A cseh csodakapus Rosickyra esküszik

Vágólapra másolva!
A cseh labdarúgó-válogatott parádés játékkal 3-0-ra verte az Egyesült Államok csapatát a németországi világbajnokság gelsenkircheni csoportmeccsén. Karel Brückner együttesének a titka a rendkívül erős és kreatív, a - többek között - Tomas Rosickyval és Pavel Nedveddel felálló középpályás sor, ám sokan azért is tartják nagy favoritnak Csehországot, mert a kapuját - az IFFHS szerint - a világ legjobbja, az angol bajnok Chelsea-ben futballozó 24 esztendős Petr Cech védi. A rendkívül szimpatikus és készséges játékos a keddi diadal után adott helyszíni interjút az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

- A keddi meccs hőse, Tomas Rosicky londoni riválisa lett, korábban esetleg nem ajánlotta őt a Chelsea-nek?
- Nem, soha nem tennék ilyet, hiszen ez a menedzserek, és nem a játékosok dolga. Szerencsére nagyon felszabadultan játszhatott, hiszen az Arsenallal már a világbajnokság előtt megegyezett, és nagyon örül, hogy az angol csapat szurkolói láthatták, milyen pazar futballistát igazolt a klub. Persze mi tudtuk róla, hogy a válogatottban, ezen a kötetlenebb poszton bármikor képes ilyen teljesítményre, korábban is számos példa volt már rá. Szóval engem abszolút nem lepett meg Tomas mai remeklése.

- Miképp vélekedik a találkozóról, teljes mértékben elégedett?
- Igen, az vagyok, hiszen a célunk a három pont megszerzése volt, amit sikerült is elérnünk, ráadásul remek játékkal rukkoltunk elő.

- Nem sok dolga volt a kapuban...
- Valóban, ami annak köszönhető, hogy nagyon jól megszervezett csapattal álltunk ki, ma tényleg minden brilliánsan működött. Ennek ellenére nem volt olyan könnyű a győzelem, mint az azt a végeredmény mutatja, hiszen kemény ellenfél volt az Egyesült Államok csapata, és Claudio Reyna 1-0-s állásnál majdnem egyenlített, ám szerencsére a kapufáról nem a hátamra pattant a labda, így nem lett gól a helyzetből. Pedig amikor ellőtte, azt hittem, hogy bemegy, de egy centi szerencsére hiányzott hozzá.

- Ha az első gól szerzője, Jan Koller sérülése komolynak bizonyul, ráadásul Milan Baros sem egészséges, az mennyire befolyásolhatja a cseh esélyeket?
- Én optimista vagyok, hiszen Jan nagyon erős játékos, így nem gondolunk arra, hogy netán nem léphetne pályára, s nagyon remélem, hogy már a következő meccsünkön egészséges lesz. Baroson és Kolleren kívül ráadásul vannak más csatárjaink is, de nem szabad elfelejteni, hogy a vb-kvalifikáció egy jelentős részén is a sérült Koller nélkül játszottuk, tehát taktikailag erre az eshetőségre is fel vagyunk készülve.

- Gondolkodott már azon, hogy mire lehet képes Csehország az idei vébén?
- Még csak egy meccsen vagyunk túl, így messzire még nem kalandozunk el gondolatban, a továbbjutáshoz legalább hat pontra van szükségünk, egyelőre tehát, mint elérendő cél, a nyolcaddöntőbe jutás lebeg előttünk.

- Azért mégis csak merészkedjünk előrébb. Ha a sors úgy hozza, négy korábbi vagy jelenlegi chelsea-s csapattársával is összefuthat a későbbiekben, ha mondjuk egy portugál-cseh elődöntőt hozna a focivébé...
- Való igaz, ismerem a portugál válogatottból Maniche-t, Ricardo Carvalhót, Tiagót és Paulo Ferreirát is, és egyáltalán nem bánnám, ha ellenük kellene majd játszanom, hiszen ez azt jelentené, hogy bejutottunk a legjobb négy közé. Paulo egyébként nagyon jó barátom, sajnálom, hogy Angola ellen nem játszhatott, de hosszú még a torna, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb lehetőséget fog kapni.

- Sokan túl öreg csapatnak tartják a cseh válogatottat, míg ön fiatal tagja a csapatnak. Mit üzenne a fanyalgóknak?
- A tapasztalat sohasem hátrány, ráadásul az együttesünk magja erős európai bajnokságokban edződik, minden adott tehát a sikerhez. Igaz, én még soha nem játszottam focivébén, de a Chelsea-ben azért pár nehéz tétmeccsem már volt, így teljesen felkészültnek érzem magam a cseh kapu őrzésére.

Forrás: [origo]
- Említette, hogy csapatával minimum a hat pont begyűjtését tervezik. Az olasz vagy a ghánai válogatottat tartja nehezebb ellenfélnek?


- Van olyan támadó, akiből külön is készül, netán tart is tőle?
- Csak önnek mondom el, de nincs olyan csatár a Földön, akitől félnék.

- Engedje meg, hogy egy magyar vonatkozású kérdést is feltegyek: mi a véleménye a szintén Angliában futballozó kapusról, Király Gáborról?
- Ismerem Királyt, tudom, hogy a Crystal Palace-ban játszik, és egyszer szívesen beszélgethetünk róla is, de jelen pillanatban csak a focivébére kívánok koncentrálni.

- Akkor térjünk vissza rá. Mit gondol, Tomas Rosickynak megvan a képessége ahhoz, hogy a torna legjobb játékosa legyen?
- A meccs legjobbja volt, két gólt szerzett, parádés teljesítményt nyújtott, és szerintem minden esély megvan rá, hogy a továbbiakban ott folytassa, ahol most abbahagyta, és ő legyen a vb legnagyobb csillaga.

Juha Pál
(Gelsenkirchen)