Mexikó kikapott, de továbbjutott

Vágólapra másolva!
Mexikó labdarúgó-válogatottja 2-1-re kikapott a már korábban továbbjutott Portugáliától a világbajnokság D csoportjának utolsó fordulójában, ennek ellenére bejutott a legjobb tizenhat közé.
Vágólapra másolva!

D csoport, 3. forduló:
Portugália - Mexikó 2-1 (2-1)
Gelsenkirchen, 72 ezer néző
v.: Lubos Michel (szlovák)
Portugália: Ricardo - Miguel (Paulo Ferreira, 62.), Ricardo Carvalho, Meira, Caneira - Petit, Maniche, Tiago, Figo (Boa Morte, 80.) Simao Sabrosa - Helder Postiga (Nuno Gomez, 69.)
Mexikó: O. Sanchez - Mendez (Franco, 80.), Marquez, Osorio, Salcido, Pineda (Castro, 69.) - Rodriguez (Zinha, a szünetben), Luis Perez, Pardo - Fonseca, Bravo
gól: Maniche (6.), Sabrosa (24., 11-esből), illetve Fonseca (29.)
sárga lap: Miguel (27.), Maniche (69.) illetve Rodriguez (22.), Perez (27., 61.), Marquez (65.), Zinha (88.)
piros lap: Perez (61.)

Éles meccsre készülődött egymással Portugália és Mexikó, mert bár a 2004-es Európa-bajnokság ezüstérmese már továbbjutott (ráadásul a luzitánok egybehangzóan állították, mindegy, hogy Argentína vagy Hollandia ellen kell folytatniuk a nyolcaddöntőben), Mexikónak mindenképpen pontot kellett szereznie, hogy az Angola-Irán meccs végeredményétől függetlenül ott lehessen a legjobb tizenhat között.

Ennek megfelelően alaposan be is kezdtek a közép-amerikaiak, azonban Maniche egy remek támadást követő bombagóllal villámgyorsan lehűtötte Ricardo Lavolpe csapatának lelkesedését. A vezető gólt követően magabiztosan játszott a legjobbjait pihentető (Decót és Cristiano Ronaldót nem is nevezte a mérkőzésre Scolari kapitány) portugál válogatott, a mexikóiak pedig semmivel sem igazolták kapusuk, Oswaldo Sanchez várakozását, aki szerint olyan jó a válogatottjuk, hogy akár a világbajnoki címet is megszerezheti.

A félidő közepén aztán megélénkült az összecsapás - igaz ez eleinte csak a Lubos Michel által bőkezűen, igaz jogosan osztogatott sárga lapokból derült ki -, és jött a mexikói csapatkapitány, Rafael Marquez teljesen érthetetlen kezezése a tizenhatoson belül, melynek - és Simao Sabrosa jól helyezett lövésének - köszönhetően kétgólos hátrányba került a tengerentúli együttes.

Az immáron jelentősnek mondható hátrány nem letörte, sokkal inkább felpaprikázta a mexikóiakat, és offenzívájuk igen hamar eredményre vezetett, amikor egy szögletet követően Fonseca remek fejessel szépíteni tudott. Ezt követően megint egy hullámvölgynek lehettünk szemtanúi, hogy a hajrában aztán egyenlítési lehetőség adódjon Mexikó előtt: Ricardo kapus azonban testi épségét sem kímélve állta útját Fonseca próbálkozásának.

Meglehetősen langyosan kezdődött a második játékrész, a tizedik percben azonban már tomboltak a mexikói szurkolók, hiszen Miguel kezezését követően a fehér-zöldek is büntetőhöz jutottak. A tizenegyest követően viszont csökkent a lelkesedésük, hiszen Omar Bravo a kapu fölé bombázta a labdát.

Forrás: EPA

Fonseca gólja ezúttal csak szépségtapasznak volt jó




Mindeközben jött a hír, hogy a párhuzamosan zajló mérkőzésen vezet Angola Irán ellen, így kezdett szorulni a hurok a mexikóiak nyaka körül. Érdekes viszont, hogy a létszámbeli különbség nem látszott meg a két csapat között, és ha komoly helyzetig nem is jutottak Fonsecáék, rendre zavart okoztak a portugál védelemben.

A hajrában aztán cserék sorozata következett, az eredmény azonban már nem változott, és mivel a másik mérkőzésen Angola nem tudott nyerni, Mexikó végül biztosan jutott Portugália mögött csoportmásodikként a nyolcaddöntőbe. Ha Luis Felipe Scolari csapata jó napot fog ki, akár Argentína, akár Hollandia ellen továbbjutási eséllyel léphet pályára, Mexikónak viszont az eddigi három meccsen mutatottnál lényegesen jobb teljesítményre lesz szüksége, ha nem szeretne következő mérkőzését követően hazautazni.

Luiz Felipe Scolari, portugál szövetségi kapitány:
"Azt nem mondhatnám, hogy maximálisan elégedett vagyok a csapatom teljesítményével, de összességében nem lehet okom a panaszra. Az újabb győzelem erőt adhat a folytatáshoz.

Ricardo La Volpe, mexikói szövetségi kapitány:
"A helyzetkihasználásunk kritikán aluli volt, a kihagyott lehetőségek mellett még büntetőből is képtelenek voltunk betalálni. Összességében mégis elégedett vagyok a csoportmérkőzéseken látottakkal.