette meg azt a szívességet a horvátoknak, hogy elhibázza a tizenegyest, ezzel megint továbbjutásra állt a Socceroos.

A második félidőben igyekezett felpörgetni a játékot a horvát válogatott, azonban a szórványos ausztrál kontrák óvatosságra intették az európai csapatot. Aztán ahogyan az egyenlítő gólnál, megint egy egyéni hiba kellett ahhoz, hogy változzon az eredmény: Niko Kovac vezette fel a labdát, majd nem túl erős lövést küldött kapura, azonban a kapuban erre a mérkőzésre az eddig védő Schwarzert váltó Kalac nagyon csúnyán mellényúlt, így ismét vezettek a horvátok. A világbajnokság eddigi legnagyobb potyagólját láthattuk!

Forrás: EPA

Kewell végül megmentette Kalacot a keresztrefeszítéstől




Teljesen beszorult a horvát válogatott, így nem okozott igazán nagy meglepetést, amikor a sokadik ausztrál helyzetet követően Kewell - kissé lesgyanús helyzetből ugyan - megszerezte az egyenlítő gólt. Érezhetően nőtt a feszültség, ami a hajrába két kiállításban is megmutatkozott: előbb Simic, majd Emerton érdemelte ki a második sárga lapját, ezzel a pirosat. A két eset között Tudor szerezhetett volna gólt, azonban ajtó-ablak helyzetben érthetetlen módon addig várt, amíg beérték a védők és szerelték.

A végén aztán még egy horvát kiállítás, elképesztő jelenetek az ausztrál kapu előtt, de Prsóék nem tudtak újabb gólt szerezni, így óriási izgalmak után végül Ausztrália jutott a legjobb tizenhat közé.