Neuville hazaküldte a lengyeleket a vébéről

Vágólapra másolva!
Mind a történelmi múlt, mind sportszakmai szempontból izgalmas mérkőzés várt a német és a lengyel labdarúgó-válogatottra, a két együttes a világbajnokság csoportkörének első második fordulóbeli összecsapását vívta. Győzelemmel a németek nagyot léphettek volna a továbbjutás felé, a lengyelek már egy ponttal is életben tartották volna reményeiket. Az izgalmas meccsen végül a hazai együttes, amely az utolsó negyedórát emberelőnyben támadta végig Neuville 91. percben szerzett góljával 1-0-ra győzött, kiejtve ezzel a vébéről a vesztes csapatot.
Vágólapra másolva!

Eredmény, A csoport, 2. forduló:
Németország - Lengyelország 1-0 (0-0)
Dortmund, 65 ezer néző
v.: Luis Medina Cantalejo (spanyol)
Németország: Lehmann - Friedrich (Odonkor, 64.), Metzelder, Mertesacker, Lahm - Schneider, Frings, Ballack, Schweinsteiger (Borowski, 77.) - Podolski (Neuville, 71.), Klose
Lengyelország: Boruc - Baszczynski, Bak, Bosacki, Zewlakow (Dudka, 83.) - Krzynowek (Lewandowski, 77.), Radomski, Sobolewski, Jelen (Brozek, 91.) - Zurawski, Smolarek
gól: Neuville (91.)
sárga lap: Ballack (58.), Odonkor (68.), Metzelder (70.), illetve Krzynowek (3.), Sobolewski (28., 75.), Boruc (89.)
piros lap: Sobolewski (75.)

"Csak a győzelem az elfogadható, ha nem szerzünk legalább egy pontot, akkor csomagolhatunk. De ha százszázalékosan koncentrálunk, s küzdünk, akkor Németország sem tűnik legyőzhetetlennek" - nyilatkozta a mérkőzés előtt Pawel Janas, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető optimizmusát csak irigyelni lehet, tanítványai elég gyalázatosan futballoztak az Ecuador elleni első mérkőzésen - ezt követően a házigazda ellen győzelmet várni több mint merészség...

A másik oldalon Jürgen Klinsmann óvatosan fogalmazott. "Mindig a padlón lévő bokszoló a legveszélyesebb ellenfél, márpedig a lengyelek már túl vannak az első pofonon" - fogalmazott a német kapitány, aki egy helyen változtatott a kezdőcsapaton a Costa Rica-i nyitómeccshez képest, s Tim Borowski helyett a felépült Michael Ballackot állította a középpályára.

Janas kettőt cserélt, Mariusz Jop helyét Bartosz Bosacki vette át a védelemben, míg Miroslav Szymkowiakot Ireneusz Jelen váltotta a középpályán.

Gladiátorviadalhoz hasonló kezdést produkált a két fél, kőkemény belépők, és nagy iram jellemezte a találkozót. Zurawski és Klose egy-egy lövését követően a meccs legnagyobb helyzetét a 21. percben a brémai támadó hagyta ki, aki Lahm beadására jól érkezett, de megijedt a késve kimozduló Boruc kapustól, s a bal kapufa mellé bólintott.

A lengyel támadásokat ezúttal Mertesacker és Metzelder jól szűrte (Klinsmann a várakozásokkal ellentétben nem változtatott a védelem összetételén), a szélről történő beívelése olykor zavart okoztak ugyan, de komolyabb baj nem történt. Az első félidő hosszabbításában újabb német ziccer maradt ki, Lahm balról tökéletesen centerezett, az érkező Podolski átvette a labdát, majd az ötösről jobbal a kivetődő kapus mellett a bal kapufa mellé perdítette.

Forrás: MTI

A második félidőben is uralta a mezőnyt Németország, ám helyzetig nem igazán jutottak el Kloséék. Klinsmann negyedóra elteltével váltott is, a jobbhátvéd Friedrich helyére Odonkor érkezett. A cél egyértelműen a támadások elősegítése volt, a 70. percben jött Neuville is.

A legaktívabb támadó azonban továbbra is Klose maradt, aki folyamatos tűz alatt tartotta Boruc kapuját hol gyenge lapos, hol félmagas bombákat megeresztve, a Celtic kapusa azonban jól állta a sarat.

A 75. percben Sobolewski veszítette el a fejét, második sárga lapot érő szabálytalansága után villant a piros, megfogyatkozott a lengyel együttes. A vb eddigi legnagyobb offenzíváját indította a német válogatott, Boruc azonban egymaga is állta a sarat, előbb Lahm, majd Neuville löketét védte látványosan.

A 90. percben már a kihagyhatatlan is kimaradt: a hiperaktív baloldal képviseletében ezúttal is Lahm ívelt középre, Klose suta mozdulattal fejelt a lécre, a lecsorgó labdát Ballack estében két méterről ismét a lécre vágta.

A 91. percben aztán összeomlott a lengyel védelem: az egyetlen valamirevaló jobboldali akció során Odonkor emelt középre, Neuville pedig síelő módjára csúszott előre, s vágta a labdát 8 méterről a bal sarokba (1-0).

Győzelmével a német együttes vezeti csoportját, míg a két meccs után is pont nélkül álló lengyelek kezdhetnek készülni haza, az utolsó, Costa Rica elleni csoportmérkőzés már csak a szép búcsú miatt lesz érdekes számukra.