Az angoloknak és a svédeknek is jó volt az iksz

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság B csoportjának 3. fordulójában Anglia és Svédország 2-2-es döntetlenre végzett, ezzel Sven-Göran Eriksson gárdája zárt a négyes élén, míg a skandinávok befutottak a második helyre, előbbi Ecuadorral, utóbbi Németországgal mérkőzik a nyolcaddöntőben.
Vágólapra másolva!

B csoport, 3. forduló:
Svédország - Anglia 2-2 (0-1)
Köln, 45 ezer néző
v.: Busacca (svájci)
Svédország: Isaksson - Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman - Jonson (Wilhelmsson, 53.), Linderoth (D. Andersson, 91.), Källström, Ljungberg - Allbäck (Elmander, 74.), H. Larsson.
Anglia: Robinson - Carragher, R. Ferdinand (Campbell, 55.), Terry, Ash. Cole - Beckham, Lampard, Hargreaves, J. Cole - Owen (Crouch, 4.), Rooney (Gerrard, 69.).
gól: Allbäck (51.), H. Larsson (90.), illetve J. Cole (34.), Gerrard (85.)
sárga lap: Hargreaves (76.), Alexandersson (83.), Ljungberg (86.)

Két éve, a portugáliai Eb-n Dánia és Svédország válogatottja az utolsó fordulóban egymással játszott a csoportkörben, és egy döntetlen mindkét csapatnak a továbbjutást jelentette. Bár előzetesen mindkét gárda hangsúlyozta, hogy győzni akar, végül 2-2-es eredménnyel zárult a találkozó, így az északiak bekerültek a negyeddöntőbe, a kigolyózott olaszok pedig összeesküvést emlegettek.

Most is voltak olyanok, akik úgy vélték, hogy a már továbbjutott Anglia és az egy ponttal a csoport második helyét elérő svéd együttes nem fog megszakadni egymás ellen, és ennek megerősítéseként azt hozták fel, hogy Sven-Göran Eriksson, az angolok kapitánya nem fog kibabrálni honfitársaival.

Persze akik így gondolkodtak, azok nem vették figyelembe, hogy a profik világában legkevésbé sincs helye az eféle érzelgős dolgoknak, ráadásul az angolokat feltüzelhette a tudat, hogy immáron 38 éve képtelenek legyőzni a skandinávokat, akikkel négy éve is összeakadtak a csoportban, és akkor 1-1-gyel zárult a találkozó.

Voltak hiányzók mindkét oldalon, a svédeknél a részleges combizomszakadást szenvedő Zlatan Ibrahimovic hagyta ki a mérkőzést, míg a másik oldalon Eriksson mester a sárga lapos Steven Gerrardot és Peter Crouchot ültette a kispadra.

A langaléta csatár aztán a 4. percben már a pályán volt, mert Michael Owennek egy szerencsétlen mozdulatnál aláfordult a térde, és hordágyon hagyta el a pályát, könnyen lehet, hogy ezzel számára véget is ért a vébé. A hirtelen jött sérülés nem zavarta meg a társakat, főleg Lampard volt aktív, de Hargreaves is jól kezdett, és remekül pótolta Gerrardot.

Forrás: EPA
Könnyen lehet, hogy Owen számára vége a vébének

A svéd támadások nem voltak túl fantáziadúsak, Larsson és Allbäck szinte labdához sem ért, és a középpályáról sem kaptak megfelelő támogatást, megkönnyítve ezzel a Terry, Ferdinand duó által irányított angol védelem dolgát. A szigetországiak sem gyártották a helyzeteket, de így is az eddigi legjobb játékot láthattuk tőlük, ráadásul mivel Joe Cole 30 méteres kapáslövése a bal felső sarokban kötött ki, így a szünetben már a vezetés tudatában vonulhattak pihenőre Beckhamék.

A második félidő hatodik percében aztán az előzményeket tekintve váratlanul változott az állás, egy begyakorolt figura hozta meg a svéd egyenlítést, Linderoth szögletét Allbäck csúsztatta meg gólt érően a rövid saroknál, ez volt a vébék történetének kétezredik találata.

Az angolok mintha az öltőzőben maradtak volna, ráadásul a svédek egymás után rúghattak a szögleteket, amik állandó gondot okoztak a háromoroszlánosok védőinek: az 55. percben Larsson fejese, az 59-ikben Mellberg lövése után segítette ki a felső léc a teljesen leengedő pirosmezeseket.

Már a középpályások sem fickándoztak úgy, mint korábban, Lampard és Joe Cole eltűnt a mezőnyben, a csatárok pedig semmit nem tudtak hozzátenni a játékhoz, Rooneyt le is kapta Eriksson a 69. percben, amit a MU sztárja durcásan vett tudomásul.

A svédek sem erőlködtek, nyilván tisztában voltak vele, hogy a másik pályán Paraguay vezet, és ezzel megvan a második hely, de a 85. percben a csereként pályára lépő Gerrard a Trinidad elleni meccshez hasonlóan ismét eredményesnek bizonyult, és ezzel az utolsó pár percre felpörgött a békésen csordogáló meccs.

A 90. percben aztán Larssoné volt az utolsó szó, igaz, Sol Cambell és Robinson kapus szerencsétlenkedése legalább annyira kellett a gólhoz, mint a veterán csatár szemfülessége. A vége tehát 2-2, azaz akár igazat is adhatnánk azoknak, akik a döntetlent emlegették a meccs előtt, de maradjunk inkább a lényegnél: Anglia Ecuadorral, Svédország Németországgal találkozik a nyolcaddöntőben.

Eriksson a svédek ellenhttp://origo.hu/vb2006/20060619behari.html?pIdx=2