Másodszor is nyert a világbajnok Brazília

Vágólapra másolva!
Horvátország után Ausztráliát is legyőzte Brazília a labdarúgó-világbajnokság F csoportjában, a 2-0-s siker azt jelenti, a címvédő már biztosan bejutott a nyolcaddöntőbe.
Vágólapra másolva!

Eredmények, F csoport, 2. forduló:
Brazília - Ausztrália 2-0 (0-0)
München, 66 000 néző
v.: Markus Merk (német)
Brazília: Dida - Cafú, Lucio, Juan, Roberto Carlos - Emerson (Gilberto Silva, 72.), Zé Roberto, Kaká, Ronaldinho - Adriano (Fred, 88.), Ronaldo (Robinho, 72.)
Ausztrália: Schwarzer - Neill, Moore (Aloisi, 69.), Popovic (Bresciano, 41.), Culina - Emerton, Chipperfield, Grella, Cahill (Kewell, 56.) - Sterjovski, Viduka
gól: Adriano (49.), Fred (89.)
sárga lap: Cafú (29.), Ronaldo (31.), Robinho (83.), illetve Emerton (13.), Culina (39.)

A csoport délutáni mérkőzésének 0-0-s döntetlenje egyértelműen a két hárompontos együttesének, Brazíliának és Ausztráliának a malmára hajtotta a vizet. Az egyaránt egy-egy ponttal szerénykedő Horvátországgal és Japánnal szemben ugyanis a meccs győztese már behozhatatlan előnyre tett volna szert, magyarán biztosíthatta a helyét a nyolcaddöntőben.

Guus Huddink szövetségi kapitány kisebb porhintéssel ugyan megpróbálta elhitetni, hogy a legjobbjait pihenteti majd, a holland szakvezető azonban tudta, számolgatni ebben a fázisban még nagy hiba lenne. Ausztrál források szerint Hiddink azon gondolkodott, hogy négy, Korea ellen sárga lapot kapó labdarúgóját kihagyja, ugyanis, ha a Tim Cahill, John Aloisi, Vince Grella, Craig Moore kvartettből valamelyik még egy hasonló lapot begyűjtene Brazília ellen, automatikusan eltiltást kapna.

"Még két világklasszis csapat ellen kell helytállnunk, Mert Horvátország is annak számít, ez nem kétséges" - mondta Hiddink. "Tény, hogy megfordult a fejünkben, hogy az eltiltás fenyegette játékosok ne szerepeljenek a világbajnok ellen, de alszunk még erre egyet." Hiddink aludt, s végül Aloisi kivételével a másik három játékost a kezdőcsapatba jelölte.

A braziloknál nem kellett változtatni a horvátok elleni győztes kezdőcsapaton, így ott volt a napok óta kritizált Ronaldo is a kezdéskor.

Forrás: EPA

A meccs Kaká és Viduka "golyóváltásával" kezdődött, de mire belelkesedtünk volna semleges nézőként, máris visszaszürkült az összecsapás a küzdelmes, harcos szintre. Ronaldo továbbra is csak lézengett a pályán, Ronaldinho egy alkalommal a labdán is átesett, a másik oldalt pedig ha lehetett dicsérni, csakis a védekezésért. Az auszik támadásairól nem az elfogultság miatt nem számolunk be, egyszerűen nem akadt feljegyeznivaló esemény - hacsak a meleg miatt összecsukló, ezért lecserélt Popovic helyére beálló Bresciano léc fölött elzúgó löketét nem tekintjük annak.

Félidőben meg lehetett állapítani, Ronaldo és a brazil válogatott egymás tükörképe: küzd, hajt, de egyelőre nincsen formában.

A második félidőt kiválóan kezdte a világbajnok. A 49. percben Ronaldo kapott a leshatáron egy labdát Ronaldinhótól, miután senki sem támadta meg, okosan a középen érkező Adrianóhoz passzolt, aki Chipperfield szorításában, 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-0).

Kénytelen-kelletlen támadásba lendültek az ausztrálok is, de két ziccert is úgy hibáztak el, mintha jelezni szerették volna, ez nem az ő műfajuk. Előbb Bresciano kapott kiváló labdát Cahilltól a bal szélen, jó ötméteres előnnyel lódult kapura, de addig totojázott, amíg a visszaszáguldó Zé Roberto az ötös sarkán szerelni tudta.

A szöglet után Dida is megpróbált "besegíteni", a Milan kapusa nagyon ügyetlenül mozdult ki egy lefelé hulló labdára, kiejtette a kezéből, ezek Kewell lepődött meg a legjobban (vagy még nem melegedett be, lévén 10 másodperccel korábban lépett pályára), de 10 méterről az üres kapu fölé lőtt.

Az utolsó negyedórára felpörögtek az események. Egyik oldalon Robinho két helyzete után Kaká bólintotta a lécre Ronaldinho szögletét, a másik oldalon Breschiano félfordulatból megeresztett lövését Dida a levegőben úszva tolta ki a kapu jobb oldalából.

A 89. percben eldőlt a mérkőzés: Robinho betört a 16-oson belülre, jobbról 13 méterről hatalmas kapufát lőtt, a lecsorgó labda pedig az érkező Fred elé gurult, akinek egy lépésről nem volt nehéz dolga (2-0)

Brazília második győzelmével biztosította helyét a legjobb 16 között, Ausztráliának ehhez még sikerrel kell megvívnia a horvátok elleni összecsapást.

Carlos Alberto Parreira, a brazil válogatott szövetségi kapitánya: "Ronaldo sokkal jobban játszott, mint Horvátország ellen, de még időre van szüksége, hogy visszanyerje régi formáját. Bejutottunk a legjobb nyolc közé és ez a legfontosabb. Az ausztrálok kevés szabad területet hagytak nekünk, de türelmesen játszottunk és megvártuk, amíg ellenfelünk hibázik."

Guus Hiddink, az ausztrál válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon büszke vagyok a fiúkra, minden dicséretet megérdemelnek. A második félidőben egyre nagyobb nyomást gyakoroltunk ellenfelünkre, több gólhelyzetünk is volt, ezeket azonban sajnos nem tudtuk kihasználni. Most arra koncentrálunk, hogy bejussunk a következő körbe, előzetesen nem gondoltuk volna, hogy az utolsó forduló előtt erre még reális esélyünk lesz. Élmény ezekkel a srácokkal együtt dolgozni."