Vágólapra másolva!
Hiába vezetett 2-0-ra Szerbia-Montenegró válogatottja Elefántcsontpart ellen a C csoport 3. fordulójában, az afrikaiak végül 3-2-re nyerni tudtak az egy félidőt emberhátrányban játszó európaiak ellen, és ezzel első diadalukat aratták a vébék történetében.
Vágólapra másolva!

C csoport, 3. forduló:
Elefántcsontpart - Szerbia-Montenegró 3-2 (1-2)
München, 66 ezer néző
v.: Rodriguez (mexikói)
Elefántcsontpart: Barry - Eboué, Kouassi, Domoraud, Boka - Keita (Kalou, 72.), Zokora, Y. Touré, Akalé (B. Koné, 59.) - A. Koné, Dindane.
Szerbia-Montenegró: Jevric - N. Djordjevic, Gavrancic, Dudic, Krstajic (Nadj, 16.) - Ergic, Duljaj, Stankovic, P. Djordjevic - Ilic, Zigic (Milosevic, 65.).
gól: Dindane (37., 68, az elsőt 11-esből), Kalou (86., 11-esből), illetve Zigic (10.), Ilic (20.)
sárga lap: Nadj (17., 45+1), Keita (33.), Dudic (35.), Duljaj (37.), Domoraud (42., 92.), Dindane (43.), Gavrancic (56.)
kiállítva: Nadj (45+1.), Domoraud (92.)

Az előzetesen a világbajnokság legerősebb négyesének titulált C csoportban Elefántcsontpart és Szerbia-Montenegró is két vereséggel várta az utolsó fordulót, így aztán a csapatoknak csak a szép búcsú lehetett célja. Főleg a szerbeknek volt fontos, hogy bizonyítsanak, mert az argentinok elleni 0-6 katasztrofális produkciójával lerombolták mindazt, amit a selejtezők során felépítettek.

Nem csak azért volt nehéz helyzetben Ilja Petkovic, mert fel kellett ráznia padlón lévő tanítványait, hanem azért is, mert egy sor játékosra nem számíthatott sérülés és eltiltás miatt. Az Elefántokat sokan a vébé meglepetéscsapatának várták, és Drogbáék nem is vallottak szégyent sem az argentinok, sem a hollandok ellen, mégis pont nélkül várták az utolsó meccset, ahol ráadásul a két sárgát begyűjtő Chelsea-sztár sem játszhatott.

Szakadó esőben indult a találkozó, és az első pár percben az afrikaiak voltak aktívabbak, igaz, ez leginkább labdabirtoklásban mutatkozott meg. A 10. percben aztán nagyot hibázott az elefántcsontparti védelem, és Stankovic labdája után Zigic kihasználta, hogy Barry és Kouassi is bizonytalankodott. Az afrikaiak eddig minden meccsen hátrányba kerültek, nem volt tehát új számukra a helyzet, és közel is jártak az egyenlítéshez, de Dindane és Akalé is ziccert rontott.

Egy perccel később megbosszulta magát az eltékozolt lehetőség, mert a védelem újabb hibája megint szerb gólt eredményezett, ezúttal Domoraud vette le úgy a labdát, hogy azzal helyzetbe hozta Ilicet, aki kicselezte Barryt, aztán Zigichez hasonlóan az üres kapuba helyezett. Úgy tűnt, hogy Petkovic mester jó munkát végzett, hiszen motiváltan és ötletesen futballozott csapata, de láthattuk már más sportágakban is, hogy a szerbek nagyon tudnak, ha lendületben vannak, ugyanakkor hamar össze tudnak zuhanni, ha lejtőn van a brigád.

Most Dudic buta mozdulata jelentette a fordulópontot, a védő kézzel ütött a labdába a 16-oson belül, és Dindanét az sem zavarta, hogy kétszer kellett nekifutnia a büntetőnek. A góltól belelkesedett naracsmezesek akár egyenlíthettek volna Dindane révén, de Jevric megmentette a szerb előnyt, Nadj azonban meggondolatlan volt, és rossz ütemű becsúszásával bajba hozta csapatát, a cserejátékos csak harminc percet töltött a pályán.

Forrás: EPA

Dindane két góllal oroszlánrészt vállalt az Elefántok sikeréből

A szünet után az történt, amit várni lehetett, folymatosan jöttek előre Henri Michel fiai, de jól állt a lábán a szerb védelem, az első negyedórában mindössze Akalé bombáját kellett hatástalanítania Jevricnek. A tömörülő európaiak ellen az átlövéseket is bevetette Elefántcsontpart, de Kouassi kísérleténél a felső léc kisegítette az elbambuló szerb kapust. Egy perccel később Dindane tévedett pár centit, de a 68. minutumban javított a Lens légiósa, és ezzel minden kezdődhetett elölről.

A plávik nem nagyon akartak kinyílni, igaz, nem is lett volna szerencsés, mert a villámgyors afrikaiak könnyen meglódulhattak volna, de így is visszavehették volna a vezetést a szerbek, ha Stankovic óriási helyzetben jól használja a fejét. Úgy tűnt, hogy a hősiesen védekező dél-szlávok kihúzzák döntetlennel a mérkőzést, de Dudic másodszor is kezezett, és Kalou ugyanoda lőtte a büntetőt, ahová egy félidővel azelőtt Dindane.

A végére még maradt egy kiállítás, de ez már nem befolyásolt semmit, Elefántcsontpart 0-2-ről fordított Szerbia-Montenegró ellen, és ezzel első győzelmét aratta a világbajnokságok történetében.

Ki búcsúzik szebben?http://www.origo.hu/vb2006/20060620ahalalcsoport.html?pIdx=3