A kiállítás miatt dühösek a lengyelek

Vágólapra másolva!
Jürgen Klinsmann, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elismerte, hogy nagyon nehéz dolguk volt a lengyelek elleni szerdai világbajnoki mérkőzésen, egyúttal azonban kiemelte: rendkívül sokat támadott a csapata, így megérdemelte a győzelmet.
Vágólapra másolva!

"A szurkolók mindkét oldalon fantasztikusak voltak, a mieink, akárcsak a lengyelek drukkerei folyamatosan biztatták a csapatukat. Minthogy mi itthon szerepelünk, a nézőkre is számíthatunk, akik gyakorlatilag nyomás alatt tartják az ellenfelet, és erőt adnak nekünk. Remek a hangulat Németország-szerte, a stadionokban különösen jó a légkör, igazi ünnep a világbajnokság - mondta a tréner, aki még hozzátette, sokat tettek a szerda 1-0-s győzelemért.

"Mostantól azonban már a következő, az ecuadoriak elleni feladatra összpontosítunk. Szeretnénk csoportgyőztesként továbblépni, mert azokban a stadionokban akarunk maradni, melyekben már játszottunk."

Klinsmann kitért arra is, hogy Michael Ballack visszatérésével ritmusosabbá vált a csapat játéka. Az első mérkőzést sérülés miatt kihagyó karmester elsősorban a szélekre kitett labdáival teremtett lehetőséget a eredményes futballhoz.

Pawel Janas, a lengyelek szakvezetője a mérkőzés után kiemelte, csapata rendkívül motiváltan futballozott, gólt ugyan nem szerzett, de sokkal jobban játszott, mint az ecuadoriaktól elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával.

"Jó teljesítményt nyújtottunk, sok helyzetet alakítottunk ki. Amikor már csak tíz játékosunk volt a pályán, mindent elkövettünk azért, hogy őrizzük a 0-0-s eredményt, de egyre fáradtabban ez végül is nem sikerült. Ami Sobolewski kiállítását illeti, tény, hogy butaságot csinált, de azért nem érdemelt lapot, főleg nem a mérkőzésnek ebben a meghatározó szakaszában. A játékvezetőnek talán ezt is mérlegelnie kellett volna" - fogalmazott az edző.

Radoslaw Sobolewski a 75. percben kapta meg a második sárga lapját, így a lengyel csapat az utolsó bő negyedórában emberhátrányban játszott. Játékostársai egyetértettek a szövetségi kapitánnyal abban, hogy a második figyelmeztetés szigorú ítélet volt. A kapus Artur Boruc szerint Miroslav Klose szinte otthagyta a lábát, amikor keresztbe futott Sobolewski előtt, aki így gyakorlatilag nem is kerülhette el, az érintkezést.

"Az a bosszantó, hogy a kiállítás után is jól tartottuk magunkat, s csupán pár pillanat választott el bennünket a pontszerzéstől. Így viszont minimálisra csökkentek a továbbjutási esélyeink" - kesergett a védő Michal Zewlakow.

A lengyelek csak abban az esetben kerülhetnek a legjobb 16 közé, ha Costa Rica csütörtökön legyőzi Ecuadort, majd a csoport jövő keddi zárófordulójában a németek nyernek az ecuadoriak, a lengyelek pedig a Costa Rica-iak ellen, és a három hárompontos együttes összevetésében az európaiak bizonyulnak a legjobbnak. A hatpontos németek gyakorlatilag nyolcaddöntősök.

Szintén a német-lengyel mérkőzéshez kapcsolódó hír, hogy csütörtök éjjel háromszáz embert vettek őrizetbe Dortmundban. A rendőrfőnök szavai szerint ez azonban még csak a közbülső mérleg, a rendbontók utáni rendőrségi hajsza ugyanis még a kora hajnali órákban is folyt. Ennek kapcsán Hans Schulze azt hangoztatta, hogy az őrizetbe vettek száma minden bizonnyal növekedni fog.

Schulze szavai szerint a rendőrség a bevetéskor olyan tényezőkkel szembesült, amelyekhez hasonlót a hatóságok Dortmundban még nem éltek át. Ez vonatkozott egyaránt a belvárosban, illetve a stadionban összegyűlt emberek számára - ami meghaladta a százezret - , továbbá arra: rendkívül sok olyan személy volt, aki "erőszakra készülve, agresszívan és részegen" viselkedett.

A rendőrfőnök elmondta, hogy az őrizetbe vettek körülbelül fele-fele arányban voltak német, illetve lengyel szurkolók. A lengyelek többségét, mintegy hetven főt már a késő délutáni órákban "kivonták a forgalomból".

Az erőszak késő este az óváros piacának körzetében eszkalálódott, amikor a rendőrség egy százhúsz-százharminc fős német huligánokból álló csoporttal került összetűzésbe. A hatóságok körülzárták a csoportot, amelynek tagjai egyebek között üvegekkel dobálták a rendőröket. A rendőrség vezetője utalt arra is, hogy néhány szórakozóhelyen ugyancsak összetűzésekre került sor.

Schulze szerint a rendőrök közül senki nem sebesült meg, ugyanakkor szavaiból az tűnt ki, hogy a rendbontók között is csak könnyebb sérülések voltak. A rendbontás méreteit a dortmundi rendőrfőnök egyetlen szóval jellemezte, s talán nem a legillőbb kifejezést használva "csodáról" beszélt.