Ukrajna alaposan megtanulta a spanyol leckét

Vágólapra másolva!
4-0-s vereséggel nyitotta, majd 4-0-s győzelemmel folytatta világbajnoki szereplését Ukrajna labdarúgó-válogatottja. Oleg Blohin tanítványai fantasztikus formajavulással, a kezdőcsapatban helyet kapó Makszim Kalinicsenko pazar játékával leiskolázták Szaúd-Arábiát, s visszahozták továbbjutási reményeiket.
Vágólapra másolva!

Eredmény, H csoport, 2. forduló
Szaúd-Arábia - Ukrajna 0-4 (0-2)
Hamburg, 45 ezer néző
v.: Graham Poll (angol
Szaúd-Arábia: Zaid - Doki (Katran, 55.), Szulimani, Al-Montasari, Tukar - Kariri, Al-Gamdi, Nur (Al-Dzsaber, 77.), Amin (Maath, 55.), Aziz - Al-Katani
Ukrajna: Sovkovszkij - Ruszol, Neszmacsnij, Szviderszkij, Huszev - Timoscsuk, Selajev, Kalinicsenko, Rebrov (Rotan, 71.) - Sevcsenko (Milevszkij, 86.), Voronyin (Huszin, 79.)
gól: Ruszol (4.), Rebrov (36.), Sevcsenko (46.), Kalinicsenko (84.)
sárga lap: Doki (41.), Al-Gamdi (57.), Kariri (71.), illetve Neszmacsnij (22.), Kalinicsenko (77.), Szviderszkij (89.)

A nyolcaddöntőbe jutás (legalábbis az életben maradás) reményében lépett pályára Szaúd-Arábia és Ukrajna labdarúgócsapata a H csoportban. A két gárda összesen egy ponttal rendelkezett az első forduló után, az arab együttes Tunézia ellen ikszelt, Oleg Blohin tanítványai azonban botrányosan gyenge játékkal 4-0-ra kaptak ki a spanyoloktól.

Az egykori Aranylabdás labdarúgó (1975-ben a KEK-győztes Dinamo Kijev játékosaként érdemelte ki) alaposan átalakította a csapatot. Igaz, az első összecsapáson kiállított Vlagyiszlav Vascsuk eleve nem léphetett pályára, Blohin azonban kispadra parancsolta Vlagyimir Jezerszkijt, Andrij Huszint és Ruszlan Rotant is.

Az új játékosok közül Szerhij Rebrov, Andrij Vorobej és Oleg Selajev sem okozott csalódást, Makszim Kalinicsenko azonban igazi színt vitt a játékba. A Szpartak Moszkva 27 esztendős középpályása a spanyolok ellen még nem villanthatott fel tudásából semmit, a szaúdiak balszerencséjére ezúttal viszont igen.

A 4. percben Kalinicsenko jobb oldali szögletére Ruszol robbant be, két szaúdi védő elcsúszott, így a dnipropetrovszki védő az ötösről elég suta mozdulattal, térddel ért labdába, amely a tehetetlen Zaid kapus lábai között vágódott a hálóba (0-1).

Tanultak az első mérkőzésből az ukránok, talán még erőt is merítettek az akkori spanyol dinamizmusból, mert elképesztő iramot diktáltak. Kalinicsenko minden megmozdulása életveszélyes volt, a középpálya jól zárt, így a védőknek nem akadt szinte semmi dolga. Jellemző a szaúdiak tétlenségére, hogy a félidő két legveszélyesebb helyzete közül az egyik Ruszol rossz labdaérintése (egy beadás nyomán saját kapujának oldalhálójába perdített), a másik Doki stadionölelő bombája volt...

Hogy 2-0-lal mehessenek pihenőre az együttesek, arról Rebrov gondoskodott, a kijevi csatár 27 méteres lövése akadálytalanul jutott az arab kapu jobb oldalába, Zaidi kapus az eső áztatta talajon elcsúszott, s négykézláb szemlélte az eseményt (0-2).

Forrás: MTI

Rebrov lába lövésre lendül... gól!

Félidőben bármit is talált ki Marcos Paqueta, a szaúdi együttes egy perc alatt minden reményét tönkretette. Kalinicsenko balról, a 16-os vonalával egy magasságból ívelt középre szabadrúgást, Sevcsenkóra senki sem figyelt, a klasszis támadónak öt méterről nem volt nehéz dolga (0-3).

A 64. percben Kalinicsenko hatalmas ballábas bombával a lécet trafálta telibe. Hogy a mezőny legjobbja se maradjon találat nélkül, arról Sevcsenko gondoskodott, a Chelsea-csatár a 84. percben nagy lendülettel lépett ki a védők közül, majd mire odaért volna a kiinduló kapus, jobbal, bokából középre passzolt, az akciót kísérő Kalinicsenko pedig az üres kapuba bombázott (0-4).

Győzelmével Ukrajna visszahozta továbbjutási reményeit, az utolsó találkozón Tunézia ellen ki is harcolhatja ezt. Szaúd-Arábiának pedig legalább annyi "öröme" lehet, ezúttal nem kell tiltakoznia a meccs legjobbja díját szponzoráló sörgyár iszlámellenes ajándéka ellen.

Oleg Blohin, az ukrán válogatott szövetségi kapitánya: "Tudtuk, hogy ez a meccs döntő lesz, és megoldottuk a feladatot. Tunézia ellen is nyernünk kell, erre szerintem jók az esélyeink. Sok remek csapat van a vb-n, de mi is harcolni fogunk."

Marcos Paqueta, a szaúdiak szakvezetője: "A játékosaim az egész mérkőzést végigharcolták, és nem adták fel a csatát. Képesek vagyunk arra, hogy túllépjünk ezen a vereségen és a következő találkozón már egy másik arcunkat mutassuk."