Klose vezényelte a német gálaelőadást

Vágólapra másolva!
Eddigi két találatát újabb kettővel megtoldotta Miroslav Klose, akinek vezérletével Németország 3-0-ra verte Ecuadort a labdarúgó-világbajnokság A csoportjának utolsó körében. Ezzel a házigazda maximális 9 ponttal a kvartett élén végzett, a dél-amerikaiak másodikként jutottak a legjobb 16 közé.
Vágólapra másolva!

Eredmény, A csoport, 3. forduló:
Ecuador - Németország 0-3 (0-2)
Berlin, 72 ezer néző
v: Valentyin Ivanov (orosz)
Ecuador: Mora - de la Cruz, Guagua, Espinoza, Ambrossi - Mendez, Edwin Tenorio, Ayovi (Urrutia, 68.), Valencia (Lara, 63.) - Borja (Benitez, a szünetben), Kaviedes
Németország: Lehmann - Friedrich, Huth, Mertesacker, Lahm - Schneider (Asamoah, 73.), Frings (Borowski, 66.), Ballack, Schweinsteiger - Podolski, Klose (Neuville, 66.)
gól: Klose (4., 44.), Podolski (57.)
sárga lap: Valencia (51.), illetve Borowski (75.)

A B csoport kedd esti végeredményét értelemszerűen nem ismerve érdekes helyzetben várta a csoportkör zárófordulóját Németország és Ecuador labdarúgó-válogatottja. Az elsőség kérdése ugyanis talán annak fényében ért volna valamit, ha a B jelű négyes élén Anglia zár - melyik csapat szeretne ugyanis az egyenes kieséses szakasz első meccsén a szigetországiakkal találkozni?

Választ ugyan nem tudunk, de Luis Fernando Suárez kapitány összeállítása azt tükrözte, a dél-amerikai együttes számára teljesen mindegy ki lesz a következő ellenfél, ugyanis a csapat öt góljából kettő-kettő találatot szerző Agustin Delgado és Carlos Tenorio is csak a kispadra ült le, csakúgy, mint a sárga lapos Segundo Castillo, illetve Ivan Hurtado.

A másik oldalon a térdsérüléssel bajlódó Christoph Metzelder helyét Robert Huth vette át. Michael Ballack azonban úgy is a kezdőcsapatban kapott helyet, hogy egy esetleges sárga lap a nyolcaddöntő kihagyását jelentette volna számára.

Lendületesen kezdte a meccsen a hazai együttes, s már a 4. percben megszerezte a vezetést. Már-már úgy tűnt, hogy Schweinsteiger szögletét követően sikerül felszabadítania az ecuadori védőknek, amikor a labda Mertesacker elé került, ő a kapunak háttal állva jobbra dobta ki a labdát, Schweinsteiger okosan középre gurított, az érkező Klose pedig 5 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (0-1).

Az ecuadori támadások már a középpályán elhaltak, mindent elmond a csapat aktivitásáról, hogy az első játékrészben összesen kétszer próbálkoztak kapura lövéssel, akkor is jócskát elvétették a célt. A másik oldalon Mora kapus sem kapott sérvet a sok munkától: a németek ugyanis mindössze kétszer találták el a kaput, azokból gól is lett.

A félidő derekán Mora néhány jó ütemű kiindulással és mentéssel vétette magát észre, a 44. percben aztán már ő sem segíthetett. Ballack kiválóan emelt a védők mögé, Klose ügyesen fordult le, majd a kiinduló hálóőr mellett is eltolva a labdát két lépésről gurított az üres kapuba (0-2).

Forrás: EPA

Klinsmann boldogsága teljes lehet

A második játékrész legalább abban előrelépést hozott, hogy Edwin Tenorio és Mendez is próbára tette Lehmann éberségét, az Arsenal-kapusa gépiesen tolta szögletre a két távoli bombát.

Gólt azonban ismét Németország szerzett: az 57. percben egy villámgyors akció végén Schneider jobbról centerezett középre, az érkező Podolski bevetődve, 4 méterről perdített a jobb alsó sarokba (0-3). Két perccel később a Bayern friss igazolása is duplázhatott volna, de erőtlen lövését Mora védte.

Érdekes módon a labdabirtoklás tekintetében ugyan ecuadori fölényt lehetett megfigyelni, a pályán az történt, amit a házigazda akart. Sima 3-0-s sikerével könnyedén abszolválta a csoportot Jürgen Klinsmann együttese, a maximális kilenc pontot begyűjtve csoportelsőként lépett a nyolcaddöntőbe.

Ecuador is a legjobb 16 között folytatja, a dél-amerikaiak ennél csak jobb teljesítményben bízhatnak.

Luis Fernando Suarez, az ecuadori válogatott szövetségi kapitánya: "A következő meccsen jobban kell hajtanunk, ma a németek egyértelműen felülkerekedtek rajtunk, mivel nem találtuk a ritmust. A nyolcaddöntőben már a legjobb összeállításunkban lépünk pályára."

Jürgen Klinsmann, német szövetségi kapitány: "Elégedett vagyok, mert magabiztosan és három győzelemmel nyertük meg a csoportot. Az első kört tehát kipipáltuk, csatáraink nagyszerű formát mutatnak, ami gólokban mutatkozott meg. Az igazi vb azonban csak most kezdődik, a folytatásban már sokkal nehezebb dolgunk lesz."