Spanyol iskolajáték Ukrajna ellen

Vágólapra másolva!
Bár a két európai futballválogatottat, Spanyolországot és Ukrajnát tartották a H csoport favoritjának, a mutatott játék alapján a kelet-európai együttesnek alaposan meg kell majd szenvednie a továbbjutásért. A kvartett első világbajnoki mérkőzésén a kétgólos Villa vezetésével az ibériai gárda a vébé eddigi legimponálóbb produkciójával előrukkolva 4-0-ra ütötte ki Oleg Blohin tanítványait.
Vágólapra másolva!

Eredmény, H csoport, 1. forduló:
Spanyolország - Ukrajna 4-0 (2-0)
Lipcse, 40 000 néző
v.: Massimo Busacca (svájci)
Spanyolország: Casillas - Pernia, Puyol, Sergio Ramos, Pablo - Luis Garcia (Fabregas, 77.), Xabi Alonso (Albelda, 55.), Xavi, Senna - Fernando Torres, Villa (Raúl, 55.)
Ukrajna: Sovkovszkij - Nesmahnij, Ruszol, Vascsuk, Jezerszkij - Guszjev (Vorobej, a szünetben), Guszin (Selajev, a szünetben), Timoscsuk, Rotan (Rebrov, 64.) - Voronyin, Sevcsenko
gól: Xabi Alonso (13.), Villa (17., 48., utóbbit 11-esből), Torres (81.)
piros lap: Vascsuk (47.)
sárga lap: Ruszol (16.), Jezerszkij (53.)

A két együttes korábban két alkalommal találkozott egymással, a 2004-es Európa-bajnokság selejtezőjében ugyanis azonos csoportban szerepeltek. Akkor az ukrajnai 2-2-es döntetlen mellett Elchében a spanyolok győztek 2-1-re.

Ahogy számítani lehetett rá, Luis Aragones csak a kispadra ültette Raúlt, s a támadótrióban David Villa, Fernando Torres és Luis Garcia kapott helyet. Az ukránoknál Andrij Sevcsenko játékra jelentkezett, ékpárnak viszont Andrij Voronyint kapta, a kisebb sérüléssel bajlódó Szerhij Rebrov csak csereként jött szóba.

Nagy várakozás előzte meg Spanyolország nyitóösszecsapását, hiszen a világ egyik legjobb válogatottja hagyományosan rosszul szerepel a világversenyeken. Az eddigi kilenc részvétel közül mindössze egyszer sikerült győztesen elhagyni a pályát nyitómeccsen, éppen a 2002-es vébén, akkor Szlovéniát győzte le az együttes 3-1-re.

Ám mikor legyen bizakodó a spanyol, hanem egy olyan sorozatban, mint amilyent Luis Aragones csapata produkál immáron két éve: Spanyolország utoljára 2004-ben szenvedett vereséget, igaz, az akkori Portugália elleni 1-0-s zakó Eb-kiesést jelentett. Azóta 22 meccsen maradt veretlen...

"Semmit sem jelent számomra a veretlenségi sorozat, a lényeg, hogy nyerjünk, nyerjünk, s még utána is nyerjünk. De nem a rekord miatt" - vélte Aragones a meccset megelőző sajtótájékoztatón.

A találkozó azonban igazolta a spanyol várakozást. Az első húsz percben fantasztikus iramot diktált a dél-európai csapat, a támadósor minden megmozdulása életveszély volt, a középpályások pedig termelték a gólokat: előbb Xabi Alonso szerzett vezetést egy szöglet utáni fejessel (1-0), majd Villa következett, aki 18 méteres szabadrúgásból növelte az előnyt (igaz, a labda megpattant Ruszol fején, így alaposan becsapta Sovkovszkijt). 2-0.

Forrás: EPA

Villa két góllal nyitotta a vébét

Ukrajna képtelen volt felvenni a meccs ritmusát, Sevcsenko is beleszürkült a mezőnybe, a nagy melegben pedig leült a játék, a félidő végén még Villa került helyzetbe, de a kijevi kapus bravúrral védett.

Félidőben Oleg Blohin alapos fejmosást tarthatott, ráadásul két cserét is végrehajtott, ám, hogy Vorobej és Szelajev mire lett volna képes, soha sem tudhattuk meg.

A 47. percben ugyanis a svájci Massimo Busacca játékvezető annak a reményét is szertefoszlatta, hogy izgalmas második játékrész elő nézzünk: Fernando Torres eséséért nemcsak büntetőt adott, de meglepetésre Vascsuknak a piros lapot is felmutatta. A büntetőt Villa úgy vágta a jobb alsó sarokba, hogy Sovkovszkij is belepaskolt... (3-0).

A nagy meleg miatt és a magabiztos előny tudatábana spanyolok visszavettek a tempóból, a legjobbak, Xabi Alonso, Villa és Lius García pihenőt kaptak, helyükre Albelda, Raúl és Fabregas érkezett. Meglepetésre Blohin is csatár cserélt, Rebrov lábában benne is volt a szépítés, de a kijevi támadó nagy helyzetben kibikázta a labdát a stadionból.

A 4-0-s végeredményt Fernando Torres a 81. percben állította be, az Atlético Madrid támadója csodálatos, védhetetlen gólt ragasztott a kapu jobb oldalába.

A világbajnokság eddigi legimponálóbb játékával Spanyolország magabiztos győzelmet aratott, s nagy lépést tett a csoportgyőzelem felé vezető úton.